Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gatavojies Halovīnam? Idejas gardiem našķiem

Halovīna svētkos, kurus atzīmē 31. oktobra vakarā, bērniem būtiskākie ir dažādi našķi un iejušanās spocīgos tēlos, bet pieaugušos šie svētki iedvesmo pagatavot ēdienus, kas atbilst gan šo svētku, gan rudens tematikai un galvenais – top ātri. Tuklāt našķu gatavošana var būt aizraujoša visiem kopā un vieglākus uzdevumus var uzticēt arī mazākajiem bērniem.

Gatavojies Halovīnam? Idejas gardiem našķiem
Foto: unsplash.com
29.10.2022 16:01

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

”Ja ģimenē ir bērni, tad gatavošanās Halovīna svētkiem ir vēl īpašāka, bet arī pārējiem ir iespēja šajā dienā iesaistīties un gatavoties vakaram, kurā jebkurā brīdī pie durvīm var pieklauvēt spociņi, vēloties saņemt saldumus. Var ātri pagatavot tematiskas vakariņas, tās noformējot mazliet baisā Halovīna stilā.

Uz galda iederēsies ne tikai saldumi, bet arī svaigi dārzeņi un mērcītes, picas ķirbja formā ar paprikas acīm un muti vai kāds ēdiens no ķirbjiem,” pārliecināta Inga Auziņa, ”Paulig” mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā.

Goda vietā ķirbis

Halovīna svētkos svarīgs ir izgrebts ķirbis, to var arī cept cepeškrāsnī – šķēlēs ar pārkaisītām ķimenēm vai citām garšvielām. Ķirbja mīkstums noderēs kēksa, mafinu cepšanai.

Vakariņās iederēsies arī pikanta fahitas vistas zupa (sarkana) ar papriku un ķirbja mīkstuma gabaliņiem, pārmaiņas pēc šeit var izmantot arī muskatķirbi. Vegāniem patiks ķirbju krēmzupa ar lieso kokosriekstu pienu.

Ja Halovīna svētkos kā dekors izmantots sviesta ķirbis, to pēc spociņu došanās prom var iemarinēt.

Veselīgas uzkodas – dārzeņi

Neiztikt arī bez uzkodām – var sagatavot svaigus dārzeņus. Piemēram, dažādu krāsu paprikām nogriež augšējo daļu, izveido acu un mutes caurumus un šos ēdamos traukus pilda ar šķēlītēs sagrieztiem burkāniem, seleriju u.c., kas paprikas sejiņu vēl papildina ar it kā izpūrušu frizūru.

Piparkūkas, cepumi skeletu un spoku formā

No tortiljām var izgriezt spociņus un viegli apcept cepeškrāsnī 225 grādu temperatūrā (apmēram 5 min.). No biešu tortiljām un maskarpones izdosies sarkanas kūciņas.

Cepumus vai piparkūkas var dekorēt ar skeletu zīmējumu, sagatavojot jau brīvdienās pirms Halovīna svētkiem.

Dekorēšanai noderēs baltā glazūra – atliek uz piparkūkām, cepumiem uzzīmēt skeleta kaulus, acu vietā piestiprināt šokolādes bumbiņas, kā arī šokolādes skaidiņas zobu un pirkstu vietā.

Garšos gan pašiem, gan pārsteigs ciemos atnākušos spociņus!

RECEPTES

Pesto-mocarellas ”mūmijas”

Sastāvdaļas: 1 pilngraudu bagete vai cita iegarenas formas maize, pesto mērce, mocarella (vai cits iecienīts siers), melnās olīvas.

Sagriez maizi vienādās daļās, lai veidojas iegarenas formas šķēles, pārgriez tās horizontāli uz pusēm. Apsmērē katru maizīti ar aptuveni 1 ēdamk. pesto mērces. Sagriez sieru apmēram 3 mm biezās strēmelītēs, kuru garumu pielāgo maizīšu platumam.

“Mumificē” maizītes – kārto siera strēmelītes virsū maizītēm tā, lai vizuāli no siera veidotos “mūmijas apģērbs”. Sariez plānās ripiņās melnās olīvas, liec uz katras maizītes 2 olīvu ripiņas, lai veidotos mūmijas acis.

Cep maizītes iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī (180 C) līdz siers ir izkusis. Pasniedz karstu!

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ar ”indi” pildītās olas

Sastāvdaļas: 10 vistu olas, 2 ēdamk. sarkanās paprikas pulvera, 3 ēdamk. biešu sulas, 3 ēdamk. grieķu jogurta, sāls, pipari pēc garšas, melnā sezama sēkliņas.

Pagatavo cieti vārītas olas – verdošā ūdenī ieber sāli, ar karoti ievieto olas (pa vienai) un, kad ūdens uzvārās, vāri olas aptuveni 10 minūtes. Uzreiz pārliec olas ļoti aukstā ūdenī (tas ir nepieciešams, lai olas ir vieglāk notīrīt), pilnīgi atdzesē un notīri.

Pārgriez katru olu horizontāli uz pusēm, uzmanīgi izņem ārā olas dzeltenumus. Dzeltenumus ar dakšiņu vai blenderi samaisi tos ar biešu sulu, jogurtu, sarkanās paprikas pulveri sāli un pipariem.

Iegūto masu ievieto konditorejas maisā un sapildi ar to tukšās olas baltuma pusītes. (To var darīt arī ar tējkarotes palīdzību).

Apkaisa ar sezama sēkliņām un pasniedz.

Foto: Viktorija Kožemjakina

Spoku” čipsi

Sastāvdaļas: 1 iepakojums kviešu tortiljas (vidējās), 1 ēdk. olīveļla, 1 tējk. sāls.

Iesildi krāsni līdz 225 °C. Sagriez tortilju ”spoku” čipsos. Izgrieztos gabalus saliec uz cepešplātnes, apsmērē ar olīveļļu un uzber sāli.

Cep krāsnī aptuveni 5 minūtes, līdz čipsi iegūst skaistu krāsu un kļūst kraukšķīgi.

Foto: Publicitātes

Halovīna kūka

Sastāvdaļas: 1 iepakojums kviešu tortiljas ar bietēm, 200 g maskarpone siers, 95 g biezpiena krēms, 1 gab. citrons, 150 ml mellenes, piparmētra.

Tortiljas saliec vienu otrai virsū un izgriez ķirbja formā. Bļodā samaisi maskarpones sieru ar biezpienu, citrona sulu un sarīvētu citrona miziņu.

Liec sagatavoto masu uz puses ķirbju formā izgrieztajām tortiljām un palikušās tortiljas uzliec uz pildījuma. Pāri palikušo masu liec uz gatavās ķirbjveida kūkas un izrotā ar mellenēm, piparmētru un pārkaisi ar pūdercukuru.

Foto: Publicitātes
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz