Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uldis Nelsons: Veselīga lauku augsne nozīmē kvalitatīvāku pārtiku

Jau otro gadu uzņēmums ”eAgronom” aicina lauksaimniekus piedalīties augsnes veselības kampaņā ”Bikses augsnē 2022”, kuras pamatā ir vienkārša metode, ko izmanto lauksaimnieki visā pasaulē, lai noskaidrotu savas augsnes bioloģisko aktivitāti. Iestādot zemē 100% kokvilnas apakšbikses, var noteikt augsnes veselību.

Uldis Nelsons: Veselīga lauku augsne nozīmē kvalitatīvāku pārtiku
Foto: no personīgā arhīva
12.04.2022 06:00

"Kurzemes Vārds"

Šis pasākums nav jāuztver ļoti nopietni, tas nav zinātnisks, bet ir interesantāks, nedaudz citāds veids paskatīties, kas notiek ar augsni, kādi ir procesi, kas tur darbojas.

Pagājušajā gadā rezultāti bija ļoti dažādi. Pat vienā laukā katrā malā var būt atšķirīgi rezultāti.

Stāsts ir par to, cik aktīvi ir mikroorganismi, un gadu no gada tas būs citāds. Atkarīgs no tā, vai mitrums ir pietiekams, no citiem apstākļiem. Ja ieraks komposta kaudzē, kur ir kārtīga melnzeme, trūdzeme, būs viens iznākums. Ja ieraks jūrmalas smiltiņā, visticamāk, pēc gada apakšbikses varētu izrakt, izskalot, izžāvēt un valkāt tālāk.

Augsne ir dzīva ekosistēma, un to ietekmē slieku daudzums augsnē, mikroorganismu aktivitāte, augsnes blīvuma pakāpe un struktūra, organiskās vielas saturs, barības vielu pieejamība, augsnes skābums un citi faktori.

Visi šie rādītāji ir savstarpēji saistīti: augstāks organisko vielu saturs veicina lielāku slieku daudzumu, augstāku mikrobu aktivitāti, labāku augsnes struktūru un ūdens uzsūkšanas spēju.

Veselīga lauku augsne nozīmē kvalitatīvāku pārtiku un veselīgākus cilvēkus, un tā palīdz uzturēt arī augu valsts daudzveidību.

Ja lauksaimnieks ierok tās bikses, bet kokvilna pēc kāda laika nav noārdījusies nemaz vai ļoti maz, tad ir jāsaprot, ka ar augsni īsti riktīgi līdz galam kaut kas nav kārtībā. Varbūt aerācija nav pietiekami laba, varbūt augsne ir pārāk sablīvēta, lai būtu veselīga, varbūt organisko vielu ir par maz.

Šis ir moments, lai pēc tam skatītos jau dziļāk, kas ir par problēmām un ko darīt. Iespējams, zeme labāk jāmēslo, jāirdina. Ja procesi nenotiek tā, kā vajag, jāsāk interesēties, kāpēc tā.

Secinājumus par augsnes vērtīgumu Kurzemē no pagājušā gada kampaņas izdarīt īsti nevar. Zinu, ka zemnieki beidzamā laikā taisa augsnes analīzes. Modē ir taisīt tās tikai fosforam un kālijam, jo tām ir tieša ietekme uz mēslošanu ar šiem minerālmēsliem.

Mēs gribam vērst uzmanību uz to, ka augsnē ļoti svarīgas ir organiskās vielas, tās rāda augsnes veselīgumu un dabīgo auglību. Jo vairāk organikas, jo zeme auglīgāka.

Kampaņas ”Bikses augsnē 2022” ideja ir aizgūta no visā pasaulē zināmās lauksaimnieku akcijas ”Soil Your Undies”. Pērn akcijai Latvijā pieteicās vairāk nekā 50 saimnieku – gan mazdārziņu, gan lielāku saimniecību īpašnieki. Tāpēc šogad dalībnieku skaits ir palielināts un reģistrācija atvērta 100 dalībniekiem.

Akcijas dalībniekiem tiek nosūtītas vienādas 100% kokvilnas apakšbikses, kas jāierok augsnē uz aptuveni 12 nedēļām. Pēc apakšbikšu izrakšanas to atlikusī daļa tiek izžāvēta un nosvērta, lai novērtētu augsnes kvalitāti. Jo vairāk procentu auduma sadalījušies, jo augsne dzīvāka, pilnāka ar mikroorganismiem un veselīgāka.

Uldis Nelsons, agronoms

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz