Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: garneles ēd zivis, vaļi un cilvēki

Garneles nav tas lētākais produkts, taču tie, kam garšo jūras veltes, šos vēžveidīgos gatavo ļoti labprāt. Tās ēd arī tievētāji, kas skaita kalorijas, jo garnelēm ir zema enerģētiskā vērtība, bet augsts kalcija, joda un olbaltumvielu līmenis. Lai bagātinātu savu ēdienkarti, ik pa reizei ir vērts palūkoties saldēto produktu vitrīnās!

Receptes: garneles ēd zivis, vaļi un cilvēki
Foto: Ilustratīvs
14.05.2022 09:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Dzīvo arī Baltijas jūrā

Garneles mīt gan sāļos, gan saldos ūdeņos. Atkarībā no sugas tās nebaida ne ledaini, ne krietni silti okeāni. Saskaitīts, ka to sugu vien ir ap trīs tūkstoši.

Lai arī Baltijas jūra nevar lepoties kā vieta, kuru ļoti iecienījuši šie jūru un okeānu iemītnieki, atklāts, ka ūdeņos, kas skalojas arī pie Liepājas krastiem, mitinās veselas trīs sugas: parastā un smilšu garnele, kā arī Eiropas akmeņu garnele.

Ar augumā sīko, bet kustīgo radību barojas daudzi krietni lielāki ēdāji. Piemēram, zivis. Arī vaļi ļoti labprāt ietur olbaltumvielām bagātas maltītes. Protams, cilvēks neatpaliek. Tā kā garneles pēc nozvejošanas ļoti ātri sabojājas, tās pēc iespējas ātrāk sasaldē.

Izvēloties produktu veikalā, jāpievērš uzmanība, lai čaulas ir veselas un nebojātas, kā arī uz garneļu ķermeņa nedrīkst būt melni vai dzelteni plankumi.

Ja nopirktas svaigas, termiski neapstrādātas garneles, tās sālsūdenī vāra ne ilgāk par 5 minūtēm. Pārāk ilgi vārot, gaļa kļūst sīksta.

Gatavojot šos jūru iemītniekus, neiesaka lietot specifiskas, asas garšvielas, jo tās nomāks maigo garšu. Garneles labi sader ar sieriem, olīvām, avokado, tomātiem, gurķiem, sēnēm, zaļumiem.

RECEPTES

Garneļu zupa ar citronu

Vajadzēs: 8 svaigas tīģergarneles, 1 citronu, 2 daiviņas ķiploka, mazu gabaliņu ingvera, ēdamkaroti tomātu pastas, 1 sīpolu, 400 ml sakņu buljona, 100 ml baltvīna, sāli, piparus, paprikas pulveri.

Garneles iztīra no čaulām un saglabā. Uz pannas eļļā apcep izlobītās garneles kopā ar sasmalcinātu ķiploku un ingveru. Pieber sāli, piparus.

Otrā pannā apcep garneļu čaulas ar smalki sagrieztu sīpolu un pusi no citrona, kas sagriezts šķēlēs. Ceptajām čaulām uzlej vīnu un buljonu, vāra 5–7 minūtes un pēc tam nokāš. Pieliek tomātu pastu, maltu papriku, ja vajag arī sāli un piparus, un vēlreiz uzvāra.

Pirms pasniegšanas šķīvjos ieliek apceptās garneles un tām pāri pārlej novārījumu ar tomātu pastu.

Svaigie salāti

Vajadzēs: 1 greipfrūtu, 1 avokado, 1 ābolu, 12 iztīrītas tīģergarneles, 5 ēdamkarotes konservētu zirnīšu, sulu no 1 citrona.

Pagatavo mērci no 4 ēdamkarotēm citrona sulas, 2 ēdamkarotēm brūnā cukura, 6 ēdamkarotēm sezama vai olīveļļas un šķipsnas rīvēta ingvera. Pēc garšas pieliek sāli.

Tīrītās garneles apcep uz pannas olīveļļā, klāt sāls, pipari, citrona sula. Sagatavotos dziļos salātu trauciņos vispirms ieliek 2 notīrītas greipfrūtu šķēles, tad ābola un avokado šķēles. Uzber zirnīšus, pārlej mērci. Virsū uzliek ceptās garneles.

Ātrie salāti

Vajadzēs: 100 g atlaidinātu, tīrītu un termiski apstrādātu garneļu, 1 avokado, 1 lielu gurķi, vieglu majonēzi.

Avokado notīra, sasmalcina, gurķi notīra, sagriež gabaliņos, garneles pārgriež uz pusēm un visu sajauc ar majonēzi.

Brokastu maizītes

Vajadzēs: lobītas garneles, sviestu, maizi, avokado, mājas sieru, majonēzi, kapātus zaļumus.

Sviestā apcep garneles, apgrauzdē maizes šķēles. Bļodā sajauc notīrītu avokado ar mājas sieru un majonēzi. Masu liek uz šķēlēm un virsū apceptās garneles. Pārkaisa ar zaļumiem.

Garneles ar spageti

Vajadzēs: 500 g spageti, 200 g iztīrītu, saldētu garneļu, 250 ml saldā krējuma, 125 g mīksta ”Brie” siera, 400 g konservētu tomātu gabaliņos savā sulā, 2 ķiploka daiviņas, piparus.

Liek vārīt spageti. Pannā ielej konservētos tomātus gabaliņos un, kad sāk vārīties, pielej saldo krējumu un uzkarsē.

Pannā ieliek gabaliņos sagrieztu ”Brie” sieru, turpina karsēt un maisīt, līdz izveidojas pabieza mērce. Pieliek svaigi maltus piparus un atkausētas garneles. Iespiež ķiploka daiviņas, samaisa.

Pannai uzliek vāku un brīdi (3–4 min.) atstāj uz pavisam mazas uguns, lai garšas savelkas. Izvārītos spageti sajauc ar karsto mērci un pasniedz.

Spāņu gaumē

Vajadzēs: 1/2 kg tīģergarneļu, 1 citronu, 10 ķiploka daiviņas, 100 ml brendija, olīveļļu, 1 tējk. sarkano piparu pulvera, zaļumus, sāli.

Pannā ielej eļļu un 1 minūti cep gabaliņos sagrieztus ķiplokus kopā ar čili pulveri. Tad pieber tīģergarneles, pielej brendiju un citrona sulu. Apmaisot cep uz lielas uguns 3–4 minūtes. Uzkaisa sāli, sakapātus zaļumus. Ēd ar balto vai graudu maizi.

UZZIŅAI

Interesanti par garnelēm

  • Nopirktās saldētās garneles atkausē lēnām ledusskapja apakšējos plauktos vai arī istabas temperatūrā.
  • Saldētas oranžas vai sarkanas krāsas garneles čaulā tiek pārdotas jau vārītas.
  • Pērkot lobītas garneles, jāraugās, lai to astītes būtu saliektas, nevis taisnas garneles – tādas nevajag lietot uzturā.
  • Garneles dzīvo un labi jūtas arī piesārņotos ūdeņos, uzkrājot un pa barības ķēdi tālāk nododot dažādus toksīnus.
  • Tīģergarneles mīt tikai siltos ūdeņos un ir augumā vislielākās no visām.
  • Šie vēžveidīgie nepārtraukti met čaulu, nomainot veco, kura kļuvusi par šauru, pret jaunu – lielāku.
  • Maigākā un sulīgākā gaļa ir mazajām garnelēm, vispopulārākās un izplatītākās nāk no ziemeļu platuma grādiem.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz