Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Brīvdienās atļāvos vairāk. Kā tas ietekmē veselību?

Brīvdienas un svētkus mēdz dēvēt par “atļaujos vairāk” laiku, kad bieži vien ēdam un dzeram to, kas nav ierastajā ikdienas ēdienkartē, turklāt īpaši neierobežojot porciju lielumu. Taču atvaļinājuma un brīvdienu baudas var izraisīt vainas izjūtu, ja līdz šim ievērotā veselīgo ieradumu robeža ir pārkāpta. Vai tiešām būtu jāuztraucas par to, kā gastronomiskās izpriecas ietekmē veselību?

Brīvdienās atļāvos vairāk. Kā tas ietekmē veselību?
Foto: Publicitātes
09.07.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Brīvdienās var uzaudzēt liekus kilogramus

“Pētījumos atklājies, ka iegūt liekus kilogramus var tieši brīvdienās. Bet vidēji tas nav tik dramatiski, kā uz diētām vērsta kultūra mēdz biedēt. Šādi gastronomiskie brīvsoļi vecina salīdzinoši nelielu svara pieaugumu, sasniedzot aptuveni 0,7 kilogramus,” stāsta interniste Veselības centru apvienībā un dienas stacionāra “Aura Premium” vadītāja Inga Orleāne.

Tomēr, tā kā katrs cilvēks ir tik atšķirīgs un uztura zinātne ir tikpat sarežģīta, veikti pētījumi ar dažādiem atklājumiem. Turklāt tie koncentrējas uz ķermeņa svaru, nevis veselību kopumā.

Svars ir tikai marķieris, ko ir ērti izmērīt, veselību novērtēt ir krietni vien sarežģītāk.

Pārtika nenozīmē vienīgi uzturvielas organisma nodrošināšanai ar enerģiju. Tā ir liela daļa no svētkiem un tradīcijām, un veicina sociālo, kultūras un emocionālo labklājību.

Lai gan ne vienmēr tas ir tik pašsaprotami, dvēsele barojas arī no ēdiena, kas mūs saista ar mīļajiem un tradīcijām, un tam ir tikpat svarīga loma, kā organisma apgādāšanai ar uzturvielām.

Iepazīstieties – jūsu homeostāze!

Homeostāze ir zinātnisks termins, kas raksturo sistēmu pašregulāciju. Vārds cēlies no sengrieķu vārdiem “līdzīgs” un “pastāvīgs”.

Dzīvajiem organismiem tas nozīmē, ka bioloģiskie procesi var pielāgoties izmaiņām, lai saglabātu funkcionālo sistēmu pastāvību.

Organisms nemitīgi nodrošina funkcionālo sistēmu nemainīgu stāvokli – šādi tiek regulēta ķermeņa temperatūra, cukura līmenis asinīs, asinsspiediens un citas sistēmas, kas ir svarīgas izdzīvošanai.

“Homeostāzes principi attiecas arī uz ēšanu un vielmaiņu. Ja vienu vai divas dienas (vai pat nedēļu) atvaļinājumā vai svētkos apēdam par daudz, organismā notiek procesi, kas samazina šo ietekmi. Tas ir arī iemesls, kāpēc zaudēt svaru, ievērojot ierobežojošas diētas, var būt grūti —

homeostāze parūpējas, ka, samazinot uzņemto enerģiju, organisms pielāgojas mazākam enerģijas patēriņam,”

skaidro iekšķīgo slimību ārste.

No tā varam secināt, ka vairumam cilvēku atsevišķi pārēšanās periodi, visticamāk, nebūs galvenie veselības rezultātu noteicēji. Ilgtermiņā veselību vairāk ietekmēs ikdienas ēšanas paradumi.

Ierobežojošu diētu ir grūti ievērot ilgā laika posmā. Daži cilvēki sekmīgāk saglabā veselīga uztura paradumus, ja ir atļauti izņēmumi. “Tomēr, arī dodot sev šīs uzvedības atlaides, ir vērts savas veselības labad likt aiz auss dažus piesardzības ieteikumus,” mudina Inga Orleāne.

Ieteikumi

Ja lietojat alkoholu, tad ar mēru. Pārmērīga tā lietošana var palielināt hronisku slimību risku, turklāt palielinās arī nelaimes gadījumu un vardarbības risks.

Līdzteku alkoholiskajiem dzērieniem izdzertie bezalkoholiskie dzērieni (ūdens, tēja) palīdzēs samazināt uzņemtā alkohola daudzumu un, iespējams, glābs no smagām paģirām, tiesa, nenovērsīs visus iespējamos riskus.

Pārtikas kaitīguma riski. Vasaras brīvdienās karstuma ietekmē pārtikai ir risks ātrāk sabojāties, savukārt

bojāta pārtika rada saindēšanās risku, tāpēc stingri jātur prātā ēdiena sagatavošanas un pasniegšanas pamatnoteikumus,

piemēram, izvairīšanās no termiski neapstrādātas gaļas un citu pārtikas produktu savstarpējas saskares, produktam atbilstoša uzglabāšana, pienācīga apstrāde un, protams, roku mazgāšana, strādājot ar produktiem un pirms maltītes baudīšanas.

Ja esat kopā ar viesiem, ieteicams kopīgi pārrunāt par pārtikas alergēniem, lai pārliecinātos, ka sagādātais mielasts ikvienam ir drošs.

Novelkam robežas. Brīvdienu un svētku ēdienu baudīšanā nav obligāti jāatmet visi veselīgie ieradumi – veselīgs uzturs un veselīga bauda var pastāvēt līdzās!

Ir milzum daudz iespēju atrast uztura speciālistu ieteikumus, kā pagatavot ēdienu, kas ir gan garšīgs, gan veselīgs, atgādina I. Orleāne.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz