Piektdiena, 28. februāris Skaidrīte, Justs, Skaidra

Iedzert un sasildīties. Gardas un veselīgas karsto dzērienu receptes

Kad laukā drēgns un mitrs, tad saaukstēties un saslimt nav nekāda māksla. Šķauda, klepo, ar iesnām cīnās kā lieli tā mazi. Viens no variantiem, kā sev palīdzēt, ir pagatavot karstu, sildošu dzērienu.

Iedzert un sasildīties. Gardas un veselīgas karsto dzērienu receptes
Foto: Myriam Zilles from Pixabay
05.02.2020 07:07

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Par sildošu parasti tiek uzskatīts viss, kas ir ass un stiprs, taču tikpat labi noder pavisam vienkāršas zālīšu tējas. Sildošie dzērieni var būt gan ar alkoholu, gan bez tā. Piedāvāsim kā vienas, tā otras receptes. Veikala “Balzamiko” pārdevēja Vineta Seile stāsta, ka garšvielas ir vienas no tiem līdzekļiem, kas spēj mazināt saaukstēšanās simptomus. Varbūt ir vērts izmēģināt šādu variantu imunitātes stiprināšanai?

Tējas krūzē ieliek deserta karoti medus un vienu lielu šķēli citrona. Virsū uzber pustējkaroti kurkumas pulvera, pustējkaroti malta kanēļa un trešdaļu tējkarotes ingvera pulvera. Ar karoti visu saspaida, samīca putriņā. Virsū uzlej ūdeni, kas uzvārīts tikai līdz 80 grādiem. Ūdens nedrīkst būt verdošs! Visu samaisa un uz minūtēm piecām atstāj ievilkties, lai garšvielas atdotu savu aromātu un ēteriskās eļļas. Dzer siltu.

Sildošu tēju ir diezgan daudz, un vispopulārākie ir dažādi maisījumi. Piemēram, ajūrvēdiskā tēja ar nosaukumu “Vezuvs”, kuras sastāvā ir rozā pipari, kanēlis, fenhelis, aprikožu gabaliņi, krustnagliņas, ingvers. Vēl vienas ajūrvēdiskās tējas maisījuma nosaukums – “Vieglai elpai”.

Tajā sakombinēta lakricas sakne, eikalipta lapas, ingvera gabaliņi, baziliks, kanēlis, kardamons, fenhelis, maltie pipari, krustnagliņas, ķimenes, zilās lucernas ziedlapiņas. V. Seile: “Tēju kombināciju ir daudz, bet dzēriens, kas man pašai jau gadus trīs palīdzējis izvairīties no iesnām un saaukstēšanās, ir kurkumas saknes sula, kuru dēvē par dabīgo antibiotiku.

Klienti stāsta dažādus pieredzes stāstus par to, kādas tējas, eļļas, garšvielas un citi produkti viņiem palīdz pret dažādām kaitēm, taču katram ir jāatrod tas, kas palīdz visefektīvāk. To gan varu ieteikt, ka, gatavojot tēju, ūdeni krūzē uz zālītēm nevajag liet 100 grādu temperatūrā. Ūdens temperatūrai jābūt 80, maksimāli, 90 grādu. Labāk ļaut saturam ilgāk ievilkties, nevis visas labās lietas samocīt vārošā ūdenī.”

Groks labākai asinsritei

Internetā var atrast dažādas groka receptes. Kas tas par dzērienu? Tēja, karsta sula vai kafija, kurai pievieno 50 gramus stiprā alkohola – ne grama vairāk. Dzērienam vēl liek klāt cukuru vai medu, bagātina ar krustnagliņām, kanēli un citām garšvielām – tā ir gaumes lieta, taču, pats svarīgākais, nepārsniegt alkohola devu. Ja alkohola būs vairāk, tas sāks darboties nevis kā asinsvadu paplašinātājs un vielmaiņas uzlabotājs, bet otrādi.

Gatavojot tējas groku, svarīgi, lai tējai ir izteikta garša un tā būtu kārtīgi ievilkusies. Visbiežāk grokiem izmanto tieši melno tēju, kas ideāli kombinējas ar visiem stiprajiem dzērieniem, bet tikpat labi vari izmantot ingvera vai piparmētru tēju.

Kā pagatavot kafijas groku? Karstai, tikko pagatavotai kafijai pievieno 7–10 ml degvīna. Vēl pielej 15 ml riekstu liķiera un 15 ml kafijas liķiera. Degvīns nav obligāts. To var aizstāt ar rumu, konjaku, kalvadosu, brendiju, “Melno balzamu” u.c.

Zinātāji iesaka tūlīt pēc groka izdzeršanas iet gultā, silti sasegties un atslābt. Groks nedos cerēto atveseļojošo efektu, ja turpināsi darbu vai saimniekošanu mājās. Tas jādzer brīvdienās vai darba dienu vakaros, lai pēc tam var atpūsties, nevis sēsties pie automašīnas stūres.

Uzziņai

# Ja saaukstēšanās rit pilnā sparā, no grādīgajiem dzērieniem imunitātes uzlabošanai jāatsakās.

# Slimojot alkohols rada papildu slodzi aknām un tas atveseļošanos tikai palēninās.

# Ja sāp kakls, stiprs alkoholisks dzēriens to sakairinās vēl vairāk un sāpes kļūs stiprākas.

Padoms

Ieteicamā karsto dzērienu dienas deva ir no 2 līdz 4 glāzēm. Dienā nevajadzētu izdzert vairāk par litru karsto dzērienu. Lai arī tie pozitīvi ietekmē organisma darbību, jāatceras, ka karstajos dzērienos tiek likti saldinātāji: medus, cukurs, sīrupi, kas tomēr jāuzņem kontrolētā daudzumā.

Karsto dzērienu receptes

Latviešu groks

Krūzē ielej svaigi izvārītu liepziedu tēju, pieliek 1 tējkaroti upeņu ievārījuma, 1 tējkaroti Latvijas medus. Pielej 30–50 gramus degvīna. Vēl klāt citrona šķēlīti.

“Ziemas ekspresis”

Četrām porcijām vajadzēs 750 ml ūdens, 4 zaļās tējas maisiņus, 4 krustnagliņas, 1 kanēļa standziņu, 30–60 ml dzidrā cukura sīrupa, 80 ml bumbieru liķiera. Uzvāra ūdeni. Ieliek tajā tējas maisiņus un garšvielas, patur 5 minūtes, izņem ārā. Ūdenim pielej sīrupu un uzsilda maisījumu. 4 tējas glāzēs salej liķieri un pārlej pāri tējas maisījumu. Pasniedz karstu.

Ananasi ar ingveru

Vajadzēs 100 g “Dansukker” karameļu cukura, 100 ml ūdens, 2 ēdamkarotes smalki sakapāta svaiga ingvera, 400 ml ananasu sulas, 200 ml apelsīnu sulas, 80 ml gaišā ruma. Katliņā ieber karameļu cukuru, uzlej ūdeni un karsē, noslēdzot trauku, līdz cukurs izkusis. Noņem katliņu no plīts un pievieno ingveru. Ļauj ievilkties 15 minūtes. Pievieno abas sulas un karsē, bet nevāra. Sadala rumu četrās glāzēs. Silto dzērienu nokāš un salej glāzēs.

Tēja termosa krūzē

Svaigas dzērvenes saspiež ar karoti, sajauc ar medu un biezā slānī saliek termosa krūzes apakšā. Dzērvenes satur savienojumus, kurus sauc par polifenoliem. Tie palīdz mazināt saaukstēšanās simptomus. Krūzē izspiež citrona sulu – cik pašam gribas, lai nav par skābu. Mazos gabaliņos sagriež apelsīnu un greipfrūtu, ieber termosā. Pievieno uz pusēm pārgrieztas vīnogas vai ābolu gabaliņus. Termosā ielej 80 grādus karstu ūdeni un tur 10–15 minūtes. Lai uzlabotu garšu, vēl var pievienot nedaudz grenadīna sīrupa. Šī tēja ir gan dzerama, gan ēdama, jo jāapēd viss termosa saturs.

Sadarbībā ar

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Aizmirsu paroli