Recepte: Kraukšķīgie kartupeļi ar divu veidu mērcēm
Ne jau bez iemesla latvieši kartupeļus sauc par otro maizi. Tie ir sātīgi, garšīgi, un arī cena joprojām draudzīga. Tos var ēst kā darba dienās, tā svētkos. Tikai – kā interesantāk pagatavot? Atradām recepti, kas vienkārša, garšīga un arī viegli gatavojama kopā ar bērniem.
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Vajadzēs: 8 vidējus kartupeļus, kas nav miltaini, un sviestu. Vēl – garšvielu maisījumu kartupeļu cepšanai.
Siera mērcei: 1 ēd.k. sviesta, 1 ēd.k. miltu, 200 ml piena, 120 g rīvēta siera, sāli, piparus.
Zaļumu mērcei: pētersīļus, dilles, lociņus, 2 ķiploka daiviņas, sauju Indijas riekstu, 2 gatavus avokado, citrona sulu pēc garšas, ūdeni. Var pievienot arī karoti ”Tahini” (sezama sēklu) pastas.
Rūpīgi nomazgā kartupeļus ar visu mizu un veselus katliņā vāra uz mazas uguns sālsūdenī mīkstus. Kartupeļus nedrīkst pārvārīt, lai neizšķīst.
Kad gatavi, mazliet atdzesē (tā, lai var paņemt rokā) un liek uz cepamās plāts. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
Katrā kartupelī ar nazi iegriež krustiņu – tā, lai nazis iet cauri miziņai un līdz kartupeļa viducim, ne dziļāk. Tad ar glāzes dibenu katru saspaida plānā plācenītī un virsū uzliek piciņu sviesta. Var arī apslacīt ar eļļu.
Katram kartupeļa plācenītim pārkaisa vai nu maltus melnos piparus, vai kartupeļu cepšanai paredzēto garšvielu maisījumu. Liek cepeškrāsnī un cep kraukšķīgus 25–30 minūtes.
Gatavo siera mērci. Katliņā izkausē sviestu un tajā iemaisa ēdamkaroti miltu. Maisot apbrūnina, pielej pienu. Karsējot maisa, lai izšķīst miltu kunkulīši. Tad ber klāt sarīvēto sieru un atkal maisa. Pēc garšas pieber sāli, piparus. Mērcei jābūt viendabīgai.
Austrumu garšu cienītāji siera mērci var papildināt ar kariju vai kādu citu Indijas garšaugu maisījumu.
Pagatavo zaļumu mērci. Traukā saliek nomazgātos zaļumus, pieber Indijas riekstus, no mizas attīrītus avokado, un pārējās sastāvdaļas. Ar rokas blenderi visu sablendē krēmīgā mērcē.
Pēc vajadzības papildina ar citrona sulu, sāli.
Apbrūninātos kartupeļus pasniedz karstus. Katrs var izvēlēties savu mērci. Gaļas ēdāji maltīti var papildināt ar iecienīto gaļas ēdienu vai arī cīsiņiem, sardelēm.
Klāt svaigie zaļumu salāti, kurus var sajaukt ar dažām karotēm pagatavotās zaļās mērces.