Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Vai esi gatava štrūdelei?

Lai arī 8. martā atļāvāmies kādu grēcīgi garšīgu kārumu, priekšā brīvdienas, un arī tad gribēsies gardumu pie tējas vai kafijas. Šoreiz pētīsim štrūdeles gatavošanas noslēpumus. Šīs zināšanas var noderēt, ja ciemos nāks, piemēram, draudzenes un gribēsies tās uzcienāt ar kaut ko pašas gatavotu.

Receptes: Vai esi gatava štrūdelei?
Foto: Ilustratīvs
11.03.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Simtgadīga un vecāka

Štrūdeli tradicionāli uzskata par austriešu populārāko desertu, un tās klasiskais pildījums ir āboli. Taču to var pildīt vēl ar daudz ko citu: bumbieriem, ķiršiem, riekstiem, žāvētiem augļiem utt.

Tulkojot no vācu valodas, ”strudel” nozīmē virpulis. Joprojām Vīnes bibliotēkā esot saglabājusies ar roku rakstīta štrūdeles recepte no 17. gadsimta.

Lai arī štrūdeli pieskaita Austrijai raksturīgiem desertiem, daudzi tomēr uzskata, ka tās vēsturiskās saknes meklējamas Turcijā, kur senatnē un joprojām cieņā ir baklava.

Abu šo desertu pamatā vienmēr bijusi mīklas pagatavošana.

Mīkla jāgatavo bez rauga, bet šis darbiņš iesācējai laikam būs pats sarežģītākais. Gatavai mīklai jābūt gan elastīgai, gan viendabīgai un zīdaini gludai, tādēļ obligāta sastāvdaļa ir taukvielas, vislabāk olīveļļa. Lai iegūtu nepieciešamo elastīgumu un maigumu, kārtīgi jāizmīca.

Pēc tam sākas vēl viens ne tas vienkāršākais process – rullēšana.

Īstenai štrūdeles mīklai jābūt izveltnētai plānai, nu gandrīz caurspīdīgai!

Labā ziņa, ka pirmo reizi mīklu var negatavot pašrocīgi, jo ir kāds glābējs, ar ko aizvietot īsto, mājās gatavoto – veikalā nopirktā saldēta kārtainā bezrauga mīkla.

Spēkā paliek ļoti būtisks nosacījums: tā jāizrullē pēc iespējas plānāk un vajadzēs 2 plāksnes. Katru no tām plāni izveltnē. Apakšējo liek uz cepamā papīra un virsū uzklāj pildījumu, malas apmēram 2–3 centimetru platumā atstājot brīvas.

Kad uzlikts pildījums, brīvās malas saslapina un virsū uzliek otru plāno mīklas plāksni. Tad malas rūpīgi aizspiež, palīgos ņemot dakšiņu. Visbeidzot virspusi pārziež ar sakultu olu.

Rullē ar dvieli

Ja ir dūša un iedvesma, mīklu, protams, var gatavot mājās. Piedāvājam divus variantus.

Pirmais: 250 g miltu, 1 ola, 3 ēdamkarotes eļļas, šķipsniņa sāls, nedaudz sviesta, 100 ml ūdens. Miltus izsijā, pieber sāli, piesit olu, maisa. Pielej eļļu un 100 ml remdena ūdens.

Ķeras pie pamatīgas mīcīšanas, lai mīkla kļūtu gluda un elastīga, tad saveļ bumbā, atstāj zem dvieļa.

Pēc 30 minūtēm to pašu dvieli pārkaisa ar miltiem un uz tā bumbu izveltnē pavisam plānu. Pārziež ar kausētu sviestu, uzliek, izlīdzina pildījumu, malas apmēram 5 centimetru platumā atstājot brīvas. Ābolu pildījumam ļoti bieži pievieno arī rozīnes, kas iepriekš obligāti izmērcētas.

Dvieli ceļ uz augšu un ar tā palīdzību diezgan cieši saritina štrūdeli. Liek uz cepamā papīra un galus aizloka, pārziež ar kausētu sviestu. Pannu liek sakarsētā krāsnī 200 grādos, cep 30 minūtes.

Otrais: mīkla Vīnes ābolu štrūdelei. 300 g kviešu miltu, 1 tējkarote eļļas, šķipsna sāls, remdens ūdens, 1,2 kg stingru ābolu, 60 g ”Dansukker” kanēļa cukura, 50 g sviesta, 100 g maltu mandeļu, pūdercukurs.

Samīca mīklu no miltiem, eļļas, sāls un tik daudz remdena ūdens, lai veidotos elastīga, gluda mīkla.

Mīklu saveļ bumbā, apsmērē ar nelielu eļļas daudzumu, apsedz un ļauj 30 minūtes briest. Tad izrullē, liek uz tīra dvielīša, kas pārkaisīts ar miltiem. Ar rokām mīklu vienmērīgi izstiepj visos virzienos un izrullē pavisam plānu.

Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež daiviņās, daiviņas – plānās šķēlītēs, samaisa ar kanēļcukuru.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Uz mīklas liek nelielas sviesta piciņas. Uz sausas pannas apgrauzdē rupji maltas mandeles, atdzesē un pārkaisa mīklai. Ābolu šķēlītes uzliek uz 2/3 mīklas, vienu garo malu atstājot brīvu. Ar dvieļa palīdzību satin ciešā rullī, aizloka galus.

Cep 30 minūtes. Izņem no krāsns, pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz karstu kopā ar vaniļas saldējumu.

Viens no ābolu pildījuma pagatavošanas veidiem ir šāds: 5 lielus ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež mazos gabaliņos un tos pārslaka ar pus citrona sulu. Āboliem pieber 5 ēdamkarotes rīvmaizes, 5 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu, 5 ēdamkarotes cukura un 5 ēdamkarotes izmērcētu rozīņu, visu samaisa.

Kad šī masa uzlikta uz mīklas, vēl pārkaisa cukuru.

Papildinājumi saldajām štrūdelēm

Lai arī šis deserts pats par sevi ir gards, to vēl var papildināt ar dažādām garšām. Piemēram, ar plombīra saldējumu, putukrējumu, iebiezināto pienu vai vaniļas mērcīti.

Tā kā šīs kombinācijas ir saldas, garšu dažādībai desertu bauda ar rūgtu kafiju.

RECEPTES

Pagatavoto štrūdeles mīklu var pildīt ne tikai ar saldu pildījumu. Izmēģināšanai dažādi varianti.

Ar spinātiem

Sviestā apcep 1 nelielu sagrieztu sīpolu un sasmalcinātas ķiploka daiviņas, pieliek sagrieztas spinātu lapiņas (300 g), kubiņos sagrieztu kūpinātu šķiņķi (200 g) un visu kopā zem vāka pasautē. Uz mīklas vispirms uzkaisa sadrupinātu fetas sieru, tad uzliek spinātu masu, satin.

Kad štrūdele jau uz pannas, apsmērē ar olu, uzkaisa sezama sēkliņas.

Ar tunča konservu

Divām tunča konservu kārbiņām notecina eļļu, kamēr uz pannas sviestā cepas sagriezts sīpols kopā ar 100 g gabaliņos sasmalcinātiem sāļajiem krekeriem. Piesit olu, uzkaisa maltus melnos piparus, palielos gabalos sagrieztas olīvas, sāli.

Masu padzesē un liek uz mīklas. Var pievienot arī mīksti vārītas veselas olas.

Foto: Ilustratīvs

Ar vistu un sēnēm

Eļļā vispirms apcep sasmalcinātu ķiploku ar sagrieztu šķiņķi, pipariem, sāli, pieliek 100 g sagrieztas vistas filejas un 100 g sagrieztu šampinjonu, pasautē zem vāka.

Uz mīklas uzkaisa sarīvētu cieto sieru un uzliek atdzesēto pildījumu.

Ar biezpienu

Olas dzeltenumus samaisa ar cukuru un mīkstu sviestu, līdz iegūst viendabīgu masu. Tai pakāpeniski pievieno jogurtu, karoti miltu, sodu, siltā ūdenī izmērcētas un nosusinātas rozīnes, rīvētu citrona miziņu (tikai dzelteno daļu), šķipsniņu sāls. Atstāj uz 15 minūtēm.

Tikmēr ar dakšiņu samīca biezpienu, pievieno stingri saputotus olu baltumus un, uzmanīgi maisot, abas masas sajauc kopā. Liek uz mīklas.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz