Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: dejas ar kāpostu tīteņiem

Jāatzīst pavisam godīgi – saņēmos un pirmo reizi mūžā pati ķēros pie kāpostu tīteņiem. Atceros, ka bērnībā tos šad un tad mēdza pagatavot omīte un es biju tā, kurai uzticēja sagatavoto tīteni kārtīgi apsiet ar baltu šujamo diegu, lai turas kopā. Receptes atrodamas dažādas. Varbūt pamēģināsiet?

Receptes: dejas ar kāpostu tīteņiem
Ilustratīvs (Foto: Karolina Kołodziejczak on Unsplash)
05.02.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Sastāvdaļas pavisam vienkāršas: paliela kāpostgalva – apmēram 3–4 kg, 800 g maltas jauktās kotlešu masas, 2 burkāni, 4 mazi/vidēji sīpoli, 1 rīsu paciņa, 2 tomāti (var arī neizmantot), krējums, tomātu pasta, sāls, pipari.

Foto: Daiga Lutere

Vispirms mazā katliņā ieliek vārīties rīsu paciņu, tad nomizo burkānus un sarīvē, nomizo un sagriež sīpolus. Kāpostgalvai uzmanīgi izgriež kacenu. Lielā katlā uzvāra ūdeni un, kad tas sāk burbuļot (uguni samazina), uzmanīgi ieliek kāpostu. Tā kā manā katlā ūdens to pilnībā nenosedza, pēc 5 minūtēm dārzeni vajadzēja apgriezt, lai pavārās otra daļa.

Tad sākās atraktīvākais process jeb dejas ar karsto kāpostu. Kad tas ir katlā ar izgrieztā kacena pusi uz augšu, pa vienai jānoņem un blakus uz liela šķīvja jāuzliek apvārītās ārējās lapas, kamēr ūdens (un kāpostgalva) turpina vārīties. Kad dārzenis pamazām nolobīts, uz sakarsētas pannas eļļā apcep burkānus un sīpolus.

Foto: Daiga Lutere

Atdzesē izvārītos rīsus, apceptos burkānus un sīpolus. Ūdenī, kurā vārījās rīsi, noblanšē tomātus un novelk miziņas.

Lielā bļodā ieliek pildījuma sastāvdaļas: malto gaļu, rīsus, smalki sagrieztos tomātus, burkānus, sīpolus. Pieber sāli un maltus piparus pēc garšas. Masu nevajag mīcīt kā kotletēm, bet gan visu samaisīt ar karoti, lai pildījums būtu irdens.

Foto: Daiga Lutere

Kāposta lapas atdzisušas, pildījums sagatavots. Lapu noliek uz galda ar kacena vietu pret sevi un novieto uz tās gaļu (iegarenā formā) tuvu malai.

Vispirms loka prom no sevis, tad pieliec labo pusi, kreiso un rullē uz priekšu – izveidojas gana glīts tītenis, kuru var apsiet ar diegu, bet var to nedarīt.

Kad tīteņi gatavi, pannā sakarsē eļļu un tos no abām pusēm apcep viegli brūnus.

Foto: Daiga Lutere

Tālāk gatavošanu turpina vai nu lielā cepšanas pannā, kuru liek uz plīts, vai veidnē, kas paredzēta cepeškrāsnij. Izmantoju pirmo variantu, un manā pannā, nedaudz salikti uz sāniem, iegūlās 8 tīteņi.

Buljonā, kurā vārījās kāposts, iejauc vairākas karotes krējuma un tomātu pastu, samaisa un pārlej tīteņiem. Pannai uzliek vāku un uz lēnas uguns sutina 30–40 minūtes. Tikpat laika vajadzēs, cepot cepeškrāsnī.

Foto: Daiga Lutere

Ja kāds nevēlas krējuma un tomātu pastas mērci, tīteņus pasniedz tikai ar krējumu.

Foto: Daiga Lutere

PADOMI

  • Kāpostu tīteņi lieliski der kā pusdienām, tā vakariņām vai līdzi ņemšanai uz darbu.
  • Ūdenim, kurā liku vārīties rīsus, piebēru tējkaroti ar kaudzi “Hmeli-suneli” garšvielu, lai rīsi sanāktu aromātiskāki.
  • Lielajā katlā, kur vārījās kāpostgalva, piemetu 1 dārzeņu buljona kubiņu.
  • Buljonu, kurā sutinājās tīteņi, pirms pasniegšanas var ietumēt ar miltiem.
  • Ja ēdāju daudz, tad tīteņus labāk tomēr apsiet ar diegu un likt vārīties katlā, lai ēdiens būtu gatavs visiem vienlaikus.
  • Iekšējās mazās, pāri palikušās kāposta lapas var sagriezt un kopā ar tīteņiem izsutināt.
  • Lai arī laiku prasa visu nepieciešamo sastāvdaļu sagatavošana, tīšana, sutināšana, izvēlējos pannā pagatavot tikai 8 gabalus. Pāri palika vēl 8! Tos pa diviem ietinu pārtikas plēvē un saliku saldētavā. Kad atkal sakārosies tīteņus, atliks tikai izņemt, atlaidināt un pagatavot.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz