Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: brokastis labam dienas sākumam

To uzskata par pašsaprotamu, ka brokastis ir svarīga ēdienreize. Tikai ko katru rītu lai liek galdā? Īpaši sarežģīti uz šo jautājumu atbildēt, ja no rīta pirms iziešanas no mājām jāpaēd kā pašiem, tā dažāda vecuma bērniem.

Receptes: brokastis labam dienas sākumam
Foto: Ilustratīvs
28.05.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Vairākas labas idejas atrodamas lielveikalu tīkla ”Rimi” vietnē internetā, kur ar saviem ieteikumiem dalās uztura speciāliste Olga Ļubina un pavārs Normunds Baranovskis.

Sātīga putra no rītiem ir klasika, bet kā pagatavot tā, lai nebūtu vienmēr viens un tas pats. O. Ļubina iesaka dažādas variācijas, piemēram, govs piena vietā gatavot ar kokospienu, mandeļu vai auzu piena dzērienu.

Turklāt augu pieniem jeb piena aizvietotājiem pievieno D un B12 vitamīnus un putra kļūst vērtīgāka.

Papildus var piebērt kanēli, mandeļu skaidiņas, svaigas vai žāvētas ogas vai augļus.

Piemēram, garšīga putra sanāk no 100 ml kokospiena, 150 ml ūdens, 3 ēdamkarotēm pilngraudu auzu pārslu. Vēl var pielikt žāvētas dzērvenes vai svaigas mellenes. Karsē kokosa pienu ar ūdeni un pieber auzu pārslas. Apmaisot vāra 3 minūtes un tad vēl uz 3 minūtēm atstāj katliņā zem vāka.

Var izcept pankūkas, kurām vajadzēs tikai 1 banānu, 1 olu, pusglāzi auzu miltu un kanēli. Ēd ar svaigām ogām vai krējumu. Var pārliet ar šķidru medu.

Viens no iecienītākajiem produktiem brokastīs ir olas, kuras var pagatavot dažādi, piemēram, ne tikai uz pannas, bet cepeškrāsnī. Jāsagatavo kēksu cepamā forma vai kēksu silikona formiņas, ko iesmērē ar kādu taukvielu. Apakšā liek gabaliņos sagrieztus tomātus un papriku, kā arī sagrieztas spinātu lapiņas. Virsū uzlej sakultas olas, tām pa virsu uzber rīvētu cieto sieru. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10–15 minūtes.

Labi kopā sader olas un avokado. Samīca avokado un samaisa ar vārītām, ar dakšiņu samīcītām olām. Pieber citronpiparus un sajauc. Masu smērē uz maizes.

Vēl labs variants ir tortiljas ar dažādiem pildījumiem. Arī tajās liek omleti vai cieti vārītu, sagrieztu olu, kā arī avokado, tomātus, citus zaļumus, krēmsieru un daudz ko citu. Var izcept lielas plānās pankūkas, ko izmanto tortilju vietā.

Ierasto brokastu maizīšu vietā ņem kruasānus, kurus pārgriež un piepilda ar veselīgām lietām. Gaļas cienītājiem šāds variants: pagatavo pankūku mīklu. Uz pannas atstatus liek bekona šķēlītes un ātri apcep no abām pusēm. Tad katrai šķēlei uzlej mīklu un cep kā pankūkas.

Pagatavo musli pats!

Muslis jeb auzu pārslu, riekstu, sēklu, žāvētu ogu un augļu maisījums ir populārs ēdiens brokastīs visā pasaulē. Ne tikai veselīgs, bet arī diētisks un enerģiju dodošs. Tajā nav neveselīgo taukvielu, bet ir vērtīgas uzturvielas un šķiedrvielas.

Veikalos nopērkamajos mušļos parasti 80 procentu ir auzu pārslas un tikai pa 10 procentiem žāvētu augļu un riekstu. Pagatavojot šo brokastu ēdienu mājās pašam, tajā var iemaisīt sastāvdaļas pēc savas gaumes.

Vēl jāņem vērā, ka veikalos pirktajos maisījumos var būt diezgan liels cukura daudzums, kas nebūt nav veselīgi. Dažiem pievieno arī šokolādi, kā tumšo, tā balto, lai būtu papildu saldums.

Ilustratīvs foto

Gatavojot savu variantu, kā pamatu ņem pilngraudu auzu pārslas, bet var izmantot arī ātri vārāmās.

Auzu pārslas dod ilgāku sāta sajūtu. Tās satur beta-glikānu, kas palēnina gremošanas, bet veicina imūnās sistēmas darbību.

Pievienotās sēklas arī pārstrādājas lēni un bagātas ar minerālvielām. Savukārt riekstos būs omega-3 un omega-6 taukskābes, vitamīni un arī minerālvielas.

Lai būtu daudzveidīgāka garša, var pievienot dažādus riekstus: lazdu, valriekstus, Indijas riekstus, pekanriekstus u.c.

Auzu pārslām var pievienot citu graudu pārslas (kukurūzas), klijas, kvinoju, linsēklas, sezama sēkliņas, čia sēklas, žāvētas godži un zīdkoka ogas, kaltētas avenes, zemenes, upenes, žāvētus ābolus, šokolādes skaidiņas, arī kanēli.

Jāņem vērā, jo lielāks pagatavotā produkta mitrums, jo īsāks būs tā uzglabāšanas laiks jeb derīguma termiņš. Musli vienmēr uzglabā slēgtā traukā, kaut vai vienkāršā stikla burkā ar aizskrūvējamu vāku. Pēc produktu samaisīšanas vēlams izlietot pāris nedēļās.

Kafija un galvenā piedeva – mīlestība

”Es nepārprotami esmu radoša personība, un ēdienu gatavošana man ir mākslinieciskās izpausmes veids. Reizēm brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize, tās man patīk gatavot pa vienkāršo, bet eleganti,” smaidot saka Ģimenes atbalsta studijas ”Bize” vadītāja un sertificēta dūla Inga Eltermane.

Foto: Egons Zīverts

Ir svarīgi ieplānot laiku, lai nesteidzīgi izbaudītu rīta cēlienu, ēst gatavošanu un, protams, kafijošanu. ”Savu rīta kafiju vāru speciālajā kanniņā. Dzeru tikai ar pienu, bez cukura. Agrāk gatavoju tā saucamo “dubļu kafiju”, kad krūzē ieber samaltas pupiņas, uzlej karstu ūdeni, samaisa un ļauj biezumiem nosēsties,” stāsta Inga. Reizēm viņa pati samaļ augstvērtīgas kafijas pupiņas rokas kafijas dzirnaviņās.

Vēl rīta rituāla neatņemama sastāvdaļa ir īpaša kafijas krūze, šobrīd ar Gustava Klimta gleznas ”Skūpsts” reprodukciju. “Patiesībā man gandrīz visas kafijas krūzes ir tikai ar šī mākslinieka gleznu reprodukcijām!”

Inga var itin viegli nosaukt savu brokastu pamata produktus: olas, auzu pārslas un biezpiens: ”Olas var pagatavot tiešām dažādi, ne tikai gatavot ierasto omleti vai tās vārīt. Man ir neiespējami trīs dienas pēc kārtas ēst vienu un to pašu! Ieslēdzu fantāziju, un tad viss notiek. Reizēm tostermaizes šķēlei izņemu apaļu vidiņu un lieku brūnēt uz pannas. Caurumiņā iesitu olu tā, ka to aizņem tikai dzeltenums. Baltums izkārtojas pa maizes šķēli. Kad viena puse gatava, apgriežu, pārkaisu sarīvētu sieru un cepu, līdz siers pakūst.”

Ja tiek gatavota omlete, tad tās ideālajā variantā klāt būs “Rozenberga krūtiņa”. Rozenbergs – tas ir gaļas pārstrādātājs, kas savus gardumus uz Liepāju ved no Talsiem.

Vispirms uz pannas sacep šķēlītēs sagriezto krūtiņu, tad uzlej olas, kas sakultas vai nu ar pienu, vai krējumu un sāli. Var cept kā vēršacis. Arī tām virspusē jāuzkaisa rīvēts siers un jāpapildina ar zaļumiem. Klāt šķēli augstvērtīgas rupjmaizes.

Tas, no kā brokastīs nekad neatsakās meita Zelma, ir plānās pankūkas, taču tās tiek gatavotas, kad gribas viņu īpaši palutināt.

Meita prot izcept pankūkas arī pati, bet ne vienreiz vien teikusi, ka mammas gatavotais vienmēr ir garšīgāks. “Noteikti, jo galvenā piedeva – mīlestība,” Inga piemetina.

Runājot par putrām, labākā izejviela ir pilngraudu auzu pārslas. Garšīgi esot ar sviestu un meža ogu ievārījumu. Putras vietā var ēst musli. Inga to mēdz papildināt ar graudaino biezpienu.

Ja mājās ir 200 grami biezpiena, 1 ola, mazliet miltu, šķipsna sāls un cepamais pulveris, jācep biezpiena plācenīši. Inga tos necep uz pannas eļļā, bet gan cepeškrāsnī silikona kēksiņu formās. Kamēr biezpiena kēksiņi minūtes 30 gatavojas, nesteidzīgi var padzert kafiju un apēst vienu banānu. Tie, kā izrādās, satur ne tikai organismam labas vielas, bet arī uzlabo garastāvokli.

Pēc tam var ķerties pie brokastīm.”Izbaudi! – tāda ir mana ne tikai brokastu, bet arī katras dienas un katra skaistā dzīves mirkļa devīze,” smaidot saka Inga.

RECEPTES

Pupiņas ar olu

Vajadzēs 2 olas, 1 nelielu burkānu, eļļu, 170 ml tomātu mērces ar saulē kaltētiem tomātiem, kārba pupiņu, 2 ēdk. maskarpones siera, kapātus zaļumus.

Sagriež vai sarīvē burkānu un uz pannas olīveļļā pasautē. Pieliek tomātu mērci un pupiņas. Zem vāka sautē 4 minūtes, tad piesit olas. Uzliek vāku un sutina vēl 4–5 minūtes. Uzber zaļumus.

Salāti ar makaroniem

Jāņem vakar izvārītos, neapēstos makaronus, 60 g tunča, 10 ķiršu tomātu, konservētus zirnīšus, kapātas dilles, 6 zaļās olīvas, olīveļļu, 1/2 laima sulas
Saliek visas sastāvdaļas traukā un sajauc salātus.

Biezpiena klimpas

Būs nepieciešams apmēram 400 g biezpiena, 10 ēdk. pilngraudu miltu, šķipsna sāls, 2–3 ēdk. cukura.

Biezpienu samīca ar miltiem, sāli, cukuru, izrullē desiņas un tās sagriež gabaliņos. Klimpas liek verdošā ūdenī un vāra 2–3 min, lai neizšķīst. Ēd ar jogurtu, medu, ķīseli vai svaigām ogām. Atlaidinātas ogas var sablendēt, pasniedz kā mērci.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz