Piektdiena, 21. janvāris Agne, Agnese, Agnija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Receptes: piparkūkas nav tikai Ziemassvētkiem

Piparkūku cepšana un rotāšana, protams, ir lielisks veids, kā radīt mājās Ziemassvētku gaisotni, tomēr tā ir arī laba iespēja pavadīt laiku kopā ar ģimeni, cepot gardus našķus, ko turklāt var arī radoši dekorēt. Un kurš teicis, ka to drīkst darīt tikai decembrī?

Receptes: piparkūkas nav tikai Ziemassvētkiem
Ilustratīvs (Foto: Kelsey Weinkauf on Unsplash)
08.01.2022 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jāsagādā tikai 500 g kviešu miltu, 300 g medus, 100 g tumši brūnā cukura, 100 g skābā krējuma, 100 g sviesta, 10–20 g piparkūku garšvielu, 30 g cepamā pulvera, 1 ola un šķipsniņa sāls.

Vispirms katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu, līdz cukurs ir izkusis, un tad pievieno piparkūku garšvielas.

Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes un pārlej bļodā. Tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Miltus pievieno vairākos piegājienos, lai vieglāk samaisīt. Ņem vērā, ka mīkla ir “ķepīga” – tādai tai ir jābūt! Bļodu apklāj ar pārtikas plēvi, lai mīkla neapkalst, un atdzesē ledusskapī apmēram stundu.

Kad mīkla atdzesēta, uz galda virsmas uzber nedaudz miltu un mīklu izrullē 3 mm biezumā. Ar formiņām izveido piparkūkas. Izkārto tās uz cepamās plātnes, kas apklāta ar cepamo papīru, un cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 12 minūtes.

Nekādā gadījumā nevajag “ķepīgajai” mīklai pievienot papildu miltus, jo laikā, kad tā tiek atpūtināta ledusskapī, milti uzbriest un padara to stingrāku.

Miltus nepieciešams uzbērt uz galda virsmas pirms mīklas izrullēšanas, lai tā neliptu pie galda. Pirms izvēlies formiņas, ar kurām veidosi piparkūkas, ņem vērā to lielumu! Tas ietekmēs nepieciešamo laiku cepšanai. Mazākām piparkūkām pietiks ar 8 minūtēm, bet lielākām būs nepieciešamas 10–12 minūtes.

Nu jāķeras klāt bērnu lielākajam priekam – piparkūku glazūras pagatavošanai un dekorēšanai. Te nepieciešams 1 vidēja izmēra olas baltums, 165 g pūdercukura un puse tējkarotes citronu sulas. Visas sastāvdaļas liek bļodā, vispirms mazliet apmaisa un tad puto, līdz masa kļūst stingra. Gatavo masu pilda konditorejas maisiņā. Lai būtu vieglāk apgleznot piparkūkas, maisiņa galu var aiztaisīt ar gumiju vai knaģi.

Piparkūku dekorēšanu var sākt, kad cepumi atdzisuši. Viens no variantiem ir dekorēt piparkūkas ar smalku mežģīņu rakstu. Lai process būtu vieglāks, vispirms var viegli ieskrāpēt piparkūkā pamatkontūras vēlamajam zīmējumam.

Zīmējumu veidošanai var izmantot dažādas konsistences glazūras – lielākām detaļām krēmīgāku, bet līnijām, kontūrām un punktiņiem izmanto stingrāku glazūras masu. Konsistenci var izmainīt, pievienojot mazliet ūdens vai citronu sulas un iemaisot ar karoti vai lāpstiņu. Ieteicams nogaidīt, kad nožūst pirmā kārta, pirms tiek zīmētas nākamās detaļas. Glazūrai jāļauj nožūt istabas temperatūrā.

PADOMI

Kā izveidot nevainojamu glazūru?

  • Olas pirms sadalīšanas kārtīgi jānomazgā, lai novērstu salmonellu iekļūšanas iespēju.
  • Olas baltumu nedrīkst putot atsevišķi, jo tas radīs gaisa burbuļus.
  • Sākotnēji ieteicams visas sastāvdaļas apmaisīt ar karoti vai lāpstiņu, lai pūdercukurs putošanas brīdī “neietu pa gaisu”.
  • Citronu sulu pievieno, lai neitralizētu pūdercukura saldumu.
  • Masa jāputo līdz brīdim, kad tā kļūst tik bieza kā krējums.
  • Ja ir vēlme izveidot krāsainu glazūru, krāsvielas pievieno, kad masa ir gatava.
  • Ja glazūras masa paliek pāri, bļodu nepieciešams apklāt ar pārtikas plēvi, lai tā neapkalst.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz