Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dažādas receptes, kas varētu patikt kurzemniekiem

Visbiežāk vakariņas ir tā reize, kad visa ģimene sapulcējas pie galda, lai nesteidzīgi baudītu maltīti. Vai atšķiras ēdieni, ko namamātes piedāvā savējiem dažādos novados? Šoreiz ar izdevuma “Valmieras Ziņas” portāla starpniecību papētījām Vidzemes puses ēdienu izvēli un apkopojām dažādas receptes, kas varētu patikt kurzemniekiem.

Dažādas receptes, kas varētu patikt kurzemniekiem
Foto: Publicitātes
11.12.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

RECEPTES

Garšīgie makaroni

Vajadzēs 230 g makaronu, 1/2 sīpola, 1 ķiploka daiviņu, 60 g nesālīta sviesta, 3 ēd.k. miltu, 500 ml 2% piena, 230 g rīvēta “Čedaras” siera, 1 tējk. sinepju, 230 g sasmalcinātas vārītas vistas, 1/4 tējk. sāls, 1/4 tējk. melno piparu, 2 ēd.k. nesālīta sviesta, 40 g rīvmaizes.

Sālsūdenī izvāra makaronus un noskalo aukstā ūdenī, lai tie nesalīp. Lielākā katlā uz vidējas uguns sakarsē sviestu. Kad sviests izkusis, pievieno sakapātu sīpolu un cep caurspīdīgu. Tad pievieno ķiploku un visu apcep vēl 30 sekundes. Iemaisa miltus un pacep vēl minūti. Lēnām un maisot pievieno pienu.

Sīpolu, ķiploku un miltu maisījums sāks sabiezēt, līdzko tiks pievienots piens. Kad viss piens ir pievienots, masā iemaisa sarīvēto sieru un sinepes. Visu turpina gatavot, ik pa laikam apmaisot, kamēr siers ir izkusis. Pēc tam pievieno vistu un izvārītos makaronus. Kad makaroni ar sieru un vistu kļuvuši krēmīgi, liek šķīvjos.

Meksikāņu zupa

Vajadzēs 2 ēd.k. olīveļļas, 1 vidēju sīpolu, 1 tējk. žāvēta oregano, 1/4 tējk. sāls, 1/8 tējk. melno piparu, 450 ml tomātu gabaliņu savā sulā, 1,5 l vistas buljona, 130 g konservētas kukurūzas, 70 g parasto rīsu, 300 g vārītas, sasmalcinātas vistas filejas, pētersīļu lapiņas, tortiljas servēšanai.

Lielā katlā uz vidējas uguns sasilda eļļu, pievieno sīpolus un oregano. Visu maisot, cep 3–4 minūtes, kamēr sīpoli kļuvuši mīkstāki, tad iemaisa sāli un piparus. Pievieno tomātus, vistas buljonu, kukurūzu, rīsus. Visu uz lielas liesmas uzvāra.

Tad liesmu nogriež mazāku un vāra aptuveni 18–20 minūtes, kamēr rīsi mīksti. Pievieno vistu un vāra vēl 1–2 minūtes, lai vista uzsiltu. Pagaršo un pēc garšas pievieno vēl garšvielas. Zupu salej bļodās, pasniedz karstu ar svaigām pētersīļu lapiņām un siltu tortilju.

Kraukšķīgais lasis

Jānopērk 700 g laša filejas, 3 ēd.k. citrona sulas, 60 ml vistas vai zivs buljona, baltvīns vai parasts ūdens, 180 ml saldā krējuma, 1 ēd.k. rapšu eļļas, sāls, svaigi malti melnie pipari, pētersīļi garnējumam.

Citronu sulu, saldo krējumu, buljonu un baltvīnu ielej mazā katliņā un visu kopā uzvāra. Kad viss sāk vārīties, uguni nogriež pavisam mazu, katliņam uzliek vāku, ļauj mērcei vārīties uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pēdējās divas minūtes noņem katliņam vāku un uguni uzgriež lielāku. Vāra, lai mērce sabiezētu.

Kamēr gatavojas mērce, lasi noskalo aukstā ūdenī, pārbauda, vai tajā nav asaku. Zivi nosusina ar papīra dvieļiem. Fileju sagriež atsevišķos gabalos. Uzkarsē uz pannas eļļu. Laša gabalus var likt cepties vispirms ar ādu uz leju vai otrādāk. Ja liksiet cepties ar ādu uz leju vispirms, tad āda apcepsies labāk un kļūs kraukšķīga. Ja liksiet vispirms cepties ar filejas gaļu uz leju, tad fileja labāk saturēsies kopā, jo būs apcepusies trauslākā daļa un filejas gabals nesāks drupt.

Vistas fileju uzliek uz pannas, uguni nogriež vidēji lielu un cep aptuveni 3–5 minūtes, atkarībā no tā, cik biezi ir gabali. Uzmanīgi filejas apgriež otrādi, otru pusi apcep vēl 1–5 minūtes, atkarībā, cik labi izceptu zivi katrs vēlas.

Laša filejas uzliek uz šķīvjiem, pāri pārlej citronu mērci, pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem. Ja apcepāt filejas ādu un tā kļuvusi kraukšķīga, filejas gabalus pasniedziet ar ādu uz augšu, lai tā nesamirktu mērcē un saglabātos kraukšķīga.

Saldo kartupeļu frī

Uzsilda krāsni līdz 250°C. Saldos kartupeļus sagriež stienīšos, liek uz lielas cepšanas plātes un pārslaka ar eļļu. Pārkaisa sāli un piparus un samaisa. Cep 200 grādos 30 minūtes, līdz kļūst zeltaini brūni. Izņem no krāsns, ļauj nedaudz atdzist, pārkaisa ar sarīvētu cieto sieru.

Kartupeļi ar garšvielām

Būs nepieciešams 800 g neliela izmēra kartupeļu, 4 ēd.k. kausēta sviesta, 2 zariņi timiāna, 150 ml dārzeņu buljona, 2 daiviņas ķiploka, 1,5 tējk. kartupeļu garšvielas, dīgsti pārkaisīšanai.

Kartupeļus nomizo un sagriež 1,5–2 cm biezās ripiņās. Kartupeļiem pāri lej kausētu sviestu, ber timiāna lapiņas, sasmalcinātas ķiploka daiviņas un “Santa Maria” kartupeļu garšvielu. Kartupeļus iecilā un kārtīgi samaisa ar garšvielu maisījumu.

Kartupeļus izkārto uz pannas, cepeškrāsni uzkarsē līdz 230 ºC temperatūrai, un liek cepties kartupeļus 10–15 minūtes no katras puses. Cepamajā pannā pievieno dārzeņu buljonu un karsē vēl 10 minūtes grila režīmā. Pasniedz karstus un pārkaisītus ar pikantiem zaļumiem, piemēram, sinepju dīgstiem.

Karstie salāti

Paniņu mērcei jāsagādā – 1 ēd.k. smalki sagrieztu Šalotes sīpolu, 2 ēd.k. citronu sulas, 1/4 tējk. sāls, 1/8 tējk. malto melno piparu, 120 ml majonēzes, 120 ml paniņu, 2 ēd.k. sagrieztu loku.

Ķiploku grauzdiņiem: 4 šķēlītes kraukšķīgas gaišās maizes, 2 ēd.k. olīveļļas, 1 ķiploku daiviņa.

Salātiem: 2 romiešu salātu galviņas (salātos vislabāk izmantot laiviņas formas salātu lapas, kas pārplēstas uz pusēm, bet, ja tādas nav, var izmantot jebkuras citas zaļās salātu lapas), apmēram 280 g sasmalcinātas vai sagrieztas vistas, 2 vidēji gatavi avokado, sagriezti šķēlēs, neliels parmezāna siera gabals (apmēram 30 grami).

Mazāka izmēra bļodā vai burciņā ieber sīpolus, sāli, piparus un ielej citronu sulu, visu samaisa un ļauj ievilkties apmēram 5 minūtes. Tad pievieno majonēzi, paniņas un visu burciņā samaisa vai sakrata. Pēc tam pievieno lokus, pēc garšas var pievienot vēl sāli un piparus. 

Cepeškrāsni sakarsē līdz 190°C. Maizes šķēlītes pārgriež uz pusēm un katru apsmērē ar olīveļļu. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā liek cepties maizes šķēles. Cep 12–15 minūtes, kamēr maize kļuvusi zeltaini brūna un kraukšķīga. Izņem un atdzesē. Katru šķēlīti no abām pusēm ierīvē ar ķiploku.

Salātus pasniedz atsevišķās 4 bļodiņās. Katrā ieliek salātu lapas, pāri liek avokado šķēlītes, vistu un parmezānu, kas ar dārzeņu mizotāju sašķēlēts plānās šķēlēs. Pāri lej mērci un pasniedz kopā ar ķiploku grauzdiņiem.

Pupiņu zupa ar sieru

Vajadzēs 3 ēd.k. olīveļļas, 2 vidēji lielus burkānus, sagrieztus biezās šķēlēs, 1 lielu sīpolu, rupji sasmalcinātu, 1 selerijas kātu, rupji sasmalcinātu, 1 ķiploka daiviņu, 3 zariņus svaiga oregano, 1/4 tējk. sāls, melnos piparus pēc garšas, 2 bundžas mazo balto pupiņu (noskalo un nosusina), 500 ml vistas vai dārzeņu buljona, 4–5 saujas spinātu lapu (kātiņus noņem, ja cieti), 1 ēd.k. sasmalcināta svaiga oregano, rīvētu parmezānu pasniegšanai.

Grauzdiņiem: puse no bagetes maizes, sagriezta plānās šķēlēs, olīveļļa, apmēram 110 g rīvēta parmezāna.

Zupas katlā sakarsē olīveļļu, ieliek burkānus, sīpolus, seleriju, ķiploku, svaigos oregano zariņus, sāli un piparus. Visu maisot apcep 10 minūtes, kamēr dārzeņi kļuvuši mīkstāki un sīpoli caurspīdīgāki. Uz šķīvja uzber aptuveni 120 g notecinātu balto pupiņu un ar kartupeļu mīcītāju pupiņas saspaida, pievieno dārzeņiem. Visu gatavo vēl 2 minūtes.

Atlikušās pupiņas ieber katlā, kārtīgi samaisa. Katlā ielej buljonu un uzvāra. Samazina uguni, katlam uzliek vāku. Zupu vāra vēl 20 minūtes, kamēr burkāni kļuvuši mīksti. No katla izņem oregano zariņus (lapiņas būs palikušas zupā). Pieliek sāli un piparus pēc garšas.

Kamēr vārās zupa, pagatavo grauzdiņus. Tosterī vai uz pannas apgrauzdē bagetes maizes šķēlītes zeltaini brūnas. Kamēr grauzdiņi vēl silti, tos aplej nedaudz ar olīveļļu un uzber parmezāna sieru. Grauzdiņus var uz minūti ielikt krāsnī, lai siers vairāk izkustu.

Zupai pievieno spinātus, samaisa, vāra vēl aptuveni 2 minūtes. Zupu salej bļodās, pārkaisa ar sakapātu oregano un pēc izvēles var pārkaisīt ar rīvētu parmezāna sieru. Pasniedz ar siera grauzdiņiem.

Svaigu gurķu zupa

Vajadzēs 1 ēd.k. nerafinētas olīveļļas, 2 sasmalcinātas ķiploku daiviņas, 1 mazu sīpolu (sagriezts kubiņos), 1 ēd.k. citrona sulas, 4 glāzes ar nomizotiem, smalki sagrieztiem gurķiem, 1,5 glāzes dārzeņu buljona vai arī mazsālīta vistas buljona, 1/2 tējk. sāls, 1/4 tējk. svaigi maltu piparu, šķipsnu kajennas piparu, 1 avokado, 1/4 glāzes sasmalcinātu svaigu pētersīļu, 1/2 glāzes beztauku jogurta bez piedevām.

Silda eļļu vidēji augstā temperatūrā, pievieno ķiploku un sīpolu, laiku pa laikam apmaisot (1–4 min). Pievieno citrona sulu un gatavo vēl minūti. Pieber 4 glāzes gurķu šķēles, sāli, piparus un kajennas piparus, buljonu, silda uz uguns, kamēr sāk viegli vārīties. Samazina siltumu un vāra (6–8 min), kamēr gurķi kļūst mīksti.

Pārlej zupu blenderī, pievieno avokado, pētersīļus. Blendē ar mazu ātrumu, līdz iegūst viendabīgu masu. Pēc tam iegūto masu pārlej pasniegšanas traukā un sajauc ar jogurtu. Pasniedz siltu vai atdzesētu. Dekorē ar gurķa šķēlītēm un pētersīļiem.

Vegānās piparkūkas

Sagādājiet 150 g mandeļu miltu, 150 g samaltu dateļu, 120 g kokosa eļļas, 110 ml kļavu vai bērzu sulas sīrupa, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 130 g Speltas kviešu miltu, 2 ēd.k. malta piparkūku garšvielu maisījuma.

Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem, pievieno kokosa eļļu (istabas temperatūrā) un sīrupu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Sajauc visu kopā un cītīgi izmīca mīklu. Ietin cepampapīrā vai plēvē un liek ledusskapī uz nakti vai ilgāk.

Ar piparkūku mīklu ir tā – jo ilgāku laiku tā nostāvas, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo dateles var saskābt. Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem, izrullē mīklu, izspiež formiņas. Cep 10 minūtes, uzmanot, lai neapdeg, jo mandeļu milti kļūst brūni ātrāk.

PADOMI

Kā izcept veselu vistu?

Veikalu piedāvājumā bieži ir vesela, svaiga vista iepakojumā. Vesels putns parasti nav arī dārgs un ļoti labi piemērots kā ikdienas, tā svētku pusdienām. Ko darīt, lai to izceptu vienmērīgi un gaļa būtu mīksta?

  • Pirms likšanas cepšanas pannā, vistu izņem no ledusskapja un vismaz 2 stundas patur istabas temperatūrā. Tad nomazgā zem tekoša ūdens un ar virtuves dvieļiem nosusina.
  • Lai cepetis būtu aromātisks, būs vajadzīga marināde, ar kuru pārlej un putnu ieberzē kā no iekšpuses, tā ārpuses. Marināžu variantu ir ļoti daudz un tā jāpagatavo pēc savas gaumes. Visvienkāršākais variants – ieberzēt ar sāli un pipariem.
  • Garšvielu galvenais uzdevums ir pastiprināt gaļas garšas nianses un padarīt tās izteiksmīgākas, nevis nomākt. Tāpēc vistas gaļu nevajadzētu ne pārsālīt, ne izmantot pārāk daudz citu garšvielu. Visu ar mēru!
  • Vistai uz leju atloka spārnu galus, lai tie neapdeg, bet kājas sasien kopā.
  • 10 minūtes cepeškrāsni silda 200 grādu teperatūrā.
  • Tikmēr putnu ieliek cepšanas pannā (labāk, lai tā tikai nedaudz lielāka par cepeti) un tajā ielej pusi glāzes ūdens. Ja ēdīs tikai pieaugušie, ūdens vietā var ņemt baltvīnu. Gan ūdenī, gan vīnā ieliek rozmarīna vai timiāna zariņus.
  • Lai gaļa būtu sulīga, labi noder speciālais gaļas cepšanas termometrs. Iekšējai temperatūrai jābūt no 75 līdz 80 grādiem.
  • Putna cepšanas ilgums atkarīgs no cepeškrāsns jaudas, tāpēc grūti ieteikt visiem gadījumiem vienādu laiku. Parasti apmēram 1,5 kg smagu vistu 180 grādos cep vismaz 1,5 stundas.
  • Lai piešķirtu brūnumu un kraukšķīgumu, vēlams ik pēc 15–20 minūtēm krāsns durvis atvērt un cepeti aplaistīt ar traukā esošo šķidrumu.
  • Ja cepoties vista sāk intensīvi apbrūnēt, tai uzklāj folija loksni.
  • Ļoti labs variants, lai gaļa sanāktu sulīga, – vistu liek speciālajā cepšanas maisiņā. Gaļa sautēsies savā sulā un nezaudēs mitrumu.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz