Receptes: Kad vista draudzējas ar seleriju kātiem
Meklējot kādu jaunu recepti vakariņām, interneta plašumos var atrast brīnumu lietas. Meklējumi sašaurinās, ja mājās ledusskapī ir divas vistas kājas ar muguras daļu. Tad jāpiemeklē recepte, kā tās neierastāk pagatavot.

Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Kā zināms, ne vienmēr tas, kas izvēlētajā receptē, sanāk perfekti. Bieži vien pēc tam, kad ēdiens gatavs, rodas dažādi ieteikumi, kā piedāvāto uzlabot, papildināt. Tā notika arī šoreiz, bet sākumā viss jāpagatavo kā receptē.
Jāņem 2 vistas kājas ar muguras daļu, 1 cukini, 3 vidēji burkāni, 2 sīpoli, 4 seleriju kāti, 3 daiviņas ķiploka, 1 zariņš rozmarīna, 250 ml vistas buljona (no kubiņa), pipari, sāls, eļļa.

Nogriež stilba daļu un liek pannā. Uzber maltus melnos piparus, sāli, pārkaisa sagrieztas rozmarīna lapiņas. To visvienkāršāk izdarīt ar šķērēm tieši virs pannas.
Tad uzlej eļļu un minūtes 5 apcep no abām pusēm brūnganas. Izņem no pannas un gaļu ieliek atsevišķā traukā.

Nomizo cukini, burkānus, sīpolus un sagriež pusšķēlēs. Nomazgā, gabaliņos sagriež seleriju kātus. Notīra ķiploka daiviņas.
Pannā, kur cepas vista, vispirms apbrūnina, apcep dārzeņus un tad uzliek vāku, lai minūtes 10 pasautējas.
Tikmēr ieslēdz, uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Uzvāra 250 ml ūdens un tajā pagatavo buljonu no puses vistas kubiņa.

Cepšanas veidnē ieliek apcepto vistu un dārzeņus, pielej karsto buljonu un liek uzkarsētā cepeškrāsnī, lai saturs burbuļo 20 minūtes.

Kad gatavs, kārto uz šķīvja un pārkaisa ar pašu izaudzētajiem, sagrieztajiem lociņiem. Ēdiens ir sātīgs, bet nav bagāts kalorijām, tā ka labi noder vakariņām.

SECINĀJUMI
Pēc receptes vistas gabalus, kas apbērti ar sagriezto rozmarīnu, jāapcep brūnus uz pannas. Man tomēr nepatika, ka cepšanas laikā rozmarīns apgrauzdējās un palika pārāk brūns. Prātīgāk to ielikt cepšanas veidnē kopā ar visām pārējām sastāvdaļām.
Recepte prasīja izmantot tikai sāli un smalkos melnos piparus, bet uz vistas noteikti var kaisīt citas vai savas iemīļotās vistas garšvielas.
Jā, ir vajadzīgs laiks, kamēr uz pannas atsevišķi apcep gaļu un pēc tam vēl dārzeņus, bet tas veido bagātīgāku garšas buķeti, ko īpaši aromātisku padara apceptie ķiploki.
Seleriju kāti, kurus tikai retais labprāt grauž zaļus, termiski apstrādāti ir pat ļoti garšīgi. Receptē bija vajadzīgi tikai 4 kāti, bet tos var pielikt vairāk.
Tā kā receptes versijā ēdienā ir maz kaloriju, sātīgāka mielasta cienītāji pirms likšanas cepeškrāsnī gaļai un dārzeņiem var pieliet saldo krējumu.
Labs papildinājums dārzeņiem un vistai varētu būt saldie kartupeļi, kuru pagatavošanai, termiskai apstrādei vajag mazāk laika nekā parastajiem kartupeļiem.