Trešdiena, 17. aprīlis Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā gatavot Lieldienu olas, lai tās būtu drošas uzturā?

Svētki ir gari, un reizēm vārītas olas siltā istabā stāv vairākas dienas. Cik ilgi krāsotās olas ir ēdamas, vai tās jātur ledusskapī un kurā brīdī raibās olas kļūst tikai par svētku rotu un uzturā nav lietojamas?

Kā gatavot Lieldienu olas, lai tās būtu drošas uzturā?
Foto: unsplash.com
16.04.2022 10:44

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone stāsta, kas jāzina, lai Lieldienu olas varētu droši ēst.

Pareizi izvēlies un uzglabā jēlas olas

Izcilas Lieldienu olas var iegūt tikai no labas kvalitātes jēlām olām, tāpēc, iegādājoties olas, jāpārliecinās par olu derīguma termiņu un to, vai olu čaumalas ir veselas.

Olas vislabāk uzglabāt ledusskapī, taču ir svarīgi olas sargāt no lielam temperatūras svārstībām – temperatūras maiņas var bojāt olu čaumalu, radot mikroplaisas un veicinot baktēriju veidošanos.

Olas jāuzglabā atsevišķā traukā, nepieļaujot čaumalas saskarsmi ar citiem produktiem.

Jāatceras, ka olas čaumalā ir poras, kuras laiž cauri gaisu un smaržas, tāpēc olas ieteicams glabāt arī atsevišķi no produktiem ar spēcīgu aromātu.

Ja ledusskapis svētku gaidās ir pilns ar citiem labumiem, olas līdz 20 dienām var uzglabāt istabas temperatūrā.

Olas vārīt ir jāprot

Lai olas izvārītos tieši tādas, kā iecerēts, ir vērts atcerēties dažas nianses – olas jāliek verdošā ūdenī, vārīšanās ūdenim pievieno nedaudz sāls un olu katliņā jāliek uzmanīgi, nevis jāiemet.

Lai čaumala no straujām temperatūras svārstībām nesaplaisātu, pirms vārīšanas olas jāpatur istabas temperatūrā.

Var pievienot ūdenim arī nedaudz sodas – tas ūdeni padarīs sārmaināku un atvieglos lobīšanu, te gan jāatceras – jo svaigāka būs ola, jo grūtāk būs to nolobīt.

Pēc izvārīšanas olas strauji jāieliek aukstā ūdenī – tas palīdzēs olas čaumalu viegli atdalīt no baltuma un pēc nolobīšanas ola būs skaista un gluda.

Zili un pelēki dzeltenumi rodas no nepareizas vārīšanas

Ja, olu pārdalot uz pusēm, cerētas saules dzeltenās krāsas vietā redzams zilpelēks dzeltenums, ola ir vienkārši ir pārvārīta.

Arī šādas ola uzturā ir lietojamas, taču gaišas un skaistas olas var iegūt tikai tad, ja ievēro precīzu olu vārīšanas laiku.

Cieti vārītām olām parasti pietiek ar desmit minūtēm verdošā ūdenī, mīkstu dzeltenumu iegūsi, vārot īsāku laiku. Protams, olu vārīšanas laiks ir atkarīgas arī no olas lieluma, taču arī lielās olas nav jāvāra ilgāk par 15 minūtēm.

Ievēro vārītu olu uzglabāšanas nosacījumus

Vārītu olu uzglabāšana ilgums atkarīgs gan no tā, cik cieti novārītas ir olas, gan no tā, kā plānots tās uzglabāt.

Ledusskapī cieti novārītas olas, kuru čaumala nav bojāta, var turēt pat divas nedēļas, taču diez vai kāds krāsainās Lieldienu olas vēlas noslēpt ledusskapī, tāpēc nāksies vien samierināties, ka olas būs jāapēd krietni ātrāk.

Istabas temperatūrā vārītā ola var stāvēt divas, trīs dienas, tāpēc drošības apsvērumu dēļ Lieldienu rītā vārītās olas vajadzētu apēst svētku laikā, nevis pietaupīt nākamās darba nedēļas pusdienām.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz