Pārtikas pakas pārvērtības. Kādu ēdienu no šiem produktiem pagatavot, lai bērns to labprāt ēstu?
Pašvaldības apmaksātā pārtikas paka, kas paredzēta bērniem no 1. līdz 4.klasei, daudzām mammām liek padomāt, kādu ēdienu no šiem produktiem pagatavot, lai bērns to labprāt ēstu, tāpēc mēs apkopojām dažu ģimeņu pieredzi.
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Četru bērnu mamma Daina Ozola pastāsta, ka, ieraugot mājās atnesto pārtikas paku, mazā skolniece iesaukusies: ”Es to neēdīšu!” Elizabete bija iedomājusies, ka būs kaut kas garšīgs, tūlīt apēdams, nevis daļa produktu, kas vēl jāpagatavo. Pirmie tika notiesāti āboli, pēc tam – sausās brokastis ar pienu. Bet ko Daina gatavo no pārējiem produktiem?
Mājās cieņā vienmēr esot makaroni ”flotes gaumē”. Izvāra pilngraudu makaronus, iemaisa gaļas konservu un mazliet ”Dzintara” siera, visu uzkarsē. Brokastīs var pagatavot auzu pārslu biezputru, un, lai garša būtu interesantāka, tai pierīvē svaigus ābolus. No pupiņu konserviem sanāk labu labā zupa, ja vēl klāt pieliek kartupeļus un citus nepieciešamos produktus.
Otrklasnieka mamma Agita Vītola stāsta, ka ģimenē visi labprāt ēd griķu piena zupu. To var papildināt ar piciņu sviesta, ko ieliek šķīvī, vai ievārījumu. Tāpat dēlam brokastīs garšojot zaļie zirnīši, kas sajaukti ar cieti vārītu olu, ko sagriež mazos gabaliņos. Pieliek mazliet majonēzes un samaisa. Klāt šķēli maizes. Sanāk sātīgs ēdiens. Kad gribas kaut ko saldu vai jāgatavo deserts, ļoti labi noder manna.
Savukārt Zitas Lazdānes ieteikums ir izmantot dažādus graudu produktus ikdienas maltīšu gatavošanai. Tiem pievieno dārzeņus un, ja vēlas, arī viegli apceptu vistas gaļu vai zivi. 5 minūšu laikā pusdienas gatavas! No izvārītajiem graudaugiem var taisīt vai nu salātus, vai pielikt klāt apceptus dārzeņus.
”Mums palaimējies, ka bērni neiebilst pret dažādām garšvielām, viņi ēd arī sīpolus, ķiplokus, līdz ar to ir iespējams variēt un pat šķietami vienkāršam ēdienam piešķirt bagātīgāku garšu,” saka Zita.
RECEPTES
Saldie plācenīši
Mīklai vajag 500 g biezpiena, 150 g mannas, 1 olu, 100 g cukura. Samīca un atstāj, lai manna kādu brīdi uzbriest. Tad veido plācenīšus, apviļā rīvmaizē un cep.
Makaronu salāti
Vajadzēs 120 g pilngraudu pastas, 33 g cietā siera, 25 ml balzamiko krēma, 5 g sinepju, 5 g ķiploku, mazliet piparu, 40 g tomātu, 20 g sīpolu, baziliku. Bļodā liek vārītus pilngraudu makaronus, sarīvētu parmezāna sieru, piparus, sagrieztus tomātus un sīpolu, visu samaisa. Mērcei sajauc balzamiko krēmu, sinepes un sasmalcinātu ķiploka daiviņu, pievieno makaroniem. Iemaisa vēl sauju sagrieztu bazilika lapu. Var papildināt ar ceptiem vistas filejas gabaliņiem.
Krāsnī cepti kartupeļi ar kausēto sieru
Vajadzēs 500 g kartupeļu, 200 g kausētā siera, zaļos lapu salātus. Cepeškrāsnī cep kartupeļus, kas ir nomazgāti, bet ar visu mizu. Cep, līdz vidus ir mīksts. Tad kartupeļus pārgriež uz pusēm, uz katra uzliek karoti kausētā siera, uzber garšvielas pēc gaumes. Pasniedz ar svaigiem zaļajiem salātiem.
Kartupeļu pankūkas ar pupiņām
10 nelieli kartupeļi, 1 ola, pipari, 1 sīpols, sāls, malta paprika, 200 g konservētu pupiņu tomātu mērcē, zaļie lapu salāti. Kartupeļus nomizo un sarīvē. Pieliek olu, piparus, maltu sarkano papriku, sāli un nedaudz miltu. Visu kārtīgi samaisa, liek uz pannas un cep. Uzsilda katliņā konservētas pupiņas. Pasniedz pankūkas, uz tām uzliekot pupiņas, servē ar svaigiem zaļajiem salātiem.
Mannas deserts
Vajadzēs puslitru piena, 150–200 g mannas, 50–70 g sviesta, 100 g cukura, 3 olas, 75 g riekstu, šķipsnu sāls. Uzvāra pienu, pieber sāli un iekuļ mannu. Kad uzbriedusi, atdzesē. Pa to laiku olu dzeltenumus saputo ar sviestu un cukuru, pieliek atdzisušai biezputrai. Tad iejauc sakapātus riekstus un iecilā saputotus olu baltumus. Liek sagatavotā formā un cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar ogu mērci.
Auzu pārslu batoniņi
Vajadzēs 2 glāzes auzu pārslu, 2 ēdamkarotes mandeļu pulvera, 4 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu, 100 g kaltētu dzērveņu, 50 ml kokosriekstu eļļas, 6 ēd. k. medus, sāli pēc garšas. Glāzi auzu pārslu samaļ, samaisa ar mandeļu pulveri, kokosriekstu skaidiņām un atlikušajām auzu pārslām. Pievieno kaltētās dzērvenes, vēlreiz samaisa. Katliņā izkausē medu, pievieno kokosriekstu eļļu, samaisa. Pievieno auzu pārslu maisījumu un atkal samaisa. Masu liek četrstūrainā veidnē, blīvi piespiež ar rokām. 2 stundas tur ledusskapī. Izņem, sagriež stienīšos.
Ātrie cepumi
Vajadzēs 200 g miltu, 140 g sviesta, 100 g cukura, 2 olu dzeltenumus. Cukuru ar sviestu saputo, pieliek olu dzeltenumus, pēc tam miltus. Samīca mīklu un plāni izrullē. Mīklu vai nu sagriež gabaliņos, vai izspiež cepumus ar dažādām formiņām. Cep zeltaini brūnus.
Salāti ar pupiņām un kukurūzu
Vajadzēs 2 gab. vistas filejas, 1 kārbu konservētas kukurūzas, 1 kārbu konservētu pupiņu, 1 vidēji lielu papriku, 2 vidējus tomātus, 1 sīpolu, pētersīļus, garšvielas vistas gaļai. Mērcei: 1/3 glāzes augu eļļas, 3 ēdamkarotes etiķa, 3 ēdamkarotes sinepju, 2 ēd. k. šķidra medus, 2 ķiploka daiviņas, pustējkarote timiāna. Vistas fileju nomazgā, nosusina, sagriež gabaliņos, pieber garšvielas. Marinē 1 stundu, tad apcep pannā. Kukurūzai un pupiņām nolej šķidrumu, paprikai izņem sēklas, sagriež gabaliņos. Tomātus sagriež vidēji lielos gabalos, nolej sulu. Sasmalcina sīpolu. Pētersīļus sakapā, ķiploka daiviņas saspiež un pievieno vistas gaļai. Samaisa mērces sastāvdaļas un atstāj uz 30 minūtēm. Traukā liek apcepto vistu, kukurūzu, pupiņas, papriku, tomātus, pētersīļus un sīpolu. Visu pārlej ar mērci.
Grūbu biezputra ar āboliem
Vajadzēs 1/2 glāzes grūbu, 3 saldskābus ābolus, 2,5 glāzes ūdens, 1 glāzi ābolu sulas, 3 ēdamkarotes cukura, sāli pēc garšas. Vakarā grūbas aplej ar aukstu ūdeni un mērcē. No rīta ieber verdošā ūdenī, pieliek sāli, apmaisot vāra, kamēr grūbas mīkstas. Ābolus nomizo, sagriež, pieliek biezputrai, pieber cukuru, pielej sulu un pasautē. Biezputru pasniedz ar pienu.
”Dzintara” kartupeļi
Vajadzēs apmēram 10 nelielus kartupeļus, 1 iepakojumu ”Dzintara” siera, 1 sīpolu, 2 ēdamkarotes sviesta, 1,5 glāzes krējuma vai piena, sāli, zaļumus. Kartupeļus nomazgā, izvāra ar visu mizu, tad to noņem. Liek bļodā. Mērcei katlā izkausē taukvielas, pievieno sasmalcinātu sīpolu un sacep. Pieliek sieru, uzsilda un pielej tik daudz krējuma vai piena, lai veidotos mērce. Uzvāra, pieliek sāli pēc garšas, sasmalcinātus zaļumus. Karsto mērci pārlej kartupeļiem.
Zirnīšu biezzupa
Vajadzēs 200 g konservētu zirnīšu (var izmantot arī saldētos), 30 g sviesta, 1 tējkaroti miltu, 200 ml piena, 50 ml ūdens, sāli. Konservētos (vai atlaidinātus saldētos) zirnīšus sablendē. Katliņā izkausē sviestu un pievieno miltus. Visu atšķaida ar siltu pienu, pieliek zirnīšus un vāra 10–15 minūtes, visu laiku maisot. Zupu lej šķīvī, ēd ar maizes grauzdiņiem.
Griķi ar malto gaļu
Vajadzēs 150 g griķu, 300 g maltas gaļas, 1 sīpolu, 2 ēdamkarotes tomātu pastas, 2 ķiploka daiviņas, 1 burkānu, 2–3 ēdamkarotes augu eļļas.Griķus apgrauzdē ietaukotā pannā. Apcep sakapātu sīpolu, malto gaļu un rupji sarīvētu burkānu. Pievieno tomātu pastu, samaisa. Gaļai un dārzeņiem pieber griķus un uzlej verdošu ūdeni tā, lai viss būtu pārklāts ar ūdeni. Pannai uzliek vāku un griķus sautē uz lēnas uguns. Gataviem griķiem pievieno sakapātus ķiplokus. Ja vēlas, pievieno maltus piparus vai citas garšvielas.
INTERESANTI
PAVĀRU ALFABĒTS
- Empanadas – dienvidamerikāņu ēdiens: mazi, taukos vārīti pīrādziņi ar pikantu pildījumu.
- Enčiladas – krāsnī cepti, pildīti kukurūzas plāceņi.
- Eskalops (escalope – franču) – īpaši sagatavotas gaļas šķēles no cūkas, vērša liemeņa vai pakaļkājas mīkstuma.
- Emulsijas mērce – kulinārijas leksikā emulsija apzīmē divu tādu šķidrumu samiksēšanu, kuri parasti kopā nejaucas. Piemēram, eļļa un etiķis.
- Eklērs (eclair – franču) – iegarena, plaucētas mīklas kūka ar krēma pildījumu un glazūras pārklājumu.
- Espreso – tumša, stipra kafija, kuru pagatavo zem liela spiediena.
Avots: Chef.lv