Receptes: Lieldienu olas draudzējas ar majonēzi
Protams, ne jau tās olas, kuru čaumalas sasistas, nolobītas un tāpat apēstas, bet gan pāri palikušās, par kurām nav skaidrības, kā turpmāk izmantot. Kāds paziņa, īstens majonēzes fans, apgalvoja, ka viņš kopā ar majonēzi varētu apēst visu… Kā šo plaši izmantojamo produktu izgatavot mājās pašai ar savām rokām?
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Nepieciešamie produkti:
2 lieli olu dzeltenumi, 2 tējk. sinepju, 1 tējk. sāls, 1/2 citrona sulas, 1 tējk. 9% etiķa, 400 ml olīvu vai saulespuķu eļļas ar vāji izteiktu garšu.
Protams, nopirkt mīļāko majonēzi veikalā ir vienkāršākais risinājums, bet, kā pārbaudīts praksē, to ikviens ātri var izgatavot savā virtuvē. Turklāt arī sastāvdaļu nebūt nav daudz un tās nav sarežģītas. Olu dzeltenumi, eļļa, sāls, citronu sula un vēl dažas.
Pats galvenais rīks ir putojamā slotiņa vai arī blenderis, bet zinātāji saka, ka, gatavojot pirmo reizi, labāk tomēr ņemt rokās putojamo slotiņu, lai labāk sajustu, saprastu, kā dzeltenumi un eļļa pārvēršas majonēzē.
Putošanai iesaka izvēlēties metāla bļodu, bet to var darīt arī stikla traukā. Mājās izmantoju nelielu metāla katliņu.
Vispirms divām olām dzeltenumus atdala no baltumiem un dzeltenumus liek traukā. Pievieno 2 tējkarotes ”Krievu sinepju”. Ja gribas pikantākas, liek ar kaudzi.
Sāk maisīt ar putojamo slotiņu un tad pa mazai šļakatai pielej eļļu, visu laiku strauji maisot. Masa pamazām kļūst gaišāka un biezāka. Lēni un pa porcijām tievā strūkliņā turpina liet klāt eļļu. Visu laiku saturu maisa.
Turpina aktīvi maisīt. Masai jābūt biezas konsistences, kā biezam krējumam. Tā no putojamās slotiņas nedrīkst nolīt kā pankūku mīkla. Tad masai pieber sāli, pielej tējkaroti etiķa un svaigi spiestu sulu no puses citrona.
Majonēze kļūst gaišāka, un tad var pagaršot, kāda sanākusi. Ja šķiet par skābu, pieber tējkaroti cukura. Lai papildinātu garšu, vēl piebēru krietnu šķipsnu maltu melno piparu.
Kad majonēze sakulta, tai pievieno dažādas garšvielas. Šajā gadījumā garšu dod sinepes un pipari, bet, lai gatavotu klasisku majonēzi, kuļ tikai olu dzeltenumus ar eļļu un beigās masu papildina ar iecienītām garšvielām pēc gaumes: čili vai paprikas pulveri, dažādiem sasmalcinātiem garšaugiem, citronpipariem, ķiplokiem u.c. Ja ir vēlme, var pagatavot un galdā likt kaut vai trīs dažādas garšas mājas majonēzes.
PADOMI
- Olām un visiem pārējiem produktiem jābūt istabas temperatūrā, nevis tikko izņemtiem no ledusskapja.
- Iesaka izmantot olīveļļu, taču ir tādas saulespuķu eļļas, kurām garša pavisam neitrāla, un tās arī lētākas par olīveļļu.
- Etiķis un citrona sula darbojas kā konservanti, un majonēzi ledusskapī varēs turēt ilgāk. Etiķi var nelikt, ja mērce paredzēta ātrai maltītei.
- Ja sanāk par skābu, pieber mazliet cukura, lai garšu līdzsvarotu.
- Jāmaisa tā, lai izkūst gan sāls, gan cukurs un nepaliek to graudiņi.
- Koši dzeltenu majonēzi var iegūt, iejaucot tajā šķipsnu kurkumas.
- Jo vairāk eļļas pielej, jo masa maisot sanāk biezāka.