Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Grāmatas vieglāk saudzēt, nekā glābt

Grāmatas ir vērtība un ieguldījums, tāpēc par tām jāgādā un jāvelta īpašas rūpes. Ar laiku tās nobružājas un nolietojas, taču saudzīga izturēšanās un mazi knifiņi palīdzēs tās saglabāt labā stāvoklī.

Grāmatas vieglāk saudzēt, nekā glābt
Ilustratīvs (Foto: pixabay.com)
25.09.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Ieteikumos par grāmatu kopšanu un pareizu uzglabāšanu dalās Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas Abonementa daļas vadītāja Skaidrīte Smilkts, kura lasītājiem iesaka būt piesardzīgiem un saudzēt savu eksemplāru.

Grāmatas ļoti jāsargā no mitruma, kura dēļ lapas var palikt viļņainas un lasīšana – netīkama. Pārnēsājot tās vienmēr jātur maisiņā, kurš tās sargās, piemēram, no lietus.

Grāmatas ļoti jāsargā no kafijas krūzēm un jebkuriem citiem šķidrumiem, jo bieži gadās kādu pleķi dabūt kā uz vāka, tā arī uz lapām.

Ja grāmatai ir glancēti spīdīgie vāki, tad pleķi var tīrīt ar samitrinātu auduma gabaliņu, bet ļoti slapināt nedrīkst, jo mitrums grāmatu bojā jebkurā gadījumā. Ja tīrot sāk zust krāsa, tad labāk tīrīšanu nemaz neturpināt. Ja vāks gatavots no parastā biezā papīra, tad to labāk neslapināt nemaz.

Ar netīrām rokām grāmatas nepārlapot, jo no lapām pleķīšus iztīrīt neizdosies!

Ja grāmata izkritusi no vākiem, tad mājas apstākļos tos var mēģināt pielikt atpakaļ, izmantojot papīra līmi. Plānu grāmatu vāku atkārtotā pielikšanā labs palīgs ir adata ar diegu vai skavas.

Saudzīgi šujot vai skavojot, grāmata atkal tiks pie labiem vākiem. Trakākajā gadījumā lasītājs var uzmeklēt grāmatsējēju, kurš vēl zem “muguriņas” ielīmēs auduma gabaliņu, lai grāmatu būtu ērtāk atvērt.

Ja atlupuši vai plīsuši stūrīši vai tos apgrauzis kāds mājdzīvnieks, tos var salīmēt. Kā pirmā palīdzība var noderēt skočs, bet ideālais variants tas tomēr nav. Sevišķi nevajadzētu ar skoču līmēt grāmatu lapas, jo, ņemot to nost, var tikt norauta gan krāsa, gan teksts, gan sabojāts pats papīrs.

Vislabāk ir grāmatas apvākot – plastikāta vāciņš pasargās no gandrīz visa. Sevišķi par to jāpiedomā, ja grāmata tiek pārlasīta vairākas reizes vai ņemta līdzi, dodoties ceļā.

Lasot grāmata jātur atvērta – vāciņus nedrīkst liekt otrādi, tie ļoti jāsargā.

Ja šādi lasīta līmētā grāmata, locījuma vietas neizdosies iztaisnot un, vākus atliecot atpakaļ, lapas vairs nebūs kopā un ar laiku grāmata saplīsīs.

Ja lasītājs grāmatā vēlas ko atzīmēt (piemēram, kādu spilgtu citātu) vai atcerēties, kurā lapaspusē palicis pēdējā lasīšanas reizē, jāizmanto grāmatzīmes – lapu stūrīšus nevajadzētu locīt (kā tas daudziem pierasts), jo pilnīgi iztaisnot tos pēcāk neizdosies.

Grāmatas vislabāk turēt grāmatplauktos vai rakstāmgaldos. Īpaši uzmanīgiem jābūt ar to novietojumu – tās nedrīkst turēt slīpi, lai nebojātu vāciņus. Grāmatas (sevišķi biezās), kuras ilgi šādi turētas, sašķiebjas, tāpēc pareizi tās būtu turēt vai nu horizontāli, vai vertikāli citu pie citas.

Tiem, kuru grāmatplaukts mājās atrodas pie loga, jāņem vērā, ka grāmatas nedrīkst ilgstoši atstāt saulē, jo tad to vāki izbalēs.

Mitrā gaisā grāmatas ātri bojājas un tās var sākt pelēt – tur neviens līdzēt nevarēs. Šo iemeslu dēļ grāmatas jāuzglabā siltā un sausā telpā.

Lapas labi pievelk visādas smakas. Grāmatas nevajadzētu turēt virtuvē, jo tur visādu smaržu ir daudz.

Uzmanīgiem jābūt tiem, kuru mājokļi tiek apkurināti ar malkas krāsni, – grāmatu lapas mēdz piesūkties ar dūmu aromu, un vēlāk tas būs jūtams.

Grāmatām nepatīk putekļi! Ilgi stāvot putekļainas, tās zaudē savu krāsu un kļūst nepievilcīgas. Arī tad, ja tās stāv grāmatplauktā, ik pa laikam tām jāpārbrauc ar putekļu slotiņu.

Grāmatu lapu dzeltēšanu gan novērst neizdosies. Tā atkarīga no paša papīra kvalitātes – sliktāks papīrs jau uzreiz ir dzeltenīgākā krāsā, turklāt ar vecumu dzeltē visu grāmatu lapas – no tā neizbēgt.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz