Rabarbers kēksiņā
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Ciemojoties draudzenes lauku mājā, kopā gājām apskatīt dārzu. Saulainā aizvēja pusē kuploja varens rabarberu cers. Pat bez prasīšanas tiku pie vairākiem krietni izaugušiem kātiem. Mājās braucot, domāju: klimpu zupu vārīt? Plātsmaizi cept? Nē, jāizdomā kaut kas neparastāks.
Rabarbers ir tas retais augs, kurš jau maijā paaudzies tik liels, ka to var izmantot dažādos saldajos ēdienos. Ļoti populāra un vienkārši pagatavojama ir plātsmaize, kurai bez rabarberiem vajag vēl tikai miltus, olas, kefīru, cukuru un cepamo pulveri. Vēl, protams, krējumu, kas sakults ar cukuru, kanēli un olu. Ja var izcept plātsmaizi, tad sanāks arī kēksiņi! Recepšu kladē uzieto kēksa recepti uzlabojot ar internetā atrastajiem variantiem, sanāca tālāk aprakstītā recepte. Gatavojot mīklu, lieti noderēs virtuves svari un 200 ml glāze.
RECEPTE
Kēksiņi ar rabarberiem un kanēli
Mīklai: 200 g miltu, 150 g rabarberu, 120 g cukura, 1 ola, 200 ml kefīra, 80 g augu eļļas (izmantoju saulespuķu), 1 tējkarote ar krietnu kaudzi kanēļa (var likt mazāk), 2 tējkarotes cepamā pulvera, sāls. Kēksu dekorēšanai 25 g mīksta sviesta, 3 ēdamkarotes cukura un pilna tējkarote kanēļa.
- Lai izceptu mazos kēksiņus, kurus citi mēdz dēvēt par mafiniem, ļoti labs palīgs ir speciālā panna ar 12 iedobītēm vai papīra formiņas, kurās ielej mīklu.
- Notīra rabarberus. Sagriež lielākos un mazākos gabaliņos, lai kopējā masa būtu 150 gramu.
- Lai pagatavotu mīklu, būs vajadzīgas divas bļodas. Lielākajā ieber miltus, cepamo pulveri, šķipsnu sāls un kanēli. Tā kā man kanēlis kā garšviela tiešām patīk, kaudzīte bija tik liela, ka precīzāk būtu teikt – mīklai pieliktas divas tējkarotes aromātiskā pulvera. Visas sastāvdaļas ar karoti kārtīgi samaisa.
- Otrā bļodā ieber 120 g cukura, piesit vienu olu, ielej glāzi kefīra un 80 gramus augu eļļas. Ja mājās ir, var pielikt tējkaroti vaniļas ekstrakta. Sastāvdaļas sakuļ ar putojamo slotiņu un pielej miltiem. Iemaisa mīklu, kura nav no šķidrajām. Kamēr tiek jaukta mīkla, uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
- Ar ēdamkaroti mīklu sapilda papīra formiņās. Sanāk tieši 12 kēksiņi – tik, cik iedobīšu ir cepamajai plātij. No 25 gramiem mīksta sviesta, 3 ēdamkarotēm cukura un kanēļa sajauc cukura masu, kuru ar tējkaroti uzliek virsū katram kēksiņam. Cepamo formu liek cepeškrāsnī un 180 grādos cep 30 minūtes.
- Pēc izņemšanas no krāsns kēksi noteikti jāatdzesē, jo siltus tos grūti atdalīt no papīra. Kopā ar rūgtu kafiju garšo ļoti labi. Saturs kūst uz mēles. Smaržīgais kanēlis atmiņā atsauc Ziemassvētkus, bet rabarbera gabaliņi atgādina – priekšā vēl visa vasara!