Receptes: Nodibināta jauna draudzība jeb saldie kartupeļi ar zirnīšiem
Dienišķās vakariņas vai ģimenes pusdienas – lai kāda būtu ēdienreize, namamātei gribas savējos garšīgi paēdināt.
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Ik pa laikam veikalos var nopirkt batātes jeb saldos kartupeļus, kuriem daudzi diemžēl paiet vienaldzīgi garām. Kā lai tos pagatavo? Sagatavojām recepti, kas ir gan vienkārša, gan neikdienišķa un sātīga. Galvenais – jānopērk saldie kartupeļi!
Vajadzēs: 500–700 g saldo kartupeļu, 1 iepakojumu saldētu zirnīšu un burkānu maisījuma, 250 ml saldā krējuma, 4 ķiploka daiviņas, rīvētu sieru, sāli (vai “Vegetu”) un garšvielas pēc savas gaumes.
Sagatavo mērci. Notīra, caur spiedi bļodiņā izspiež ķiploka daiviņas, pieber “Vegetu” un garšvielas, pielej saldo krējumu. Šoreiz pielikts karijs, kas ēdienam piešķirs austrumu garšu un smaržu. Visu kārtīgi samaisa.
Saldos kartupeļus noskalo un ar mizojamo nazi nomizo tieši tāpat kā parastos kartupeļus. Lieliski, ja mājās ir plata rīve, uz kuras batāti sagriež plānās, vienāda biezuma šķēlītēs. Ja nav, saldais kartupelis jāgriež ar nazi, bet plāni.
Šķēles kārto cepšanas traukā, uzber sasaldētos dārzeņus un uzlej saldā krējuma mērci.
Cepeškrāsni uzsilda līdz 200 grādiem. Tikai pēc tam liek iekšā cepamo veidni ar saldajiem kartupeļiem. Cep 200 grādos 25–30 minūtes. Batātes izcepas ātrāk nekā parastie kartupeļi.
Brīdi pirms cepšanas beigām paver krāsni un uzkaisa rīvēto sieru. Kad tas izkusis – gatavs!
Sacepumu liek uz šķīvjiem un pasniedz. Klāt kaut ko no gaļas: kotletes, gaļas bumbiņas, sardeles vai cīsiņus. Ja ir, pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.
Sacepums ir sātīgs ne tikai saldo kartupeļu, bet arī krējuma mērces un siera garoziņas dēļ.
Ieteikumi
- Saldo kartupeļu sacepums patiks bērniem savas košās krāsas dēļ.
- Var pievienot dažādus saldētos dārzeņus vai to maisījumus: brokoļus, puķkāpostus, sviesta pupiņas u.c.
- Šis sacepums piedāvā plašas iespējas variēt ar garšvielām. Labi piestāv dažādu piparu maisījumi, austrumu garšvielu maisījumi u.c.
- Var izmantot vairāk saldā krējuma, ja ēdienu gribas sulīgāku.
- Sāli mazliet gan jāpieber, jo kartupeļi tiešām saldi!