Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Fiksais cienasts viesiem

Pēc skaļajām un viesu pilnajām gadumijas svinībām janvārī daudzās mājās iestājas zināms miers, taču dažādas svinības ģimenēs notiek cauru gadu un jāuzņem ciemiņi dzimšanas dienās, kristībās, gadadienās un citās reizēs, tāpēc apkopojām dažus svētku ēdienus, ko varat aizlienēt savām svinībām, ja apnicis jau pērn galdā celtais un gribas pamēģināt ko jaunu.

Receptes: Fiksais cienasts viesiem
Ilustratīvs (Foto: Alyson McPhee on Unsplash)
14.01.2023 06:00

"Kurzemes Vārds"

RECEPTES

Tiramisū ar mandarīniem

Vajadzēs 500 g rikotas siera, 250 g maskarpones siera, 2 ēdamkarotes medus, 100 ml espreso, sula no 1 mandarīna (+ miziņas), 50 ml iecienīta liķiera (labi derēs mandeļu vai krēma liķieris, bet alkoholu var arī nepievienot), 125 g cepumu “Dāmu pirkstiņi”, 100 g tumšās šokolādes, 80 g 10% saldā krējuma un rīvēta šokolāde rotāšanai.

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone stāsta, ka šī deserta pagatavošana jāsāk ar šokolādes glazūru – ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi, pielej saldo krējumu, sildot maisi, līdz masa kļūst viendabīga. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Lielā stikla traukā vienā slānī izkārto cepumus. Samaisa espreso ar mandarīnu sulu un liķieri. Vienmērīgā kārtā aplej dāmu pirkstiņus ar espreso maisījumu. Tikpat vienmērīgā kārtā uz dāmu pirkstiņiem uzlej šokolādes glazūru un liek ledusskapī vai saldētavā, lai nedaudz sacietē. Saputo kopā rikotas un maskarpones sieru, medu un pusi no mandarīna miziņām.

Siera maisījumu kārto virsū cepumu kārtojumam un izlīdzina. Rotā ar rīvētu šokolādi un mandarīna miziņu skaidiņām. Liek ledusskapī uz dažām stundām (var atstāt uz nakti).

Ilustratīvs. Foto: unsplash.com

Vegāniskā polenta ar sēņu ragū

Jāsagādā 400 g sēņu maisījuma (šampinjoni, šimeji, šitake sēnes), 1 liels sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 2 ēdamk. kokosriekstu sviesta vai augu eļļas cepšanai, 1 ēdamk. svaiga timiāna lapiņu (vai 1 tējk. kaltētu), 150 ml sarkanvīna un 1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes.

Polentai vajadzēs 900 ml dārzeņu buljona, 200 g kukurūzas putraimu (polentas), 100 ml kokosriekstu piena, 1 ēdamk. sāls un 1/2 tējk. rīvēta muskatrieksta.

Pavāre Jevgēnija Jansone stāsta, ka vispirms lielā katlā uzvāra 800 ml dārzeņu buljona (100 ml atstāj mērcei), pieber kukurūzas putraimus un sāli, vāra aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Vārīšanās beigās pielej kokosriekstu pienu un pievieno muskatriekstu.

Tad sagriež sīpolu, smalki sakapā ķiploku un visu apcep uz pannas dažas minūtes. Sagriež plānās šķēlītēs sēnes, pievieno tās sīpoliem un ķiplokiem. Pieber sāli, piparus un timiāna lapiņas. Apmaisot cep aptuveni 10 minūtes, līdz sēnes ir gatavas (paliek zeltaini brūnas). Pielej sarkanvīnu un cep vēl dažas minūtes, līdz vīns gandrīz iztvaiko. Izšķīdina cieti aukstā dārzeņu buljonā, pielej to klāt sēnēm un apmaisot gatavo vēl aptuveni, līdz izveidojas mērces konsistence.

Bauda karstu polentu, pārlejot ar sēņu ragū un rotājot ar timiāna lapiņām.

Ilustratīvs. Foto: no veganhuggs.com

Tortiljas čipsi ar humusu

Būs vajadzīgas tortiljas, saldās paprikas pulveris, 200 g konservētu turku zirņu, 1 tējk. citrona sulas, 1 ķiploka daiviņa, sezama sēklas pēc garšas, sāls, pipari, olīveļļa pēc garšas.

Šefpavārs Raimonds Zommers uzsver, ka uzkodai nav jābūt dārgai vai sarežģītai. Tortiljas pamatni sagriež trīsstūra formas gabaliņos (sev vēlamā izmērā) un liek uz cepampannas. Tortiljas gabaliņiem uzber paprikas pulveri. Liek pannu iepriekš uzsildītā krāsnī un cep 180 grādos aptuveni 5 minūtes.

Paralēli gatavo humusu, vispirms nokāš turku zirņus. Blendera krūzē lej citronu sulu un pievieno sezama sēkliņas, kas radīs humusa krēmīgo bāzi, un blendē vismaz 30 sekundes. Pievieno olīveļļu, saspiestu ķiploka daiviņu, sāli un piparus pēc garšas un vēlreiz blendē vismaz 30 sekundes. Tad pievieno nokāstos turku zirņus un blendē 2 minūtes, līdz masa ir viendabīga.

Iegūto masu liek sev tīkamā traukā, uzlej olīveļļu un pasniedz ar pagatavotajiem tortiljas čipsiem.

Sautējums ar tomātiem

Ja apnikuši cepeši, mājas viesībām itin labi derēs arī sautējums, rosina Raimonds Zommers. Vajadzēs 600 g cūkgaļas (kakla karbonādes gabals), 6 kartupeļus, 1 nelielu sīpolu, 2 vidēja lieluma burkānus, 1 lauru lapu, 300 g tomātus savā sulā, 20 g cukura, lociņus un sāli pēc garšas.

Cūkgaļu sagriež kubiņos un uz pannas apcep zeltaini brūnu, pievieno kubiņos sagrieztus sīpolus un apcep vēl 1 minūti.

Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež nelielos kubiņos un pievieno tos gaļai uz pannas, papildus tam pārlej tomātus savā sulā un pievieno klāt ūdeni, lai sastāvdaļas būtu nosegtas. Pievieno cukuru un sāli, sautē zem vāka, līdz gaļa, kartupeļi un burkāni ir mīksti.

Pirms maltītes pasniegšanas, pārber to ar smalki sagrieztiem lociņiem.

Ķirbju kūka

Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka – ja jāsvin svētki, bet budžets ierobežots, laba izvēle būs ķirbju kūka. Jāsagādā 3 glāzes rīvēta ķirbja, 6 ēd.k. brūnā cukura, 2 olas, 100 ml augu eļļas, 2 tējk. cepamā pulvera, 300 g miltu, viena citrona miza, 1 tējk. malta kanēļa un 100 g cukura.

Sarīvē ķirbi, pievieno cukuru un samaisa. Atstāj masu, kamēr neizdalās sula, un uzliek uz sieta, lai lieko šķidrumu notecinātu.

Atsevišķā bļodā sakuļ 2 olas ar eļļu, cukuru, smalki sarīvētu citrona mizu un šķipsnu sāls. Atsevišķā traukā ber 300 g miltu un iemaisa tajos cepamo pulveri, kanēli. Tad pievieno to olu masai un kārtīgi samaisa. Masai pievieno klāt sarīvēto ķirbi un vēlreiz samaisa.

Iegūto masu liek ietaukotā cepamajā formā un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 40 minūtes. Pasniedzot iespējams dekorēt ar svaigām ogām un pūdercukuru, ja ir vēlme.

Ilustratīvs. Foto: unsplash.com

Neceptie šokolādes kēksi

Trīs bērnu mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa skaidro, ka šie kēksi ir lieliski ar to, ka nav jācep – sapilda veidnēs un liek ledusskapī sastingt. Katru šokolādes gardumu vari iesaiņot caurspīdīgā cepampapīrā kā mazu dāvaniņu.

Būs nepieciešams 100 g piena šokolādes, 100 g aveņu, 1–2 ēdamk. cukura un 2 ēdamk. čia sēklu.

Ūdens peldē izkausē šokolādi. Vienu ēdamkaroti šokolādes ielej kēksa veidnē, kurā ielikts papīra trauciņš. Šokolādi lej tā, lai tā apklātu visu papīra trauciņu no iekšpuses. Liek ledusskapī sastingt – ja kārta nebūs bieza, pietiks ar 10 minūtēm.

Saspaida avenes ar cukuru un čia šeklām. Pagaidi, lai masa uzbriest. Kad šokolāde trauciņā sastingusi, klāj tai pa virsu aptuveni 1/2 līdz 1 ēdamkaroti čia un aveņu masas. Pa virsu lej izkausēto šokolādi. Liek ledusskapī sastingt.

Galda klājums ir puse no noskaņas

Daudzās ģimenēs svarīga tradīcija ir kopīgas svētku vakariņas vai pusdienas pie skaisti klāta galda, ko ar nelielu ieguldījumu un fantāziju var padarīt par īstu mākslas darbu, radot neaizmirstamu svētku noskaņu, tāpēc jums var noderēt idejas, kā saklāt skaistu svētku galdu.

Melnbaltais stils. Svarīgi parūpēties par skaistu galdautu, svecēm un svečturiem, galda un krēslu rotājumiem, radot neikdienišķu un svinīgu noskaņu. Melns galdauts, sniegbalti trauki, melni svečturi un baltas sveces – uz tik gaumīgi klāta galda izsmalcināti izskatīsies pat vienkārši ēdieni.

Vienīgi jāpatur prātā, ka šādi klātam galdam vajag spilgtāku apgaismojumu, lai melnbaltais galda klājums nešķistu drūms un spocīgs. Tam domāti citi svētki.

Zelta vai sudraba stils. Tas īstenojams bez neviena grama zelta, toties ar saulainu, dzeltenīgu, spīdīgu galdautu, zeltainiem vai baltiem traukiem ar zeltītu maliņu, kā arī zeltītiem galda piederumiem, kas krāšņos arī citus svētkus.

Zelta krāsā var izvēlēties arī salvetes, sveces un rotājumus, bet krēslus dekorēt ar zelta krāsas lentēm. Savukārt sudraba krāsas galda piederumi atrodami teju katrā virtuvē – atliek vien papildināt tos ar metāliskiem sudraba krāsas svečturiem, rotājumiem un atbilstošu galdautu. Te piestāvēs balti trauki.

Sarkanais vai baltais stils. Balti trauki, galdauti, salvetes, sveces tiešām rada īpaši svinīgu gaisotni. Sausos ziedus vai zariņus var bagātīgi apsmidzināt ar baltu laku, bet krēslus var pārklāt ar baltiem auduma maisiem vai apsiet ar baltām lentēm.

Ja tomēr gribas kādu krāsainu akcentu, ienesiet krāsas baltajā telpā ar šķīvjiem, svecēm vai salvetēm.

Tikmēr sarkanas sveces, sarkanas salvetes, sarkans galdauts un pat sarkani trauki izskatīsies labi dažādās svinīgās reizēs, piemēram, romantiskās Valentīndienas vakariņās vai vampīru cienīgās Halovīna svinībās. Uz galda labi izskatīsies, piemēram, sarkani āboli.

Ziedu stils. Lai izveidotu kāzu galda cienīgu noformējumu, vajadzēs daudz dzīvu ziedu vai kvalitatīvu mākslīgo ziedu. Sakārtojiet nelielus pušķīšus no grieztajiem ziediem un kārtojiet tos uz šķīvjiem galda centrā.

Varat iesaistīt bērnus un aicināt viņus nākt talkā izgriezt dažādus ziedus no papīra – tā var būt jauka aktivitāte visai ģimenei. Un vienmēr noderēs galdauts vai salvetes ar krāšņiem ziedu motīviem jūsu iemīļotajās krāsās.

Lauku stils. Iedomājieties, ka svētku vakariņas notiek siena šķūnī. Galds ir pagatavots no dēļiem, ap to nav krēslu, bet gari soli. Tas ir brīnišķīgs stils, kuru var viegli izveidot pat pilsētas dzīvoklī, nemaz nerunājot par plašu privātmāju, ņemot talkā koka galdu un ķeblīšus vai solus, raupjām mežģīnēm apdarinātus galdautus, māla traukus un resnas sveces vai sveču lukturus.

Kristāla stils. Šis ir viens no greznākajiem stiliem, jo ​​uz galda tiek likti daudzi kristāla vai kvalitatīva stikla priekšmeti. Galda rotājumus var ievietot kristāla vai stikla vāzēs, bet sveces – caurspīdīgos stikla svečturos.

Šādam galda klājumam piestāvēs stikla figūriņas, ko labi papildinās metāla detaļas. Stikla un kristāla galda klājums šķitīs trausls, viegls, caurspīdīgs un mirdzošs.

Rūtainais stils. Rūtaini ornamenti ir mājīgi un omulīgi – bieži vien šādus rakstus izmanto siltos, biezos audumos, no kuriem šuj mēteļus, pledus, pidžamas un flaneļa kreklus. Taču, klājot galdu, nebūt nav jāaprobežojas ar rūtainu galdautu un salvetēm.

Padomājiet par rūtainiem materiāliem krēslu izrotāšanai, piemēram, par rūtainām lentēm vai krēslu spilveniem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz