Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā rīkoties, lai uz veikalu būtu jāiet retāk

Kā rīkoties, lai uz veikalu būtu jāiet retāk
Foto: pixabay.com
15.04.2020 06:00

Anda Pūce

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Rūpīgi pārdomāts veikalu apmeklējums ir viens no paradumiem, ko no ārkārtējās situācijas der pārņemt arī ikdienas dzīvē. Tāpēc daži padomi, kā rīkoties, lai uz veikaliem būtu jāiet retāk un iepirkumu ratiņos iegultu tikai tas, kas nepieciešams, nevis lieki pirkumi.

Daži soļi, lai iepirkšanos plānotu retāk

  • Saldētavas, ledusskapja, pieliekamā un virtuves skapīšu inventarizācijā būs skaidrs, kas mājās ir pietiekamā daudzumā un kas vēl jānopērk.
  • Ēdienkartes plānošana. Jāizdomā, kādas maltītes cik lielam cilvēku skaitam būs jāpagatavo, jāņem vērā, ka atvērtu iepakojumu var sadalīt uz divām maltītēm, jāņem vērā arī sezonalitāte, ģimenes intereses un pagatavošanas iespējas, protams.
  • Noteikti izveido iepirkumu sarakstu, tas palīdzēs iepirkties ātri un nepirkt neko lieku. Vispirms der jau iepriekš izdomāt, uz kuru veikalu dosies. Labāk izvēlēties veikalu, kurā labi pārzini produktu izvietojumu. Lai iepirkšanās notiktu raitāk, domās izstaigā savu veikalā paredzamo maršrutu un produktus iepirkumu sarakstā apvieno pa grupām – dārzeņi, gaļa, konservi, piena produkti utt. –, ņemot vērā produktu secību konkrētā veikala nodaļās.
  • Lai ekonomētu laiku, speciālisti iesaka arī veltīt vienā brīvdienā dažas stundas un ģimenei kopīgi radīt sagataves nedēļas maltītēm. Apcept gaļu, izvārīt buljonu, ko var sasaldēt lietošanai zupām un mērcēm. Cepetis pēc vakariņām var tikt izmantots brokastu maizēm, lieliski ir sasautēt gaļu un sadalīt porcijās, tas palīdzēs ietaupīt arī elektrību vai gāzi, ko tērējat gatavošanai.

Produkti, kas glabājas vismaz divus mēnešus un ilgāk, noder par bāzi dažādiem ēdieniem.

  • Graudaugi: griķi, auzu pārslas, grūbas, putru maisījumi, mieži, prosa, kvinoja, bulgurs, amarants, pilngraudu pasta, brūnie un pilngraudu rīsi, galetes un sausmaizītes, milti, brokastu mušļi.
  • Pākšaugi (kaltēti, vakuuma iepakojumos, konservēti un saldēti): pupas, zirņi, turku zirņi, lēcas.
  • Žāvēti augļi, rieksti, sēklas un riekstu sviesti.
  • Saldētas ogas, dārzeņi, gaļa, zivis un maize.
  • Eļļas, tēja, kafija, piens (UAT) un garšvielas.

5 dienas mājās var mierīgi glabāties:

  • dārzeņi (salātlapas, gurķi, tomāti, paprika, avokado, brokoļi),
  • augļi (āboli, banāni, kivi, bumbieri, citrusaugļi),
  • piena produkti (kefīrs, paniņas, biezpiens, piens, bezpiedevu jogurts),
  • maize.

10 dienas:

  • puķkāposts, puravs, kolorābis, redīsi, kabacis, cukīni, topinambūri, sviests, siers.

1 mēnesi vai ilgāk, ja ir pašiem savs pagrabs:

  • kartupeļi, bietes, burkāni, kāļi, selerijas saknes, ķirbis, sīpoli, ķiploki, kāposti, batātes, rutks, skābēti kāposti, āboli, olas.

Padomi:

  • Papildus mājās pats var audzēt dīgstus, izmantot ēdamos savvaļas augus.
  • No bāzes produktiem var izgatavot daudzveidīgus un sātīgus produktus (sautējumus, zupas, salātus).
  • Pirmajās dienās izlieto svaigos salātus un lapas, vēlāk salātus gatavo no saknēm, kāpostiem, pievienojot dīgstus.
  • Pirmajās dienās izmanto piena produktus, pēc tam kalciju uzņem ar sieru, sēklām, kāpostiem.
  • Skābpiena produktus izlieto, ievērojot derīguma termiņu, pēc tam baktērijas uzņem ar skābētajiem produktiem, piedomā pie prebiotiķu lietošanas (ogas, pilngraudi, topinambūri).
  • Svaigus augļus apēdam vispirms, pēc tam – žāvētos un saldētos.
  • Maizi var izcept arī pats, ja beidzas milti, var samalt auzu pārslas.
  • Jāatceras, ka desmit dienās 4 cilvēku ģimene apēd 5 kg graudaugu.
  • Našķus var pagatavot no riekstiem un žāvētiem augļiem.
  • Itin labi var iztikt bez saldinātu dzērienu, cukura, tukšu kaloriju ēdienu vai pusfabrikātu lietošanas.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz