Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Latviešu bagātīgais svētku galds – ar ko vērtīgi tradicionālie Ziemassvētku deviņi ēdieni?

Ziemassvētkos daudzi joprojām izvēlas galdā celt tradicionālās latviešu maltītes, sekojot senču tradīcijām un ticējumiem. Tās vēsta, ka vajagot deviņas reizes ēst, lai būtu bagātība, turklāt uz galda jābūt deviņiem ēdieniem. Tāda maltīte mūsdienu cilvēkam ir par smagu, jo ēdieni ir uzturvielām bagāti, norāda farmaceite Laila Zālīte un iesaka apdomāt alternatīvas.

Latviešu bagātīgais svētku galds – ar ko vērtīgi tradicionālie Ziemassvētku deviņi ēdieni?
“Domājot par svētku cienastu, nevajadzētu aizmirst par sabalansētu ēdienkarti un atcerēties, ka dienas laikā, gatavojot svētku maltīti, noteikti nevajadzētu badoties. Arī svētku dienā ir jāietur normālas ēdienreizes, lai pie svētku galda nepārēstos un nerastos gremošanas traucējumi un diskomforta sajūta,” uzsver "Apotheka" speciāliste. (Foto: Ilustratīvs)
23.12.2021 06:00

"Kurzemes Vārds"

Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka cūkas cepetis svētku galdā tiek likts laimei. Cepeškrāsnī lēni pagatavots cūkas cepetis būs labs olbaltumvielu, neaizstājamo aminoskābju, tauku, B grupas un dzelzs avots.

Šo uzturvielu komplekss palīdz organismam atjaunoties pēc fiziskām slodzēm, B grupas vitamīni pozitīvi ietekmē centrālās nervu sistēmas darbību, veicina lipīdu, ogļhidrātu un olbaltumvielu metabolismu organismā. Ieteicams izvēlēties liesāku gaļu.

Pelēkie zirņi iekļauti svētku mielasta ēdienkartē, lai nebūtu asaru. Pelēkie zirņi nesatur daudz kaloriju, bet ir vērtīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Tie satur vitamīnus un minerālvielas, kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas darbību, pazemina holesterīnu un veicina nieru funkcionēšanu, kā arī stabilizē sievišķos hormonus.

Vienlaikus jāņem vērā, ka tie jāēd ar mēru, nesteidzoties un kārtīgi jāsakošļā.

Pirms vārīšanas zirņus ieteicams 24 h izmērcēt ūdenī. Tas ļaus zirņiem ne tikai ātrāk uzvārīties, bet uzlabos arī to garšu, jo, uzņemot ūdeni, zirņi sāk ražot citas vērtīgas vielas.

Speķa pīrāgus cep, lai būtu pārsteigumi. Tie satur taukus, olbaltumvielas, kalciju, magniju, kā arī fosforu ar kvalitatīvu speķi. Speķa pīrāgi labi “piesien dūšu”, bet pārmērīgi aizrauties nevajadzētu, jo no tiem mielasta laikā ir grūti atturēties – tiek ēsts viens pēc otra gan maltītes laikā, gan arī jau pēc tās.

Lai mazinātu šo kāri, ieteicams svētku vakarā neaizmirst arī par kādām mērenām fiziskām aktivitātēm. Pīrāgu mīklai ieteicams izvēlēties pilngraudu miltus, kas būs šķiedrvielām bagātāki un organismam vērtīgāki.

Tradicionālais latviešu ziemas ēdiens sautēti kāposti svētku galdā tiek celts, lai pietiktu spēka. Kāposti satur lielu daudzumu C vitamīna, kā arī A un K vitamīnus. Tie ir bagātīgs šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu, kālija un magnija avots.

Kāposti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, regulē holesterīnu, glikozes līmeni, rada sāta sajūtu, veicina gremošanu un regulāru vēdera izeju.

Piparkūku cepšana ir neatņemama Ziemassvētku tradīcija. Tās tiek ceptas, lai netrūktu mīlestības. Piparkūkas satur ne tikai daudz ogļhidrātu, bet arī E vitamīnu, fosforu, jodu, K vitamīnu, kāliju, magniju un triptofānu. Pēdējais ir īpaši vērtīgs arī tāpēc, ka darbojas kā dabīgais antidepresants un labvēlīgi ietekmē cilvēka nervu sistēmu.

Ziemassvētku mielastā neiztikt bez zivs ēdiena, kas saskaņā ar latviešu tautas ticējumiem simbolizē naudu un ienākumus. Populārākā latviešu izvēle svētku mielastam ir karpa, kas tiek pagatavota ar dažādiem pildījumiem. Zivis satur Omega 3 taukskābes, D, E un B12 vitamīnus, kā arī cinku, selēnu un jodu.

Šīs vērtīgās vielas palīdz uzlabot sirds asinsvadu stāvokli, samazina holesterīnu, labvēlīgi ietekmē nervu sistēmas darbību, piedalās redzes, kaulu un muskuļu sistēmas attīstībā, kā arī ir ļoti ieteicamas osteoporozes profilaksei.

Lai būtu panākumi darbā, mielastā iekļauj vistas cepeti. Vistas gaļā ir augsts olbaltumvielu saturs, tādējādi tā satur visas cilvēka organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes.

Olbaltumvielas un aminoskābes ir svarīgs ķermeņa ”būvmateriāls”, kas stiprina skeletu, uztur muskuļu masu, kā arī rada sāta sajūtu, pasargā no dažādu slimību rašanās un progresēšanas.

Dažādos ēdienos – gan salātos, gan cepešu un zivs pildījumos, latvieši pievieno sakņaugus, galvenokārt bietes un burkānus, kas saskaņā ar ticējumiem tiek darīts, lai būtu laba veselība. Bietes un burkāni satur C vitamīnu, B grupas vitamīnus, šķiedrvielas, dzelzi, kāliju, magniju, A vitamīnu, beta karotīnu u.c. vērtīgas uzturvielas.

Šie sakņaugi veicina gremošanu, paaugstina hemoglobīna līmeni, stabilizē glikozes līmeni un to sastāvā ir arī daudz antioksidantu, kam piemīt pretvēža darbība.

Tradicionāli svētku galdā bez piparkūkām tiek celti arī citi pašcepti cepumi, lai būtu daudz saules. Visvērtīgākie būs pilngraudu cepumi: auzu pārslu cepumi vai rudzu miltu cepumi. Tie satur ļoti daudz šķiedrvielu, no kurām īpaši vērtīgs ir beta glikāns – tas spēj samazināt holesterīna un cukura līmeni, ilgāk saglabā sāta sajūtu un enerģiju.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz