Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: glābējgriķi piecos veidos

Atceraties, kā pandēmijas sākumā izcēlās jezga ap griķiem, jo daudziem likās, ka tie jāsagādā vairumā. Tiešām, ja galvā rosās stresa pilna doma – mājās taču nav nekā ēdama –, tad, labi apdomājot, prāts kļūst mierīgs. Griķiem noteikti jābūt! Pie tam to izmantošana ir gana plaša. Sameklējām četras receptes, kas daudziem krietni var mainīt piesardzīgo attieksmi pret griķiem.

Receptes: glābējgriķi piecos veidos
Foto: pixabay.com
13.11.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Putra ar variācijām

Droši vien katra saimniece atradusi savu praksē pārbaudītu variantu, kā griķus izvārīt, lai tie būtu birstoši un apetīti rosinoši, nevis pēc vārīšanas salipuši brūnā klucī. Lūk, daži varianti, ja vēl esat savas ideālās metodes meklējumos.

Griķus ieber palielā bļodā un uzlej ūdeni. Ja ir, noņem virspusē uzpeldējušos gružus, pārāk tumšos graudus, tukšās mizas. Samaisa saturu un ūdeni nolej. Tad ķeras pie skalošanas vairākos ūdeņos. Pēdējo reizi var izmantot diezgan karstu ūdeni, kuru arī nolej vai kopā ar griķiem ielej sietā, lai notek.

Katlā uzvāra ūdeni un ieliek noskalotos griķus. Ūdenim jābūt divu pirkstu platumā virs griķu līmeņa. Pieber mazliet sāls un cukura, samaisa. Kad katliņa (ar biezu dibenu!) saturs sāk vārīties, liesmu samazina līdz minimumam un uzliek vāku. Drīzāk notiek tvaicēšana, nevis vārīšana. Pēc 18 minūtēm izslēdz uguni, pieliek griķiem sviestu un lēni samaisa. Uzliek atkal vāku, pārsedz ar salocītu virtuves dvielīti un atstāj uz 10 minūtēm, lai vēl pabriest. Griķi būs mīksti un drupani.

Vēl viena klasiskā recepte ir ūdens vietā izmantot pienu. Atšķirībā no pirmā varianta šajā putrā būs vairāk kaloriju, bet tā būs garšīgāka. Šādu griķu putru labprāt ēd slimnieki un bērni, atgūstoties pēc ilgstošas slimošanas.

Pagatavošanai vajadzēs 200 g griķu, 150 g ūdens, 300 g trekna piena, 1 ēd.k. cukura, sāli pēc garšas, 50–70 g sviesta. Griķus kārtīgi nomazgā un vāra, kā norādīts iepriekš. Kad putra gatava, pievieno sviestu, vēlreiz samaisa, atstāj uz plīts, lai pabriest 5–7 minūtes.

Vēl viens variants, lai sanāktu garšīga maltīte un ietaupītu elektrību (ja vāra uz elektriskās plīts) vai gāze, ir šāds. Griķus vakarā noskalo vairākos ūdeņos un beigās uzlej siltu ūdeni. Atstāj uz nakti istabas temperatūrā. Graudaugi uzņems šķidrumu, atvērsies, un no rīta tos atliks tikai ātri uzkarsēt un pielikt piedevas: sviestu, ievārījumu, medu, pienu u. c. Zinātāji iesaka griķu putraimus nevārīt emaljētā katlā.

Krievu zupa ar griķiem

Vajadzēs 600 g cūkgaļas ar kauliņiem, 5 ēdamkarotes griķu, 5 kartupeļus, 2 sīpolus, 30 g eļļas vai margarīna, 1–2 burkānus, 2,5 l ūdens, 2 lauru lapas, sāli, piparus pēc garšas.

Gaļu nomazgā, liek katlā un uzlej ūdeni. Vāra 1 stundu, periodiski noņemot putas. Sausus griķus ieber sausā pannā, vienmērīgi izlīdzina un, laiku pa laikam maisot, apcep. Nomizo, sagriež kartupeļus. Pēc stundas no katla izņem gaļu, attīra no kauliņiem, sagriež mazos gabaliņos un liek atpakaļ buljonā. Tad arī verdošā buljonā ieber griķus, kartupeļus un lauru lapas. Vāra 15–20 minūtes.

Tikmēr mizo sīpolus un burkānus. Sīpolus smalki sagriež, burkānus uz rupjās rīves sarīvē. Uzkarsē pannu ar eļļu, uzliek sīpolus un burkānus. Cep uz vidējas uguns, laiku pa laikam maisot, līdz sīpoli kļūst zeltaini brūni. Tad pannas saturu ieliek katlā, pēc garšas pieber sāli, piparus. Uz mazas liesmas vāra vēl 5–7 minūtes. Tad izslēdz un ļauj atpūsties 10 minūtes. Pasniedzot uzkaisa smalki sagrieztus zaļumus.

Budas bļoda

Vajadzēs 180 g vistas filejas, 50 g griķu putraimu, 8 olīvas, 3 ķiršu tomātus, 40 g Fetas siera, sāli, piparus, eļļu cepšanai.

Salātiem: 3 Ķīnas salātu lapas, pusi sarkanā sīpola, pusi burkāna, 1 gurķi, 2 ēd.k. olīveļļas. Mērcei būs nepieciešams 1 avokado, 1 ķiploka daiviņa, 2 ēd.k. olīveļļas, 2 ēd.k. citrona sulas, sāls, pipari.

Sagatavo visas nepieciešamās sastāvdaļas, nomazgā, mizo dārzeņus. Noskalo, izvāra griķus. Vistas fileju apkaisa ar sāli, pipariem un pannā no katras puses cep 5 minūtes. Atdzesē un sagriež plānās šķēlītēs.

Gatavo dārzeņu salātus. Ķīnas salātu lapas smalki sagriež, sīpolu sagriež plānos pusgredzenos, sarīvē burkānus. Pārlej ar olīveļļu, viegli samaisa.

Gatavo mērci – avokado pārgriež uz pusēm. Mīkstumam pievieno melnos piparus, saspiestu ķiploka daiviņu, ielej olīveļļu un citrona sulu. Sasmalcina blenderī līdz biezenim. Pēc garšas pieliek sāli, piparus, un mērce ir gatava.

Sasmalcina tomātus, olīvas un Fetas sieru. Sāk kārtot Budas bļodu. Bļodas apakšā liek vārītos griķus. Tad uzliek dārzeņu salātus, vistas krūtiņu un Fetas sieru, avokado un tomātus. Pa virsu pārlej ķiploku-avokado mērci. Var papildināt ar dīgstiem vai dažādām sēkliņām.

Griķi ar cūkgaļu cepeškrāsnī

Vajadzēs 500 g cūkgaļas, 1 burkānu, 200 g griķu, 3 ēd.k. sojas mērces, 1 sīpolu, maltus melnos piparus.

Griķus kārtīgi noskalo, beigās tiem uzlej vārošu ūdeni un traukam uzliek vāku, lai griķi briest. Cūkgaļu sagriež vidēja izmēra gabaliņos kā gulašam. Mizotu burkānu sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolu sagriež mazos gabaliņos. Pannā cep cūkgaļu un, kad apbrūnināta, pieliek burkānus un sīpolus. Samaisa, pievieno piparus un pielej sojas mērci, apcep.

Cepšanas traukā (ar vāku) ieber izmirkušos griķus, uzliek sacepto gaļu. Pārlej ar vārošu ūdeni, lai tas būtu pirksta platumā virs griķiem, pieber sāli.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem, tad ieliek veidni un 50 minūtes cep 180 grādos. Kad gatavs, pirms pasniegšanas virsū uzliek mazliet sviesta.

Saldais sapnis

Vienai porcijai vajadzēs 100 g vārītu griķu, 30 g šokolādes, valriekstus (vai citus riekstus), biezpienu, iebiezināto pienu ar cukuru, ogas.

Atdzesētus griķus sajauc ar sasmalcinātu, šokolādi un riekstiem, pieliek 1 ēdamkaroti iebiezinātā piena, samaisa.

Biezpienu sajauc, samaisa ar iebiezināto pienu, bet lai masa nav pārāk plūstoša.

Deserta traukā liek kārtu ar griķiem, virsū biezpiena kārtu, atkal griķu maisījumu un virsū biezpienu. Ja sirds ļoti kāro, var saputot un augšā greznot ar putukrējumu. Tā vietā rotāšanai var izmantot sadrupinātus bezē cepumus. Uzber ogas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz