Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Plūmju neparastās pārvērtības: trīs ievārījumu receptes

Manā dārzā augošajai plūmei ”Skoroplodnaja” šogad daudz augļu. Daļa, salasīta spainītī, nonāk manā virtuvē. Jādomā un jārīkojas ātri, lai gatavās plūmes nesāk bojāties. Tikai viena veida ievārījumu nebūs kas apēd, tāpēc jāmeklē varianti, kā tās interesanti pagatavot. Varbūt noder arī jums!

Plūmju neparastās pārvērtības: trīs ievārījumu receptes
Foto: Daiga Lutere
28.08.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Lai arī plūmes ir gatavas un saldas, vārot tās vienas pašas, ievārījums sanāk stiprs, ass. Ierastais veids, kā šo stiprumu neitralizēt, ir āboli, bet vēl labāks variants – banāni, jo tie dod jaunu garšas niansi. Meklējot receptes, kā izmantot plūmes, iepatikās gan ar banāniem un apelsīnu miziņām, gan ar āboliem un ingveru. Bet ko lai vēl pieliek klāt plūmēm no tā, kas mājās un atvests no dārza? Ir taču kabači! Dārzenis ar absolūti neitrālu garšu un smaržu. Jāizmēģina to sapārot ar plūmītēm!

Attiecībā uz šo recepti droši vien neesmu pirmā, kas plūmes mēģinājusi savienot ar kabačiem un, lai garšu padarītu interesantāku, vēl pievienojusi kanēli, taču jāatzīst, ka uz šo eksperimentu mani iedrošināja uzraksts uz ievārījuma cukura paciņas. Tur skaidri un gaiši norādīts, ka viens kilograms šī cukura paredzēts 2 kilogramiem ogu vai augļu. Kā var neizdoties?

Kad gatavo zapti nākamajā dienā aiznesu uz darbu un piedāvāju nogaršot kolēģiem, neviens ar pirmo reizi nevarēja atminēt, kādas ir sastāvdaļas. Divi pārliecinoši deklarēja, ka ēduši ar āboliem savārītas brūklenes. Vienam prātā ienāca Ziemassvētki, bet ne kabači…

Katrā ziņā, ja izvārīsiet un mājiniekiem vai viesiem piedāvāsiet šo ievārījumu, pilnīgi droši varat ēdājiem uzdot jautājumu: uzmini nu, kas tas ir? Ja nu kāds spēj atbildēt pareizi, tad uzdāviniet viņam vienu burciņu šīs neparastās un garšīgās zaptes! Pie pankūkām vai no tostera izņemtas karstas maizes garšos ļoti labi.

RECEPTES

Plūmes ar kabačiem

Vajadzēs 1 kg no kauliņiem attīrītu plūmju, 1 kg kabaču mīkstuma (attīrīts no mizām un sēklām), 1 kg ievārījuma cukura, 2 ēd.k. kanēļa, 1 glāzi ūdens. Kabaču mīkstumu sarīvē uz rupjas rīves vai skaidiņās, izmantojot virtuves kombainu. Masu liek katlā, pielej glāzi ūdens un sāk vārīt uz vidējas liesmas. No kauliņiem attīrītās plūmes liek traukā un ar rokas blenderi sasmalcina. Izveidojas vidēji šķidrs biezenis, kuru pielej kabačiem, kas jau vārās, un samaisa. Šo masu, ik pa laikam apmaisot, uz mazas liesmas vāra 15 minūtes. Tad pieber 1 kilogramu ievārījuma cukura un kanēli. Cukuru izšķīdina un vāra 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Izslēdz uguni un tūlīt pilda burciņās, kas iepriekš 15 minūtes izkarsētas cepeškrāsnī 150 grādos. Burciņas saliek aukstā cepeškrāsnī un tikai pēc tam to ieslēdz. Piepildītos traukus liek ar vākiem uz leju, lai atdziest.

Plūmes ar banāniem un apelsīnu miziņām

Vajadzēs 1 kg no kauliņiem attīrītu plūmju, 1 kg banānu mīkstuma (attīrīts no mizām), 1 kg ievārījuma cukura, 2 lielus, nogatavojušos apelsīnus. No kauliņiem attīrītās plūmes liek traukā un ar rokas blenderi sasmalcina, masu lej katlā un sāk karsēt. Sablendē nomizotos banānus un pielej plūmēm. Plūmes un banānus samaisot, veidojas gaiši sārta masa. Rūpīgi zem tekoša ūdens nomazgā apelsīnus, uz rīves norīvē miziņu un ieber to katlā. Vāra uz mazas uguns 15 minūtes. Tad pieber 1 kilogramu ievārījuma cukura, samaisa un vāra 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pilda burkās.

Plūmes ar āboliem, banāniem un ingveru

Vajadzēs 1 kg no kauliņiem attīrītu plūmju, 500 g nomizotu, no sēklām attīrītu ābolu, 500 g notīrītu banānu (bez mizām), 1 kg ievārījuma cukura, 1 strīķētu ēd.k. ingvera pulvera. Sablendētās plūmes liek katlā un tām pievieno sablendētus banānus un gabaliņos sagrieztus ābolus. Pieber ingvera pulveri vai rīvētu svaiga ingvera saknes gabaliņu. Tas dod neierastu, pikantu garšu un arī vieglu aromātu. Ja gribas pikantāku, liek vairāk. Visu samaisa un vāra apmēram 15 minūtes. Kad āboli mainījuši krāsu, pieber cukuru un vāra vēl 10 minūtes. Izslēdz uguni un tūlīt lej burkās, aizvāko.

Foto: Daiga Lutere

IETEIKUMI

  • Lai plūmju ievārījums būtu viendabīgs un tajā nepeldētu miziņas, kas gan bojā izskatu, gan grūti sakožamas, no kauliņiem attīrītos augļus sablendēju ar rokas blenderi. Miziņas tiek sasmalcinātas un izveidojas viendabīga masa.
  • Apelsīnus ļoti labi var nomazgāt, noberzt zem tekoša ūdens, izmantojot jauna trauku mazgājamā sūkļa aso pusi.
  • Ja garšo saldajā masā izvārītās miziņas, tās var likt klāt vairāk – no trim, četriem apelsīniem. Tie jāizvēlas nogatavojušies, ar tumši oranžu mizu.
  • Blendēt var arī ābolus, tad izveidosies marmelāde bez ābolu gabaliņiem.
  • Ingvera pulvera vietā var izmantot svaigu ingvera sakni. Man tā notīrīta un sarīvēta glabājas saldētavā, ielikta saldēšanai paredzētā maisiņā un izlīdzināta plakana kā šokolādes tāfele. Kad vajag, nolaužu gabaliņu no sasaldētās masas un pievienoju ēdieniem, arī dažādām zaptēm.
  • Vārīšanas laikā ievārījums ik pa laikam jāapmaisa, lai nepiedeg pie katla dibena.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz