Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kanēļa maizītes, aļņa gaļiņa. “Facebook” lietotāji dalās ar savām receptēm

Kad saimniece nodomājusi izmēģināt kādu jaunu recepti, to meklējot, var izmantot vairākus variantus. Piemēram, informācijas avots var būt recepšu grāmata, televīzijas raidījums, internetā atrodami blogi un interešu grupas. Arī feisbukā var atrast ne vienu vien publisku grupu, kurā ikviens var padalīties ar savām receptēm un sniegt dažādus pieredzē balstītus padomus.

Kanēļa maizītes, aļņa gaļiņa. “Facebook” lietotāji dalās ar savām receptēm
Foto: pexels.com
07.01.2023 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Nu jau feisbuka grupai ”Garšīgas receptes” ir vairāk nekā 103 tūkstoši dalībnieku. Katru dienu tajā parādās ap 25 jauniem ierakstiem, – gan daloties ar savām receptēm, gan atbildot uz uzdotajiem jautājumiem un apmainoties pieredzē.

Apkopojām jautājumus un atbildes, kas varētu noderēt arī mūsu lasītājiem.

Karīna grupas dalībniekiem jautā par kanēļa maizītēm. Kas cepot tām jāliek virsū, lai sanāktu spīdīgas, karamelizētas – kā veikalos un beķerejās? Viņa mīklā tinot iekšā kanēli ar cukuru, arī sviestu. Apsmērē ar pienu vai olu, bet nesanāk tādas – spīdīgas.

Liene atbild, ka beķerejās karstām kanēļmaizītēm, tikko no krāsns izņemtām, pa virsu pārsmērē cukura sīrupu.

Maija: ”Kad izceptas, pamērcēju ”Monin” sīrupā, iznāk superīgas, karamelizētas.” Aija: ”Pārlej ar kondensēto pienu.” Vēsma: ”Pati neesmu mēģinājusi, bet redzēju. Vajag kartupeļu cieti, ūdeni un cukuru. Uzvāra un ar karstu apsmērē maizītes, pat kūkas.” Ineta: ”Es daru tā. Uz mīklas vispirms uzsmērēju skābo krējumu, tad apkaisu ar cukuru, kanēli un sarullēju.”

Katrīnas jautājums: ”Padalieties, lūdzu, kā dabūt uz karbonādes mīkstu siera masu. Ja pārkaisa vienkārši sieru vai ar majonēzi, vienalga vēlāk saraujas, izžūst. Kā dabūt to cepuri pa virsu gaļai, lai ir visu laiku mīksta, kā kafejnīcās?”

Ina: ”Rīvēts siers uz smalko rīvi + jēla ola + skābs krējums + majonēze. Krējuma un majonēzes daudzums atkarīgs, cik daudz siera. Uz 100 g siera 1 tējkarote krējuma, 1 tējkarote majonēzes. No šīs masas sanāk arī ļoti gardas siermaizītes.”

Inta: ”Vienkārši, kad viena puse karbonādei apcepta, apgriez otrādi, uzber kaudzi ar sieru pa virsu un uzliec pannai vāku. Tā kafejnīcās dara.”

Kristīne: ”Siers, krējums, majonēze. Lieku visu apmēram vienādi traukā, masai vēl klāt piešauju kādu dilli. Sanāk ļoti labi, arī otrā dienā viss ir mīksts.” Jolanta: ”Es lieku nevis rīvētu sieru, bet nogrieztu šķēli. Tai tikai mazliet jāpakūst.”

Ļubova: ”Es sacepu karbonādes. Pirms pasniegšanas uz karbonādi uzvelku nedaudz majonēzes strīpu, uzgriežu salmiņos sagrieztu marinētu gurķīti, tomātiņu, pārklāju ar siera šķēli un pa virsu vēlreiz nedaudz majonēzes. Uz 2 minūtēm mikroviļņu krāsnī. Sanāk sulīgi un gardi. Var šampinjonus uzgriezt un var arī tikai ar sieru un majonēzi.”

Nelda: Visticamāk, siers pie vainas. Es sacepu karbonādes, lieku cepešplātī uz cepamā papīra, bagātīgi pārlieku uz rupjas rīves rīvētu sieru un iekšā krāsnī grila režīmā. Siers parasti smuki paplūst un paliek tāds krēmīgs, spīdīgs. Bez nekādām olām, majonēzēm vai vēl nez kā.”

Anita dalās ar savu pieredzi: ”Zinu, ka ir saimnieces, kurām ir iespēja gatavot medījuma gaļu. Man garšo kotletes, it īpaši no aļņa gaļas, bet pagatavota medījuma gaļa ir diezgan sausa. Tad nu kotletēm ir daudz un dažādu recepšu, lai tās taptu sulīgas.

Pavisam nejauši atklāju ļoti gardu aļņa kotlešu recepti, jo bija aizmirsies nopirkt speķīti, ko piemalt klāt. Kotlešu masa kā jau parasti: gaļa, sīpols, izmērcēta baltmaize, garšvielas, sāls, mazliet cukura, un speķīša vietā masai piemīcīju pīrādziņu gaļu. To, kas jau sagriezta kubiņos. Garša ideāla, mazliet jūt kūpinājumu, un iznāk sulīgas. Kotletes panēju rīvmaizē.”

Sava pieredze par meža gaļas kotletēm arī Gintai: ”Protams, labos gabaliņus neviens kotletēs nemaļ, bet, kad apskrubina visus kaulus, atlasa cīpslainos gabalus utt., tāda čupiņa malšanai sanāk. Kaut kur izlasīju un jau kādu laiku vairs speķi meža gaļai nelieku klāt. Tas tomēr vairāk vai mazāk dod savu piegaršu.

Meža gaļas kotletēs liekot nevis baltmaizi, bet svaigi rīvētu kartupeli. Vēl ir mēģināts pierīvēt aukstu sviestu (arī dara sulīgu). Un, protams, karoti krējuma, vienu oliņu. Garšvielas pēc katra gaumes. Tā kā manam vīram negaršo kotletēs svaigi sīpoli, kaut kur atradu, ka sīpoliņu pirms tam apcep un tikai tad liek kotlešu masā.”

Dace: ”No liesa aļņa gaļas gabala sanāk ļoti sulīgs cepetis. Pati izmēģināju jaunu recepti, un sanāk ļoti labs. Sautējamo pīli pieliek līdz pusei ar šķēlēs sagrieztiem sīpoliem. Pieber sāli, garšvielas. Ūdeni ne pilītes. Pa virsu liek gaļu, kas ierīvēta ar garšvielām, un kādas 3 stundas lēnām zem vāka sutina. Sīpoli sasulo, un sanāk ļoti sulīgs, mīksts cepetis.”

Sindija: ”Jebkuras liellopa (nav svarīgi – kūtī vai mežā auguša) kotletes būs sulīgas, ja pirms cepšanas tiks apviļātas miltos un olā tāpat kā karbonādes. Tad cepoties visa sula paliks kotletē.” Gundega: ”Var pamēģināt kotletei ielikt pa vidu sviesta piciņu. Es tā gatavoju liellopa gaļas kotletes. Sanāk ļoti gardas un tik sulīgas!”

Sanita: ”Es kotletēm (arī meža gaļas) klāt pierīvēju svaigu kartupeli un pielieku krējumu. Nelieku baltmaizi. Sanāk ļoti sulīgas.”

Ivita: ”Man ieteica pielikt biezpienu, tad esot sulīgākas kotletes. Bet vienmēr meža gaļas kotletes pēc izcepšanas vēl sautēju sīpolu-saldā krējuma mērcē. Par sausām neviens nekad nav sūdzējies!” Daiga: ”Ja pieliek klāt mazliet citrona sulas un majonēzi, ir pat ļoti sulīgas un gardas.”

Edīte grib zināt: ”Pastinaki ir izauguši. Ko no tiem var pagatavot garšīgu un veselīgu?” Dace atbild: ”Pastinaku biezenis ir super piedeva pie visa – gan vistas, gan zivs. Vienkārši cep cepeškrāsnī, lieto salātos, arī kartupeļu vietā. Vispār visur, kur izmanto kartupeļus vai burkānus, to vietā var likt pastinaku.”

Ļubova: ”Es pievienoju ripiņās pie dārzeņu sautējuma. Sagriežu dažādus dārzeņus (burkānus, kabačus, baklažānu, papriku, seleriju kātus, kāpostus, pastinakus – visu, kas pieejams). Var pievienot jebkādu gaļu. Sajaucu ar garšvielām un cepeškrāsnī cepu 180 grādos apmēram 45–60minūtes. Kartupeļus nelieku klāt. Bet pastinaks ļoti labi garšo, un nezinātājs domās, ka sautējumā tie ir kartupeļi. Vēl var rīvēt salātos kopā ar burkāniem. Vai arī apcep un pievieno zupām, mērcēm.”

Agnese: ”Es dzīvoju Īrijā, un šeit pastinakus izmanto ļoti bieži, parasti ar burkāniem. Cep krāsnī vai arī gatavo biezeni kopā ar burkāniem, daudz pipariem, sāli un sviestu. Ļoti gardi!” Valda: ”Gatavoju salātus. Sarīvēju pastinaku, iemaisu sarīvētu burkānu, klāt izspiestu ķiploku un majonēzi. Burkānu liek vairāk nekā pastinaku.”

Vineta: ”Es dievinu pastinaku! Zupas ar to sanāk fantastiski gardas, tiesa, nevajag par daudz pielikt. Praktiski visās zupās kartupeli aizstāju ar pastinaku. Tāpat kotletēs nelieku klāt kartupeli, bet pastinaku un puravu. Arī biezeņiem var pielikt klāt, cept krāsniņā kopā ar citiem dārzeņiem.”

Iesaka grupas “Garšīgas receptes” dalībnieces

Initas auzu pārslu cepumi

Vajadzēs: 125 g kausēta sviesta, 1 glāzi brūnā cukura, 1 olu, 1 glāzi kviešu miltu, 1 glāzi auzu pārslu, 1/2 tējkaroti cepamā pulvera, 1 lielu mizotu, rīvētu ābolu, eļļu pannai.

Sakuļ olu ar cukuru, pievieno pārējās sastāvdaļas. Uz ieeļļotas pannas ar karoti liek cepumiņus. Cep 180 grādos zeltaini brūnus 15 minūtes. Pasniedz ar tēju un ievārījumu.

Santas rauga mīkla bez olām

Vajadzēs: 17 g sausā rauga, 150 g margarīna (tas, kas paciņās, izkausēts, bet ne karsts), 500 g silta piena, 70 g cukura, 0,5 tējk. sāls, 900 g izsijātu miltu (obligāti, lai tiek gaiss).

Gatavo, kā parasti. Lēta un vienmēr sanāk perfekta mīkla, tikai nemaisa ar rokām, bet liek mikserī, lai tas kārtīgi, kārtīgi, samīca. Visas sastāvdaļas precīzi nosveru uz elektroniskajiem svariem. Kad atstāju rūgt, pārlieku plēves maisiņu, ne dvieli. Rūgst perfekti.

Elīnas 21. gadsimta maize bez rauga

Vienam kukulītim vajadzēs: 425 g miltu, kuriem jau pievienots cepamais pulveris (pašbriestošie milti), 1 tējk. cepamā pulvera, 150 g Čedaras rīvēta siera un 10 g tā paša siera maizītes pārbēršanai, saišķis svaigu lociņu, melnie maltie pipari, 1 tējk. kūpinātas paprikas pulvera, 1 tējk. sinepju pulvera vai 1 ēdk. angļu sinepju, 6 šķēles cepta šķiņķa, bet derēs arī smalki sagriezta salami desa vai bekons, 200– 225 ml ūdens.

Ja nu mājās vai veikalā neatrodas kāda no sastāvdaļām, maizīte izdosies arī bez sinepju vai paprikas pulvera. Var pievienot tikai sieru. Var pievienot apceptus, karamelizētus sīpolus utt. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādu temperatūrai. Lielā plastmasas bļodā rūpīgi sajauc visas sastāvdaļas, izņemot 10 g siera un ūdeni. Pievieno tik daudz ūdens, lai iegūtu mīkstu, bet ne lipīgu mīklu. Es parasti pievienoju 200 ml, samaisu, paņemu rokās un saspiežu mīklu kopā. Ja masa vēl drūp un ir nepieciešams, pievienoju ūdeni.

Gatavo mīklu ņem ārā no bļodas, veido skaistu, apaļu maizes kukulīti un liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vai nokaisīta ar miltiem. Ar rokām mīklu var vēl nedaudz saplacināt, lai maizīte iekšpusē pilnībā izceptos. Ar asu nazi maizes virspusē iegriež trīs vertikālas svītras un pārkaisa ar atlikušo sieru. Ja virtuvē var atrast smidzināmo pudeli, pāris reižu karstā cepeškrāsnī iesmidzina ūdeni, lai radītu tvaika efektu. Maizīti cep apmēram 40 minūtes. Pēc cepšanas atdzesē un ēd ar sviestu vai krēmsieru vai kā papildu ēdienu pie zupas.

Māras citronu krēma groziņi ar meringa cepurīti

Vajadzēs: smilšu mīklas groziņiem 200 g miltu,125 g auksta sviesta, 1/2 tējk. sāls, 1 olu, 1–3 ēdk. auksta ūdens.

Citronu krēmam: 80 g sviesta, 100 g svaigā siera ”Maskarpone”, 120 ml citronu sulas, 80 g cukura, 4 olu dzeltenumus, 1 ēdk. smalki sarīvētas citrona miziņas.

Meringam: 100 g jeb 3 olu baltumus, šķipsniņu sāls, 100 g cukura.

Pagatavo smilšu mīklu, atdzesē, izcep groziņus. Pagatavo citronu krēmu, atdzesē, saputo ar svaigo ”Maskarpone” krēmsieru, piepilda groziņus. Pagatavo meringu, izdekorē groziņus. Var ar degli apdedzināt. Dekorē, kā vēlas.

Vijas gardās konfektes “Gotiņa”

Vajadzēs: tikai 3 sastāvdaļas. 1 litru saldā krējuma, 35%, 250 g cukura un vaniļas cukuru.

Visu liek katlā un vāra uz vidējas uguns. Visu laiku jāmaisa, lai nepiedeg un neiet pāri. Vārīšana aizņem apmēram 20 minūtes. Kad masa paliek biezāka un maina krāsu, izlej uz cepampapīra un viegli sagriež. Atdzesē, sagriež un bauda. Ja ilgāk pavārīs, būs kā īriss, ja mazāk – mīkstas un viegli sakožamas. Var pievienot riekstus, rozīnes vai citu ko, ko kārojas.

Ainas tunča mērce

Vajadzēs: 1–2 kārbiņas konservēta tunča eļļā, 1 vidēju burkānu, 1 nelielu sīpolu, 2–3 daiviņas ķiploka, 500 ml tomātu sulas, sāli, piparus pēc garšas.

Kamēr vārās pasta, tikmēr pagatavo tunča mērci. Sasmalcina sīpolu un ķiploku. Burkānu sarīvē. Uzkarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā apcep sīpolus un ķiplokus, līdz kļūst zeltaini. Pievieno burkānu, cep 2 minūtes. Pēc tam pieliek tunci kopā ar visu eļļu un turpina cept vēl 3–4 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pielej tomātu sulu, pieber sāli, piparus, uzliek vāku un sautē uz mazas liesmas 20 minūtes.

Karīnas vismīļākā ābolkūka

4 olas sakuļ ar 1,5 glāzi cukura, pieber 2 glāzes miltu un 1/2 tējk. cepamā pulvera. Lej formā, pārklāj ar 5 mizotiem, sagrieztiem, skābiem āboliem. Drumstalām: 4 ēdk. cukura, 1/2 paciņa sviesta, 3 ēdk. miltu. Sajauc, pārkaisa āboliem. Cep 180 grādos 35 minūtes. Ja būs vairāk ābolu, kūka sanāks vēl mitrāka.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz