Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Idejas maltītēm un receptes no redakcijas pastkastes

Reiz jau piedāvājām saviem lasītājiem idejas maltītēm un receptes, ko esam saņēmuši no dažādiem pārtikas ražotājiem un veikalniekiem, kas sava tēla veidošanas nolūkos tās izsūta medijiem, cerot, ka uzņēmuma vārds izskanēs arī padomu rubrikā. Nekā peļama jau pašās receptēs nav, jo vairāk tāpēc, ka daudzas tapušas, konsultējoties ar uztura speciālistiem un prasmīgiem ēdienu gatavotājiem, tāpēc arī šoreiz padalīsimies ar dažām, kas šķita noderīgākās.

Idejas maltītēm un receptes no redakcijas pastkastes
31.10.2020 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā saldu un sāļu beļģu vafeļu receptes, kā arī marinēta siera uzkodu. Tāpat viņa aicina pašiem pagatavot ko gardu, dodoties garākās pastaigās dabā, kas tagad, ierobežojumu laikā, ir viens no labākajiem atpūtas veidiem ģimenēm. Savukārt kulinārijas blogere Betija Kalēja piedāvā krāsainu un radošu ēdienu receptes, lai iedvesmotu ar rudens veltēm palutināt sevi un savus mīļos.

Kukurūzas miltu vafeles ar olu un gaileņu mērci

4 porcijām būs nepieciešams150 g kukurūzas miltu, 125 g kviešu miltu, 1/2 tējk. sodas, 2 tējk. baltvīna etiķa, 1 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sāls, 1 ola, 250 g paniņu, 40 g izkausēta sviesta, 1 tējk. ķiploku pulvera un 1 ēd.k. kaltētu diļļu.

Mērcei vajadzēs300 g gaileņu, 2 ēd.k. rapšu eļļas, 2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas, 1 neliels, smalki sagriezts sīpols, sāls, melnie pipari, 4 ēd.k. krēmsiera, kapātās dilles un 4 olas pasniegšanai.

Vienā traukā samaisiet kopā abu veidu miltus, sodu, cepamo pulveri, sāli, ķiploku pulveri un dilles. Otrā traukā samaisiet olu, paniņas un etiķi. Šim maisījumam pamazām pievienojiet sauso masu un visu samaisiet līdz viendabīgai konsistencei. Pievienojiet kausēto sviestu, samaisiet un nolieciet mīklu maliņā uz 20 minūtēm.

Tajā laikā gatavojiet gaileņu mērci. Gailenes rūpīgi nomazgājiet un lielākas sēnes sagrieziet. Rapšu eļļā uz iepriekš sakarsētas pannas apcepiet sēnes, sīpolus un ķiplokus (visu vienlaikus). Cepiet 5–10 minūtes, līdz šķidrums no sēnēm ir iztvaikojis. Pievienojiet mērcei krēmsieru, sāli un piparus, ļaujiet sieram izkust un izslēdziet uguni (ja vēlaties šķidrāku mērci, pievienojiet nedaudz ūdens vai piena).

Mīklu cepiet sakarsētā vafeļu pannā līdz vafeles ir zeltainas (mīklas daudzums vienai vafelei būs atkarīgs no vafeļu pannas izmēriem). Sacepiet olas. Uzlieciet uz vafeles ceptu olu, tai virsū lieciet vēl vienu vafeli, pārlejiet ar gaileņu mērci un rotājiet ar sakapātām dillēm. Baudiet karstu!

Auzu vafeles ar ogām

Būs nepieciešams 150 g kviešu miltu, 90 g blenderī vai kafijas dzirnaviņās samaltu auzu pārslu, 2 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. malta kanēļa, šķipsniņa sāls, 1 ēd.k. brūnā cukura, 250 ml piena, 2 olas, 3 ēd.k. rapšu eļļas. Mērci gatavo no 300 g grieķu jogurta, 2 ēd.k. medus un 100 g maskarpones siera, rotāšanai ogas.

Samaisiet visas sausās sastāvdaļas lielā bļodā. Maisījuma centrā izveidojiet bedrīti, kur iesitiet olas, pielejiet pienu un rapšu eļļu. Visu samaisiet ar putojamo slotiņu un atstājiet uz 20 minūtēm istabas temperatūrā. Gatavojiet mērci – saputojiet jogurtu ar maskarpones sieru un medu vai cukuru (medu pievienojiet pašās beigās). Vafeles cep pannā, līdz ir zeltainas. Rotājiet ar ogām un pasniedziet kopā ar mērci.

Marinētu sieru izlase

Būs nepieciešams 300–400 g dažādu sieru (gan svaigo, gan, piemēram, Čedaras, fetas u.c.), 150 ml saulespuķu vai rapšu eļļas, saišķis smalki sakapātu diļļu un lociņu, 2 spiedē izspiestas ķiploka daiviņas, 1 ēd.k. balzamiko mērces, 1 ēd.k. rozā piparu, sāls (var arī nepievienot, jo siers ir sāļš).

Sagriež sieru vienāda izmēra plāksnēs vai standziņās, rūpīgi izkārto to vismaz 2 cm dziļā traukā. Citā traukā sajauc visas pārējās receptes sastāvdaļas un iegūto marinādi pārlej pāri sieram. Liek ledusskapī un bauda pēc dažām stundām!

Veselīgā sviestmaize ar dārzeņiem

Šī recepte kliedēs mītu par to, ka sviestmaizes ir sauss, neveselīgs ēdiens, kas nenodrošina sāta sajūtu – tieši pretēji, šī sviestmaize ir veidota tā, ka tā var kļūt par pilnvērtīgām pusdienām darbā vai skolā.

Būs nepieciešamas 2 šķēles jebkāda veida pilngraudu maizes, 2 šķēles siera (piemēram, Čedaras, Holandes vai Krievijas), 4 šķēles vārītas vai ceptas vistas filejas, 3 salātlapas, 1 ēd.k. pesto mērces, 1 burkāns, 1 selerijas kāts un sauja vīnogu.

Uzsmērējiet pesto mērci uz abām maizes šķēlēm. Uz vienas maizes šķēles uzlieciet salātlapas, vistas fileju, sieru un piespiediet tos ar otru maizes šķēli. Lieciet sviestmaizi traukā līdzņemšanai. Pievienojiet sviestmaizei nomazgātus un stienīšos sagrieztus burkānu, seleriju un vīnogas.

Vistas filejas vietā var izmantot jebkuru citu gaļu, ja iespējams, izvēloties pašu gatavotu. Lieliski noderēs no cepeša pāri palikusī gaļa.

Caprese salāti

Ja ierobežojumu dēļ nevaram šobrīd doties uz Itāliju, Itālija var doties pie mums! Izmēģiniet šos veselīgos salātus un uz mirkli paceļojiet saulainās Vidusjūras garšu pasaulē!

Vajadzēs 1 mocarellas siera bumbiņu (100g), 1 lielu tomātu, 1 ēd.k. pesto mērces, 1 sauju olīvu, 1 pilngraudu maizes šķēli, vīnogas/vīģes vai citus augļus.

Sagrieziet mocarellas sieru un tomātu 0,5 cm biezās šķēlēs. Trauciņā, ko ņemsiet līdzi, pamīšus kārtojiet sieru un tomātu, katrai šķēlei virsū liekot nedaudz pesto mērces. Sagrieziet gabaliņos un nedaudz apgrauzdējiet pilngraudu maizi. Baudiet kopā ar olīvām, vīģēm un vīnogām.

Rudenīgā apgāztā plūmju kūka

Būs nepieciešams 2 ēd.k. sviesta (pannas ietaukošanai), 500 g plūmju, 3 ēd.k. brūnā cukura, 250 g “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra”, 3 tējk. cepamā pulvera, šķipsna sāls, 100 g cukura, 1 ēd.k. malta kanēļa, ¼ tējk. malta kardamona, ½ tējk. malta ingvera, 80 g brūnā cukura, 250 g skābā krējuma, 3 olas – baltumi atdalīti no dzeltenumiem, 100 g izkausēta sviesta.

Sagatavo kūkas formu (aptuveni 26 cm diametrā) un bagātīgi to ietauko ar sviestu. Ja izmanto formu, kurai ir tendence piedegt, apakšā var ieklāt arī cepamo papīru. Vienmērīgi pārkaisa ar 2 ēdamkarotēm brūnā cukura. Plūmes sagriež daiviņās un glīti izkārto sagatavotajā formā tā, lai visa pamatne būtu noklāta ar plūmēm. Pārkaisa ar ēdamkaroti cukura. Miltus iesijā lielā bļodā un sajauc ar cepamo pulveri, brūno un balto cukuru, garšvielām un sāli. Centrā izveido iedobi. Sausajām sastāvdaļām pievieno olas dzeltenumus, izkausētu sviestu un krējumu. Sajauc, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla. Atsevišķi saputo olas baltumus, līdz tie ir balti un gaisīgi. Uzmanīgi iecilā mīklā. Biezo mīklu liek sagatavotajā veidnē, uzmanīgi izlīdzina virs plūmēm un liek krāsnī, kura sakarsēta līdz 170 grādiem. Cep aptuveni 30 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna un, iedurot bambusa kociņu, tam nav pielipusi jēla mīkla. Kūkai ļauj atdzist aptuveni 20 minūtes. Tad kūkas formai noņem sānus, uzliek virsū lielu šķīvi un ar strauju kustību kūku apgāž uz otru pusi, lai plūmju daļa tagad būtu virspusē. Ļauj atdzist pilnībā.

Biešu šokolādes kūka

Būs nepieciešams “Dobeles dzirnavnieka” šokolādes kēksa maisījums, 60 ml piena, 135 g eļļas, 200 g vārītu biešu, sviests vai eļļa formas ietaukošanai, 150 ml saldā krējuma, 150 g šokolādes (iesakām izmantot pusi piena, pusi – tumšo šokolādi), 1 ēd.k. sviesta un šokolādes skaidiņas dekorēšanai.

Kūkas formu (aptuveni 26 cm diametrā) ietauko, apakšā ieklāj cepamo papīru. Vārītās bietes sablendē vai smalki sarīvē. Lielā bļodā liek šokolādes kēksa maisījumu. Pievieno eļļu, pienu un sablendētās bietes. Sajauc, līdz masa kļuvusi viendabīga. Mīklu liek kūkas formā. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādu temperatūrā 35–40 minūtes (līdz, iedurot bambusa kociņu kūkas vidū, tam nav pielipusi jēla mīkla). Izņem no krāsns un ļauj pilnībā atdzist. Nelielā bļodiņā ieliek šokolādi un sviestu. Katliņā uzvāra saldo krējumu, pārlej ar to šokolādi un sviestu. Ļauj pastāvēt 30 sekundes un maisa, līdz šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga masa. Atstāj to atdzist līdz istabas temperatūrai, tad ieliek ledusskapī. Kad kūka pilnībā atdzisusi, auksto krēmu ar mikseri nedaudz saputo, līdz tas kļuvis stingrāks. Kūkas virspusi apziež ar krēmu un dekorē.

Sezonas dārzeņu sāļā galete

Mīklai būs nepieciešams 180 g miltu, šķipsna sāls, 120 g auksta sviesta, 50 ml auksta ūdens.

Pildījumam vajadzēs 85 g kazas piena siera, 100 g krēmsiera, 1 olas dzeltenums, 1 ķiploka daiviņa, sāls un pipari, 1 tējk. svaiga vai kaltēta timiāna. No dārzeņiem izmantojiet 250 g sviesta ķirbja, 150 g saldā kartupeļa, 1 nelielu cukini, 2 šalotes sīpolus, 80 g zaļo pupiņu, 80 g ķirštomātiņu, 1 olu apziešanai. Var izmantot jebkādus dārzeņus – galvenais, paturēt prātā, ka pirmos sāk gatavot stingrākos, lai visi dārzeņi būtu izcepti vienmērīgi.

Lielā bļodā sajauc miltus un sāli, pievieno nelielos kubiņos sagrieztu sviestu. Ar pirkstu galiem ātri saberž kopā miltus ar sviestu. Svarīgi censties to darīt tā, lai sviests neizkūst, bet tiek iemaisīts miltos. Kad izveidojušās smalkas drumstalas, kas līdzīgas rīvmaizei, pievieno ūdeni. Aši samīca un, tiklīdz drumstalas turas kopā, mīklu saplacina plakanu un ietin pārtikas plēvē.

Mīklu atpūtina ledusskapī. (Ledusskapī, ietītu plēvē, to var uzglabāt vairākas dienas.)

Gatavo dārzeņus pildījumam. Cietākos (burkānus, kartupeļus, ķirbi u.c.) nomizo un sagriež mazākos gabaliņos. Liek cepamajā traukā, apslaka ar 2 karotēm eļļas, uzber sāli un piparus. Liek iepriekš sakarsētā krāsnī 190 grādos un cep aptuveni 15 minūtes. Kamēr cepas cietākie dārzeņi, sagatavo pārējos – cukini un sīpolus sagriež ripiņās, zaļajām pupiņām nogriež galiņus un sagriež tās mazākos gabaliņos. Pēc 15 minūtēm dārzeņiem, kas krāsnī jau kļuvuši mīkstāki, pievieno pārējos dārzeņus un sajauc. Turpina cept aptuveni 10 minūtes, līdz visi dārzeņi mīkstāki, bet vēl tur savu formu un ir stingri. Izņem no krāsns.

Gatavo siera pildījumu: bļodiņā sajauc kazas sieru, krēmsieru, olas dzeltenumu, ķiploku (kas izspiests caur ķiploka spiedi), timiānu, kā arī nedaudz sāls un piparu. Mīklu izņem no ledusskapja. Liek uz cepamā papīra loksnes, kas apbārstīta ar miltiem. Izrullē aptuveni 35 cm diametrā, cenšoties saglabāt apaļu formu. Ja ir ļoti nelīdzenas maliņas, tās var nogriezt. Krēmsiera pildījumu uzziež uz izrullētās mīklas, atstājot 3 cm no katras maliņas bez pildījuma. Virspusē vienmērīgi izkārto dārzeņus un tomātiņus. Maliņas pārloka pāri dārzeņiem. Ja vēlas, mīklas maliņas apziež ar viegli sakultu olu, lai pēc tam tās skaisti spīdētu. Galeti liek iepriekš sakarsētā krāsnī 190 grādu temperatūrā un cep 18–25 minūtes, līdz maliņas ir zeltaini brūnas. Ļauj nedaudz atdzist un pasniedz siltu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz