Burkās ieslodzītā raža. Konservēšanas un marinēšanas receptes
Karstā vasara un raža, kas strauji ienākas, namamātēm liek kļūt aizvien tramīgākām – konservēšanas sezona jau klāt! Kādas interesantas receptes atrodamas internetā, žurnālu izgriezumos, un ar kādām gatavi dalīties feisbuka draugi un paziņas?
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Katrai saimniecei ir savas pārbaudītas metodes, kas konservējumus un marinējumus palīdz saglabāt ilgi, bet vienmēr un visur vissvarīgākais nosacījums ir tīrība. Kā uzsvērts Zemkopības ministrijas ieteikumos konservu ražotājiem, no pārtikas nekaitīguma viedokļa konservi ir pieskaitāmi augstākās riska grupas produktiem, kas var izraisīt smagas slimības, piemēram, botulismu. To nereti izraisa mājas apstākļos nepareizi pagatavots sēņu un dārzeņu konservu saturs. Konservos mikroorganismi nonāk, ja uz izejvielām ir saglabājušās augsnes atliekas. Bīstamākas ir izejvielas, kuras grūti mehāniski notīrīt, īpaši sēnes un sakņaugi.
- Burkas noteikti kārtīgi izmazgā un vēlams sterilizē vai nu vārošā ūdenī, vai kārtīgi izkarsē cepeškrāsnī. Burkas nevajadzētu slaucīt ar dvieli, lai iekšpusē neiekļūtu tā šķiedras un kaut kādi netīrumi.
- 0,25–0,75 litru tilpuma burkas cepeškrāsnī karsē 10 minūtes 120 grādos, 1 l burkas 15 minūtes.
- Izpēti, vai skrūvējamām burkām ir tīras arī aizgriešanas rieviņas.
- Arī vāciņiem jābūt tīriem. Tos var pavārīt ūdenī, kam nedaudz pievienots etiķis. Tad noskalo zem tekoša ūdens un ļauj nožūt.
- Pirms burku piepildīšanas tām jābūt sausām.
- Piepildot burku, skaties, lai tās augšējā maliņa būtu tīra.
- Dārzeņiem, augļiem, ogām, sēnēm, ko gatavosi, jābūt svaigiem un bez aizdomām par bojājumiem. Produktiem jābūt rūpīgi notīrītiem vai kārtīgi nomazgātiem.
- Lai konservēšana izdotos, skaties, lai pudeles vai burkas kakls ir vesels, bez robiem, iesitumiem, lai vāciņš ir taisns un nesalocīts.
- Cik pilnu burku likt? Daudzas saimnieces saka: līdz vākam. Jo mazāk gaisa burkā, jo mazāka iespēja, ka savairosies mikrobi vai saturs sāks skābt.
- Ja vajadzīga sterilizēšana, tad receptē noteikto karsēšanas laiku skaita no brīža, kad ūdens katlā sasniedzis atbilstošo temperatūru.
- Kad trauks aizskrūvēts, paripini to pa galdu un skaties, vai nekas netek ārā.
- Burkām jāatdziest lēni.
- Mājās gatavotos konservus iesaka izēst gada laikā un jaunā sezonā gatavot atkal svaigus.
PADOMI
- Svarīgi gurķu burkas nepārkarsēt, citādi saturs kļūst mīksts.
- Precīzu dārzeņu daudzumu vienai burkai ir grūti noteikt. Kad tie salikti burkās, tad pieskaņo marinādes daudzumu.
- Praktiski jebkuru marinādi var papildināt ar dillēm, timiānu, ingveru, rozmarīnu, estragonu, asumam noder čili.
- 1 l burkā var ielikt apmēram 7 nelielus gurķīšus.
RECEPTES
Kristīnes Makas pikantā jāņogu mērce
Vajadzēs apmēram 1,5–2 litrus jāņogu (rudenī var arī brūklenes), 100 g vīnogu kauliņu eļļas (var arī citu), 400 g ogu jeb sarkanvīna etiķa, 300–400 g brūnā cukura (droši var likt arī vēl kādus 100 g, būs garšīgāk), 2 tējk. sāls, 2 tējk. indiešu garšvielas “Garam Masala”, 4 lielus sarkanos sīpolus, 4–5 lielas ķiploka daivas, 4–5 lielus čili jeb 1–2 tējk. asās paprikas un Kajennas piparu pulvera, ingvera sakni īkšķa lielumā vai ingvera pulveri.
Katliņā ar vāku karsē jāņogas. Pa to laiku aizskrien uz siltumnīcu pēc čili (ja slinkums skriet uz siltumnīcu, var iztikt ar asās paprikas pulveri un kādu tējkaroti vai divām Kajennas piparu. Ja šķiet par asu, var bez Kajennas pipariem). Samizo sarkanos sīpolus. To visu sagriež un liek cepties eļļā citā katliņā. Sagriež ķiploka daiviņas un ar 200 g aveņu etiķa (var ņemt arī sarkanvīna etiķi) liek atsevišķi sildīties, līdz šķidrums uzmet burbuli. Tad to noliek malā.
Kad sīpoli 10–15 minūtes karsēti, pievieno brūno cukuru, sāli, garšvielu “Garam Masala” un sarīvētu ingveru. Kad cukurs izšķīdis, liek klāt caur sietu izberztas jāņogas un ķiplokus, kas karsējās etiķī. Karsē 3–5 minūtes, tad visam pievieno ogu jeb sarkanvīna etiķi. Var arī sablendēt, tikai nevajag pārcensties, labāk, lai paliek kāds čili gabaliņš vai vismaz sēkliņa. Pēc brīža nosmeļ putas un, protams, ātri tās notiesā. Vēl pēc 10 minūtēm lej burciņās vai pudelītēs. Pagrabā uzglabājas ilgi, bet parasti mērce tiek ātri apēsta. Šo mērci var pieliet klāt, taisot marinādi šašlikam. Ēd ar ceptu gaļu, grilētu sieru, dārzeņiem, arī ar parastajiem čipsiem un siermaizēm.
Kraukšķīgi marinētie gurķīši
Marinādes recepte: 2 litri ūdens, 2 glāzes cukura, 2 nepilnas glāzes 9% etiķa,
4 ēdamkarotes rupjā sāls. Ja grib, var pielikt arī 7 ēdamkarotes augu eļļas, bet bez tās var iztikt.
Izvēlas nelielus gurķus un 2–3 stundas notur aukstā ūdenī. Tad nomazgā un kārto tīrās, sterilizētās burkās. Uzlej virsū vārītu karstu ūdeni, uzliek sterilizētu vāciņu un notur tik ilgi, kamēr ūdens atdzisis un gurķi nedaudz mainījuši krāsu. Ūdeni no burkām izlej. Katrā burkā ieber 1 tējkaroti sausā marinēšanas maisījuma un ieliek pusi ķiploka daiviņas. Uzlej karstu marinādi. Aizvāko burkas un apgriež otrādi. Pārsedz ar dvielīti un ļauj atdzist istabas temperatūrā.
Sālīti gurķīši
Vajadzēs: gurķus, upeņu, ķiršu un vīnogu lapas, uz 1 litru ūdens 2 ēd. k. sāls, ķiploka daiviņas, diļļu kātus ar ziediem.
Nomazgātus gurķus cieši saliek burkā vai kādā stikla bļodā pamīšus ar lapām, dillēm un ķiplokiem. Uzvāra ūdeni un tajā izšķīdina sāli, karsto ūdeni pilnībā pārlej gurķiem, burkai uzliek vāku, bļodai slogu. Gatavi jau nākamajā dienā. Ēdami ātri, neder ilgai uzglabāšanai.
Pikantie kabači
Vajadzēs vidējus kabačus ar mazām sēklām. Marinādei uz 1 litru ūdens 2 ēd. k. sāls, 1,5 ēd. k. cukura, 6 ēd. k. 9% etiķa, 2 tējk. “Krievu sinepju”. Garšvielas: ķiploks, melnie un smaržīgie pipari, lauru lapas, diļļu kāti, upeņu lapas.
Kabačus nomizo (griež plānu mizu) un mīkstumu sagriež puslitra burciņas garuma standziņās. Tās vertikāli saliek sterilizētās burkās. Vāra marinādi un pilnībā pārlej kabačiem. Aizvāko un pasterizē 20 minūtes 75 grādos. Tad vākus aizgriež un burkas noliek ar vāku uz leju, lai atdziest. Glabājas istabas temperatūrā.
Marinēti ķiploki
Vajadzēs: veselas vidēja izmēra ķiploku galviņas, kas no ārpuses nomizotas, bet daiviņas nemizotas. Marinādei: 1 l ūdens, 100 ml 9% etiķa, 50 g sāls, 50 g cukura un no svaigas bietes izspiesta sula krāsai, kuru var arī neizmantot.
Varianti divi: marinēt veselas galviņas vai tās sadalīt nenomizotās daiviņās. Process abos variantos vienāds. Ķiploku galviņas ieliek bļodā un tām pārlej verdošu ūdeni. Tur 2 minūtes. Karsto ūdeni nolej un strauji uzlej auksto, lai atdzesējas. Tad pilda burciņās un uzlej karstu marinādi, kas uzkarsēta kopā (vai bez) ar biešu sulu. Burkām uzliek vāciņus (neaizgriež) un 10 minūtes sterilizē 75 grādos. Aizvāko, griež otrādi, lai atdziest.
Garšīgie tomāti
Vajadzēs: mazus vai vidēji mazus tomātus. Marinādei 1 l ūdens, 125 ml 9% etiķa, 6 tējk. cukura, 4 tējk. sāls, 3 tējk. sinepju graudiņu, 16 smaržīgos piparus, 4 lauru lapas.
Tomātus nomazgā un cieši saliek burciņās. Katlā ūdeni uzvāra kopā ar sāli, cukuru, garšvielām. Pielej etiķi. Marinādi pilnībā pārlej tomātiem, burkām uzliek vāku. Liek siltā ūdenī un 1 l burkas pasterizē 80 grādos 20 minūtes.
Biešu zupa ziemai
Vajadzēs: 1,5 kg biešu, 500 g burkānu, 500 g svaigu kāpostu, 500 g sīpolu, 500 g tomātu, 500 g paprikas, 150 ml 9% etiķa, 150 g cukura, 1–2 ķiploka galviņas, 150 ml eļļas, sāli.
Burkānus un bietes nomizo, sarīvē. Sīpolus, kāpostu, papriku, tomātus sagriež gabaliņos. Katlā ielej eļļu, ieliek visus dārzeņus, sāli, cukuru. Apmaisot uz mazas uguns vāra 40 minūtes. Kad dārzeņi mīksti, caur ķiploku spiedi piespiež ķiplokus un pielej etiķi, izmaisa. 1 minūti pakarsē un liek tīrās burkās, aizvāko. Sanāks apmēram 10 puslitra burciņas.