Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Brīnumsvecītes līdz adresātam nenonāks. Kas jāņem vērā, lai dāvana droši nonāktu galamērķī?

“Man ir saprotams, ka Latvijai ir dažādi ierobežojumi, ko drīkst un ko nedrīkst sūtīt ārpus valsts robežām, bet man liekas ļoti dīvaini, nepatīkami un nepieņemami, ka pasta darbinieki atver sūtījumus un pārbauda to saturu,” pauž kāda lasītāja. Tikmēr Latvijas Pastā skaidro, ka pasta darbiniekus noteikti nevada privāta interese publiski aplūkot katra klienta sūtījumā ievietotos priekšmetus, bet gan izslēgt aizliegtu preču ievietošanu sūtījumos.

Brīnumsvecītes līdz adresātam nenonāks. Kas jāņem vērā, lai dāvana droši nonāktu galamērķī?
Foto: pixabay.com
12.12.2020 06:00

Ilze Ozoliņa

"Kurzemes Vārds"

Latvijas Pasts, tāpat kā vairākums pasta komersantu visā pasaulē, pasta sūtījumus uz ārvalstīm piegādā, galvenokārt izmantojot pasažieru aviosatiksmi. Pārvadājot sūtījumus ar aviopārvadājumiem, jāņem vērā vispārējie aizliegumi, kurus nosaka Starptautiskā civilās aviācijas organizācija (ICAO), Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) un Eiropas Savienības (ES) regulas, kas attiecas uz pasta kravu pārvadājumu drošību,” atzīmē Latvijas Pasta pārstāve Vineta Danielsone.

IATA “Aizliegto preču nolikums” nosaka deviņas preču klases, ko aizliegts nosūtīt ar aviotransportu: sprāgstvielas, saspiestas gāzes, šķidrumus, ugunsnedrošas cietās vielas, oksidējošas vielas, toksiskas (indīgas) vielas, infekciozas vielas, radioaktīvos materiālus un korodējošas vielas.

Saskaņā ar Pasaules pasta konvenciju priekšmeti, ko nedrīkst pārsūtīt, ir arī:narkotiskās vai psihotropās vielas,pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiāli,priekšmeti vai vielas, kuru ievešana vai apgrozība saņemšanas valstīs ir aizliegta, kuru izvešana no Latvijas  vai apgrozība Latvijā ir aizliegta, un citas.

Arī naudu pārsūtīt vienkāršos pasta sūtījumos ir aizliegts.

“Uz Latvijas Pastu attiecas vispārējais aizliegums ar aviopārvadājumiem sūtīt jebkāda veida šķidrumus, tāpēc ar Latvijas Pasta starpniecību šķidrumus uz ārvalstīm nav iespējams nosūtīt. Ir valstis, no kurām Latvijā šādus sūtījumus iespējams saņemt pa sauszemes ceļiem, piemēram, Vācija, Polija u.tml. Taču, piemēram, iegādājoties preces internetveikalos, kas atrodas valstīs, kuru vienīgais iespējamais savienojums ar Latviju ir aviosatiksme, pastāv risks, ka neatļautās preces tiks sūtītas vienkāršos sūtījumos, tādējādi riskējot, ka muitā vai pārbaudē pirms lidojuma tās tiks konfiscētas. Rezultātā klienti sūdzas par pasta darbību un nepiegādātiem sūtījumiem, kaut gan konkrētā prece pilnīgi pamatoti konfiscēta vēl pirms nonākšanas Latvijā,” pauž V. Danielsone.

Vēl viens būtisks aspekts pasta sūtījumu transportēšanā ir korekta to iesaiņošana.

Tā kā nosūtītājs ir atbildīgs par atbilstošu sūtījuma iepakojuma izvēli, tas jāiesaiņo, ņemot vērā arī apkārtējās vides iespējamās izmaiņas transportēšanas procesā, piemēram, silta vai auksta gaisa temperatūra, paaugstināts spiediens un tamlīdzīgi.

Svarīgi, lai transportēšanas laikā sūtījums netiktu sabojāts, kā arī nebojātu citus sūtījumus. Piemēram, lidmašīnā mainoties gaisa spiedienam, iepakojums var atsprāgt vaļā, sabojājot ne tikai klienta sūtījumu, bet arī citu personu sūtījumus. “Praksē zināms gadījums, kad sūtījumam, kas caur Latviju tika sūtīts tanzītā, ķīmiskas krāsas iepakojums gaisa maiņas ietekmē lidmašīnā atvērās un krāsa izlija, sabojājot vēl trīs maisus ar citu klientu sūtījumiem. Šajā pirmssvētku periodā būtiski ņemt vērā, ka nedrīkst sūtīt tādus viegli uzliesmojošus priekšmetus kā, piemēram, brīnumsvecītes,” teic Latvijas Pasta pārstāve.

“Diemžēl mūsu pieredze liecina, ka klientu rīcība var būt arī negodprātīga, atsakoties uzrādīt sūtījumu saturu un pavaddokumentos norādot reālajam saturam neatbilstošus priekšmetus,” viņa turpina. “Taču jāņem vērā, ka visi sūtījumi tiek pārbaudīti īpašā rentgena iekārtā, lai pārliecinātos, ka sūtījumā neatrodas bīstamas vielas vai priekšmeti. Pārkāpumu gadījumā lielākās neērtības un zaudējumi būs tieši personai, kura sūtījumu noformējusi. Gadījumā, ja pēc sūtījuma pārbaudes Latvijas Pasts konstatēs būtisku pārkāpumu, tas tiks nodots tiesībsargājošajām iestādēm, kuras, izvērtējot situācijas nopietnību, var konkrēto gadījumu izmeklēt detalizētāk un piemērot administratīvo sodu vai sākt krimināllietu.”

V. Danielsone atzīmē, ka sūtījumu satura pārbaude pasta nodaļā ir kā drošības garants, ka paka tiks nosūtīta adresātam un klients lieki neiztērēs savus laika un finanšu resursus. “Tāpēc aicinām klientus pasta sūtījumus pasta nodaļā nodot atvērtā veidā, jo pasta nodaļas operators vislabāk varēs izvērtēt – sūtījums ir drošs tālākai nosūtīšanai vai arī nav, tādējādi novēršot šī vai cita sūtījuma iespējamo sabojāšanos .”

Kas jāņem vērā, lai dāvana droši nonāktu galamērķī?

Iepakojuma izvēle

Iepakojuma materiālam jābūt piemērotam sūtījuma svaram, tāpēc pirmais solis ir kritiski izvērtēt, vai izvēlētais iepakojums – visbiežāk kaste vai polietilēna maisiņš – būs pietiekami izturīgs. Ja plānots sūtīt rotaļlietas, drēbes vai citas līdzīgas neplīstošas preces, jāizvēlas plānāka materiāla kaste vai maiss. Savukārt, ja tiek sūtīts plīstošs materiāls, piemēram, keramikas trauki, ieteicams izvēlēties kartona kasti ar vairākiem slāņiem. Iepakojumam jāatbilst arī preces izmēram – tas nevar būt ne par mazu, ne par lielu.

> Drošības spilvens

Vienkāršākais un lētākais veids, kā preci droši iepakot, ir burbuļplēve, ko var iegādāties gan saimniecības preču veikalos, gan dažādos e-veikalos. Burbuļplēvē ieteicams iesaiņot trauslus un plīstošus produktus. Ja vēlaties nosūtīt vairākas lietas, tad katra no tām jāiepako atsevišķi vēl pirms likšanas kastē vai maisā. Burbuļplēvi var aizstāt arī ar citiem materiāliem, piemēram, vati, gofrēto kartonu, papīru, audumu, speciālām fiksējošām putām un granulām. Ja sūtītajam priekšmetam ir tukšs vidus, tad arī to ir ieteicams aizpildīt ar saburzītu papīru vai burbuļplēvi.

> Savlaicīga risku novēršana

Lai izvairītos no iztecēšanas riska, šķidrumus ieteicams sūtīt kastēs. Visus šķidrumus un preces, kas ir jutīgas pret mitrumu un putekļiem, jāieliek atsevišķā plastmasas maisiņā un jānovieto kastē. Maisiņos vai citos tiem piemērotos iepakojumos vēlams atsevišķi ievietot arī mazus priekšmetus, aksesuārus un detaļas, piemēram, amatnieku darinātas rotas. Savukārt apģērbu var sūtīt maisos, taču ir būtiski tos nepārpildīt, lai tie nesaplīstu.

> Droša iepakošana

Tad, kad kaste vai maiss sapildīts ar vienu vai vairākiem priekšmetiem, tukšās vietas vēlams aizpildīt ar materiālu, kas neļaus sapakotajām lietām kustēties. Šajā gadījumā vislabāk izmantot papīru, avīzes, burbuļplēvi. Trauslas lietas jānovieto tā, lai tās nesaskartos cita ar citu un lai kastē tās atrastos atstatus no augšas, apakšas un sāniem. Neatkarīgi no iepakojuma veida – kastes vai maisa – tas ir pilnībā jāaizlīmē. Tam ieteicams izmantot izturīgu līmlenti, pārsienot to vismaz trīs slāņos augšā, apakšā un no sāniem, lai tā nevarētu atvērties vaļā.

> Precīzi aizpildīta veidlapa

Vissvarīgākais solis ir pareiza pavadlapas noformēšana, lai sūtījums veiksmīgi nonāktu pie saņēmēja. Sūtījuma pavadlapai jābūt kārtīgi uzlīmētai uz iepakojuma, lai to varētu salasīt. Ja sūtījums ielikts jau reiz izmantotā kastē, jāpārliecinās, vai ir aizklāta ar iepriekšējo sūtījumu saistītā informācija – vecie svītrkodi un adreses. Savukārt, ja tiek sūtīts šķidrums vai cita prece, kam būtiski neatrasties kājām gaisā, pavadlapu ieteicams līmēt kastes augšpusē.

Avots: “DPD Latvija”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz