Ivars Šmits: Neatkarīgi no tirdzniecības vietas veida klientu veselība jātur augstāk par visu
Vasaras sezonā āra ēstuves un tirdziņi ir ļoti pieprasīti, turklāt 73% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka āra tirdzniecības vietās pievērš mazāk uzmanības tam, vai tirgotāji ievēro visas pārtikas drošības prasības, liecina tekstila nomas servisa uzņēmuma “Lindstrom” un pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” īstenotās aptaujas rezultāti. Kā uz ielas iepirkties droši?
"Kurzemes Vārds"
Āra tirdzniecības vietās tirgotājiem ir jāievēro augstākie drošības standarti, lai maksimāli pasargātu pircējus, tāpēc, lai arī iedzīvotāji ir pieļāvīgāki, higiēnas standartu atkāpes nav pieļaujamas.
Šobrīd tendences liecina, ka vairums pircēju uzticas tirgotājiem un paļaujas, ka prece, kas izvietota pārdošanā, ir ražota un tiek pārdota, ievērojot stingrus noteikumus un prasības visos preces ražošanas un pārdošanas ciklos.
Tirgotāju pienākums ir attaisnot pircēju uzticību, sākot no preču kvalitātes un beidzot ar pārdevēja darba apģērba izvēli. Šī uzticība ietver arī gudru lēmumu pieņemšanu ar mērķi garantēt higiēnisku vidi produktu ražošanas telpās un tirdzniecībā, lai līdz pircējiem nonāktu drošs produkts.
Aptaujā noskaidrojām, ka 22% iedzīvotāju drīzāk vai pilnībā piekrīt, ka tirgos, mazajos tirdziņos, izbraukuma tirdzniecībā pircēji pievērš mazāku uzmanību drošības prasību ievērošanai, kamēr vēl 5% aptaujāto norāda, ka neiepērkas āra tirdzniecības vietās.
Likumsakarīgi, ka, iestājoties siltam laikam, aizvien vairāk aktivizējas āra tirdzniecības vietas, piemēram, dažādi tirdziņi. Arī šajās vietās ir jāievēro neskaitāmas drošības prasības, piemēram, pienācīga pārtikas uzglabāšana, produktu transportēšana un izvietošana pārdošanai, darbinieku personīgā higiēna.
Tirgotājiem ir svarīgi atcerēties, ka neatkarīgi no tirdzniecības vietas veida klientu veselība jātur augstāk par visu.
Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ieteikumiem labas higiēnas prakses ievērošanai darbā ar pārtiku svarīgi ir vadīties pēc “Codex Alimentarius” komisijas izstrādātajiem starptautiskajiem principiem “Higiēniskās prakses kodekss termiski apstrādātai pārtikai sabiedriskajā ēdināšanā”, kas nosaka, ka visiem darbiniekiem jāvalkā piemērots darba apģērbs, ieskaitot galvassegu un apavus.
Tam ir jābūt ērtam un viegli mazgājamam, kā arī ir jānodrošina atbilstoša darba apģērba mazgāšana. To nevar mazgāt un žāvēt telpās, kur apstrādā pārtiku, un tas ir jāuzglabā atsevišķi no ielas apģērba.
Arī Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu nosaka, ka katram, kas strādā telpās, kur apstrādā pārtiku, ir jālieto piemērots, tīrs un vajadzības gadījumā aizsargājošs apģērbs.
PVD atgādina, ka īpaša uzmanība jāpievērš produktu uzglabāšanas apstākļiem ielu tirdzniecības vietās – temperatūrai un produktu derīguma termiņam.
Pircējiem jābūt īpaši uzmanīgiem, pērkot augsta riska pārtiku (svaigu gaļu, zivis, pienu, kūkas ar krēma pildījumu u.c.), tai vienmēr ir jābūt uzglabātai aukstumā. Tāpat rūpīgi jāpārbauda preces derīguma termiņš un nopirktos augļus un dārzeņus pirms lietošanas uzturā rūpīgi jānomazgā.
Par jebkuriem novērotajiem pārkāpumiem pircējus mudinām ziņot PVD.
Ivars Šmits, “Lindstrom” vadītājs