Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Louie Fontaine: Ugunsdzēsības dienests rada ugunsgrēku

Louie Fontaine: Ugunsdzēsības dienests rada ugunsgrēku
05.05.2011 16:14

SIA Fontaine Ent. 2010. gada decembrī iesniedza tiesā prasību pret Ugunsdzēsības dienestu, pieprasot kompensāciju par ugunsgrēkā zaudēto inventāru un zaudējumiem, kuri tika radīti uzņēmuma dīkstāves periodā par kopējo vērtību 170555,54 Ls.

Prasība ir balstīta uz neprasmīgi veiktiem ugunsdzēsības darbiem Fontaine Palace klubā 2009. gada 30. decembrī, kā arī uz to, ka Liepājas Ugunsdzēsības dienesta vadītājam A.Beļakovam un viņa vietniekam Andrejkovskim nemaz nav atbilstošas izglītības, lai atrastos šajos amatos.

Fontaine Ent. savā prasībā ir uzskaitījis desmit punktus, kuros ir izklāstītas kļūdas, kuras pēc uzņēmuma domām, ugunsdzēsības dienests pieļāva, dzēšot 2009.gada 30. decembra ugunsgrēku klubā, kā arī 3 punktus, kurus lūdza paveikt policijai, lai izvairītos no dokumentu viltošanas, taču tas netika paveikts, kā rezultātā Ugunsdzēsības dienests var brīvi darīt visu, kas tam prātā.

1) izvērtēt vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Liepājas daļas amatpersonu darbībās nav saskatāmas noziedzīgo nodarījumu pazīmes, kas paredzētas iepriekš minētajos Krimināllikuma pantos, kā arī citos normatīvajos aktos un nepieciešamības gadījumā uzsākt kriminālprocesu veicot nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai noskaidrotu vainīgās amatpersonas;
2) nekavējoties piemērot drošības līdzekli – aizliegt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Liepājas daļas komandierim Andrejam Beļakovam ieņemt jebkādu amatu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, lai izslēgtu iespēju sagrozīt esošo informāciju par ugunsgrēka dzēšanas apstākļiem vai lai netiktu iespaidoti viņa pakļautībā esošie darbinieki;
3) nekavējoties veikt dokumentu, kas atspoguļo 2009.gada 30.decembrī Dzirnavu ielā 4, Liepājā atpūtas klubā ”Fontaine Palace” ugunsgrēka dzēšanas apstākļus, izņemšanu no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Liepājas daļas, tai skaitā minētā ugunsgrēka Notikuma aprakstu.

Apsūdzētājs (SIA Fontaine.Ent.) ir 100% pārliecināts, ka ne vien ugunsgrēks 2009. gada 30. decembrī ir cilvēka izraisīts, ko arī apstiprina policijas ziņojums, bet arī, ka Ugunsdzēsības dienests tīši neapstādināja uguns izplatīšanos.

Dienestā šobrīd notiek iekšējā izmeklēšana, bet to veic pats dienests, tāpēc neviens neko, protams, atklāt nespēj un slēdziens šajā izmeklēšanā, visticamāk, būs nepatiess un viltots.
Faktiski lietas izmeklēšana norisinās tieši tā kā Fontaine.Ent. jau pašā sākumā paredzēja un par to arī brīdināja policiju.

SIA Fontaine.Ent. uzskaitītie 10 punkti nav minējums, bet gan fakti. Tāpat apsūdzētāja rīcībā ir arī precīzs tās nakts notikumu apraksts. Apsūdzētājs jau iepriekš ir pieprasījis ugunsdzēsības dienestam kopijas no ar ugunsgrēku saistītajiem dokumentiem, kas ir pilnīgi likumīgs lūgums, taču ugunsdzēsības dienests šo prasību ignorēja un dokumentus sniegt atteicās.

Fontaine.Ent. uzskata, ka ugunsgrēku organizēja vairāku cilvēku grupa, par ko liecina dažādi fakti – kā, piemēram, tas, ka tieši tajā vakarā pilsētas novērošanas kameras bija pavērstas prom no kluba, kaut gan tās vienmēr ir pavērstas tieši šajā virzienā.

Tāpat fakts, ka tikai tagad – pēc gada un diviem mēnešiem un vairākkārtējiem lūgumiem, pilsētas mērs U.Sesks ir izvietojis kameru pie Dāņu biznesmeņa Steena Lorenza (Louie Fontaine) īpašumiem Liepājā, kaut gan pēdējā gada laikā tajos ir notikuši 2 cilvēka radīti ugunsgrēki. U.Sesks apsolīja Dānijas vēstniekam uzlikt kameras jau 2010. gada aprīlī un vēl vairākas reizes pēc tam – tas liek domāt, ka U.Sesku nemaz neinteresē Fonteina (Lorenza) kunga, pilsētas uzņēmēju un iedzīvotāju īpašumu drošība.

Arī policijas izmeklēšana ir ļoti slikti organizēta – kā piemērs tam ir gadījums, ka izmeklētājai prasīja vai visi aizdomās turētie ir nopratināti, viņa atbildēja, ka viņa nezinot nevienu policistu, kurš būtu gatavs pratināt Sesku, jo tas esot augstāk stāvoša persona un pat atsakoties nākt uz pratināšanu, kad izsaukts. Tas nozīmē, ka policijas darbinieki baidās zaudēt savu darbu, jo dara to, kas jādara.

Šeit nodzīvotajā laikā esmu sapratis, ka Latvijā tiesu sistēma ir ļoti vārga.

10 punkti – kļūdas:
1) ugunsgrēka vietā netika sasniegta lokalizācija (nebija ievēroti lokalizācijas noteikumi) un dzēšanas šķidrums tika padots gandrīz uz pusi mazāk, nekā nepieciešams;
2) ugunsdzēsējiem tika sniegta informācija, ka deg visa platība, taču, lai varētu ziņot par degošo platību, bija jāveic ēkas apsekošana, kas it kā esot veikta, taču tā kā nav fiziskas iespējas ieiet ēkā, kurā deg visa platība, tad sniegtais ziņojums pirms ēkas izlūkošanas veikšanas vērtējams kritiski;
3) ūdens degošajā ēkā tika liets uz dūmiem (nevis uz uguni), turklāt caur mazām šķirbām (logiem un atverēm);
4) komandieris A.Beļakovs devis rīkojumu visiem ugunsdzēsējiem pamest kluba telpas un dzēst slēgtu ugunsgrēku no ārpuses, kas ir pilnīgā pretrunā ar visiem ugunsgrēka likvidēšanas pamatprincipiem;
5) ugunsgrēka laikā netika izvērtēti izšķirošie dzēšanas virzieni, respektīvi, dzēšana notika haotiski – un tādejādi netika ievēroti Ministru kabineta 2004.gada 3.februāra noteikumu Nr.61 ”Kārtība, kādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veic un vada ugunsgrēku un glābšanas darbus” 9. punktā noteiktais, ka ugunsgrēku dzēšanā un glābšanas darbos notikuma vietā dodama priekšroka cilvēku glābšanai, evakuācijai un aizsardzībai;
ugunsgrēka vai avārijas izplatīšanās ierobežošanai; pasākumiem, kas ugunsgrēka dzēšanā rada iespējami minimālus materiālos zaudējumus.
6) no ugunsgrēkā iesaistīto ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku darbībām nesekoja rīcība kā rezultātā dzēšanas virziens būtu virzīts uz ēkas konstrukcijas sabrukšanas novēršanu;
7) dzēšanas darbos tika izmantoti mazjaudīgi stobri (B), bet netika izmantoti piemērotākie un jaudīgākie A un lafetes stobri;
8) ugunsgrēka dzēšanai no sāna ieejas tika padoti stobri tikai ap plkst.8, bet tos izmantojot jau no sākuma, būtu bijis iespējams noklāt visu jumta klājumu, kas veicinātu jumta nodzēšanu;
9) ugunsgrēka dzēšanā netika izmantoti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīcībā esošie dūmu sūkņi;
10) komandieris A.Beļakovs, kas uzņēmās ugunsgrēka dzēšanas vadību, ir bez atbilstošas izglītības, kas ir klajā pretrunā ar normatīvajos aktos ietvertajām prasībām, kas izvirzītas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem.

SIA ”Fontaine Ent.”
Steen Lorenz, pazīstams arī kā Louie Fontaine.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz