Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā pasargāt acis no viedierīču kaitīgā starojuma?

Kā pasargāt acis no viedierīču kaitīgā starojuma?
Lai arī pie viedierīcēm un televizora pavadām daudz laika, ir svarīgi atpūtināt acis un ik pa laikam atraut tās no ekrāna. (Foto: pixabay.com)
30.05.2020 06:00

"Kurzemes Vārds"

Kad intensīvi tiek izmantots gan dators, gan viedtālrunis vai cita veida viedierīce, nonākot intensīvā saskarsmē ar zilo gaismu, acīm ir radīta liela slodze. Par zilās gaismas kaitīgumu un to, kā vecākiem parūpēties par savu un jo īpaši bērnu un jauniešu redzes veselību, stāsta “Vision Express” galvenā optometriste Jeļena Stūriška.

Pati par sei zilā gaisma acīm nav kaitīga, samērīgās devās tā ir redzei pat nepieciešama, taču par kaitīgu tiek atzīta ļoti intensīva zilā gaisma. Ekrāni izstaro ļoti intensīvu zilo gaismu, kas,  pārmērīgā daudzumā nonākot līdz acs tīklenei, ilgākā laika posmā var veicināt acu slimību attīstību. Redzei lielāko kaitējumu nodara nevis zilā gaisma, bet gan izteiktā tuvuma slodze, kas rada acu sasprindzinājumu. Pētījumi apstiprina, ka zilā gaisma bloķē miega hormona izdalīšanos un līdz ar to traucē normālu miega ciklu. Tādēļ vismaz divas stundas pirms gulētiešanas ekrānos skatīties nevajadzētu, citādi var būt grūtības aizmigt.

Bērniem un jauniešiem vecumā no 5 līdz 16 gadiem ieteicams pie ekrāniem pavadīt ne vairāk kā divas stundas dienā. Būtisks nosacījums ir regulāru pārtraukumu ievērošana ik pēc katrām 20 minūtēm, kas pavadītas pie ekrāna. Tas ir būtiski, lai pasargātu bērnus no tuvredzības attīstības. Izmantojot televizoru, būtiskākais būtu ievērot vismaz divu metru attālumu no ekrāna, kā arī principu – jo lielāks ekrāns, jo tālāk jāatrodas.

Vecākiem ir jāierobežo bērnu pie ekrāniem pavadītais laiks un jānosaka, ka jāievēro regulāri pārtraukumi, kuros ieteicams paskatīties tālumā, piemēram, ārā pa logu. Nedrīkst turēt ekrānu pārāk tuvu acīm, turklāt, turot telefonu vai planšeti rokās, elkonim jābūt saliektam vismaz 90 grādu leņķī. Ja iespējams, labāk izmantot datoru vai televizoru, kas atrodas tālāk no acīm, nevis skatīties mazajā viedtālruņa ekrānā. Pašas ierīces uzstādījumos var samazināt zilās gaismas intensitāti. Piemēram, jaunākajos televizoru modeļos ir atrodams pilnvērtīgs interneta pārlūks, kuru var lietot arī bez citu viedierīču palīdzības.

Savukārt briļļu lietotāji var pasūtīt brilles ar zilās gaismas bloķējošo pārklājumu, kas samazinās zilās gaismas intensitāti. Nekādā gadījumā ekrānos nedrīkst skatīties tumšā telpā. Ne mazāk svarīgi – bērniem vismaz stundu dienā ir jāpavada ārā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz