Ceturtdiena, 2. decembris Sniedze, Meta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Receptes: resnais, universālais karalis – ķirbis

Ķirbi pārliecinoši var dēvēt par rudens velšu karali, jo nekas cits dārzos un laukos pēc izmēra nespēj izaugt tik liels un smags. Turklāt uz galda tas pasniedzams neskaitāmos veidos no desertiem līdz pat sātīgiem gaļas ēdieniem.

Receptes: resnais, universālais karalis – ķirbis
Ilustratīvs (Foto: Nick Collins on Unsplash)
16.10.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

1942.gadā izdotajā grāmatā “Taupīgā saimniece” nav daudz recepšu, kurās tiek izmantots ķirbis, bet nodaļā “Ceptas saknes” stāstīts, ka ļoti garšīgi dažādas saknes (tanī skaitā ķirbi!) var pagatavot, tās uzcepot uz pannas.

Ieteikts uz ietaukotas pannas salikt pēc vēlēšanās gan notīrītus, sagrieztus burkānus, kāļus, gan ķirbi un citas saknes. Visu nedaudz pārkaisa ar sāli un kapātām garšvielām, mazliet pielej karstu ūdeni, bet, ja ir, tad buljonu. Cep, ik pa brīdim apkaisot. Var uzlikt vāku. Pasniedzot galdā, pārlej vai nu ar kādu mērci vai kausētu sviestu.

Ceptas saknes labi garšos kā tikai ar kartupeļiem, tā ar gaļas un zivju ēdieniem. Ja nu mājās daudz ķirbju, tad kādā no ēdienreizēm iesaka tos pagatavot neparastākā veidā. Lielo ogu nomizo, sagriež plānās šķēlēs un iemērc sāls un etiķa ūdenī. Pēc tam apvārta rīvmaizē un cep cepeškrāsnī uz plāts. Virsū uzliek mazas sviesta piciņas. Ja nav rīvmaizes, šķēles iemērc miltu un piena putriņā.

Mūsdienās šefpavāri un ēdienu gatavošanas entuziasti no ķirbja gatavo dažādus brīnumus, tanī skaitā arī smalkus desertus. Rudens karalis nav iedomīgs un ļaujas, lai ar to dažādi eksperimentē.

Ja gribas pārsteigt draudzenes, rīkojot tējas vakaru, tad jāuzcep mafini ar ķirbi jeb kēksiņi. Jāsagādā tikai 350 grami ķirbja, 250 grami miltu un 200 – cukura. Vēl vajadzēs 1 olu, 80 mililitrus saulespuķu eļļas, 50 mililitrus piena, 5 gramus cepamā pulvera, 1 šķipsnu sāls, kanēli. Ķirbi nomizo, izņem sēklas un 200 gramus šķēlēs sagriezta ķirbja cep cepeškrāsnī 20 minūtes 180 grādu temperatūrā. Tam jāizcepas mīkstam. 150 gramus svaigā ķirbja sagriež mazos kubiņos. Sausās sastāvdaļas sajauc atsevišķā traukā. Kad gatavs, mīksto ķirbi sablendē un tam piesit olu, pielej pienu un saulespuķu eļļu. Kārtīgi sakuļ un pielej sausajām sastāvdaļām, samaisa. Beigās pievieno ķirbju gabaliņus. Liek formiņās, cepeškrāsnī cep 230 grādos 20 minūtes. Pēc tam samazina temperatūru un vēl 15 minūtes cep 180 grādos.

Ja ir iedvesma, ķirbi, tāpat kā kabaci, var pagatavot pildītu ar malto gaļu. Vai mazus ķirbīšus, kuriem nogriezts “vāciņš” un izgrebts vidus, izmanto kā podiņus, kuros izsutina citus dārzeņus ar dažādām piedevām. Tikmēr smalki sarīvētu muskata ķirbi var sajaukt ar pankūku mīklu.

Veikalos ķirbju pārdošanas apjoms sākot palielināties jau augustā, taču vislielākā pircēju interese esot tieši septembrī un oktobrī, ziņo kāda veikalu ķēde. Bet uztura speciāliste Jevgēnija Jansone atgādina, ka ķirbji satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, tajos ir daudz antioksidantu un vitamīnu, un tāpēc ķirbis ir ideāls produkts tiem, kas rūpējas par izskatu un veselību.

RECEPTES

Sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu

Vajadzēs 300 g notīrīta, nelielos kubiņos sagriezta ķirbja, 2 ēd.k. olīveļļas, 1 lielu sīpolu, 3 ķiploka daiviņas, muskatriekstu, 100 g sarkano lēcu, 500 ml dārzeņu vai vistas buljona, 200 ml kokosriekstu piena, 100 g spinātu lapu, citrona vai laima sulas, grauzdētas, rupji sakapātas mandeles, sāli un piparus pēc garšas.

Kā norāda J. Jansone, produktu ir tik daudz, lai sautējuma pietiktu 4–6 cilvēkiem.

Dziļā pannā lej olīveļļu, apcep tajā smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķirbja gabalus un mazliet muskatrieksta, apcep visu vēl 5–7 minūtes. Pielej buljonu, uzvāra un sautē 10–15 minūtes, kamēr ķirbis kļūst mīksts.

Ķirbja sautējumu sablendē, pieber klāt lēcas, pielej kokosriekstu pienu un sautē visu 5–7 minūtes, kamēr lēcas ir gatavas. Minūti pirms gatavības pievieno sautējumam svaigas spinātu lapas, sāli un piparus, pielej citrona vai laima sulu un samaisa. Pasniedz karstu, izrotā ar sakapātām mandelēm.

Siltie salāti

2–4 personām vajadzēs 250 g ķirbja bez mizas un sēklām, 1 ēd.k. olīveļļas, 100 g rukolas, 100 g spinātu lapu, 200 g konservētu turku zirņu bez šķidruma, 50 g saulē kaltētu tomātu, 50 g krēmsiera vai mīkstā kazas siera, 1 ēd.k. medus, muskatriekstu, sauju lazdu riekstu, gan asās, gan saldās paprikas pulveri, sāli, piparus pēc garšas.

Mērces pagatavošanai savukārt būs nepieciešams 5 ēd.k. ķirbju eļļas (var izmantot arī citu), 1 ēd.k. sezama pastas vai zemesriekstu sviesta, 3–4 ēd.k. citrona sulas, 1 tējk. medus, sāli, piparus.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Nelielā bļodiņā samaisa olīveļļu ar muskatriekstu, sāli un pipariem. Sagriež nelielos gabaliņos ķirbi un liek eļļas un garšvielu maisījumā. Samaisa, lai eļļa pārklāj ķirbi no visām pusēm. Tad gabaliņus izņem no eļļas un vienā kārtā liek uz cepamās paplātes, kas izklāta ar cepampapīru.

Tajā pašā bļodiņā ar eļļas un garšvielu maisījumu saber turku zirņus, pievieno abu veidu paprikas pulverus. Kārtīgi samaisa un liek zirņus uz cepamās paplātes blakus ķirbjiem. Visu cep 15–20 minūtes, tad samaisa ķirbja gabaliņus ar medu un cep vēl 5 minūtes. Cepeškrāsnī apgrauzdē lazdu riekstus.

Kamēr cepas dārzeņi, samaisa kopā visas mērces sastāvdaļas. Nelielos gabaliņos sagriež saulē kaltētus tomātus. Lielā bļodā samaisa rukolas un spinātu lapas, pievieno saulē kaltēto tomātu gabaliņus. Dārzeņus noņem no cepamās plāts un sajauc ar mērci. Nedaudz mērces atstāj rotāšanai.

Lapu salātu un tomātu maisījumu liek uz šķīvjiem. Virsū kārto karsto dārzeņu maisījumu un sieru. Rupji sakapā grauzdētos lazdu riekstus, pārber tos salātiem un pārlej pāri atlikušo mērcīti. Ēd siltu.

Pīrāgs ar citronu austrumu gaumē

Mīklai vajadzēs 300 g ķirbja, 250 ml kefīra, 100 g cukura, 270 g mannas, 2 tējk. cepamā pulvera, citrona miziņu no 1 citrona. Sīrupam: 200 g cukura, 120 ml ūdens, 1 citrona sula, dekorēšanai kokosriekstu skaidiņas.

Ieslēdz krāsni uz 180 grādiem, lai tā uzsilst. Ķirbi sarīvē uz smalkās rīves. Samaisa visas pīrāga mīklas sastāvdaļas: sarīvēto ķirbi, kefīru, cukuru, mannu, cepamo pulveri, citrona miziņas un kārtīgi samaisa. Mīklu liek formā, kas iesmērēta ar sviestu, un cep cepeškrāsnī 40–45 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Tam jābūt sausam.

Kamēr cepas pīrāgs, pagatavo sīrupu. Samaisa ūdeni, cukuru un citrona sulu. Masu vāra 3 minūtes. Izslēdz uguni un ļauj atdzist. Kad pīrāgs gatavs, to vēl karstu pārlej ar sīrupu. Sākumā pīrāgs peldēs sīrupā, bet pēc pusstundas tas būs iesūcies. Beigās virspusē uzber kokosriekstu skaidiņas.

Ķirbja maize

Vajadzēs 500 g notīrīta ķirbja, miltus pēc vajadzības, 25 g rauga, 100 g rozīnes, 100 g cukura, sēklas.

Ķirbi izsautē, samaļ gaļas mašīnā vai sablendē, pievieno cukuru, rozīnes, dažādas sēkliņas, ieraugu, kas gatavots no 25 g rauga. Pieber miltus pēc vajadzības. Samaisa un veidnē 180 grādos cep 40 minūtes.

ATRADUMS

Cūkādiņas

Mājās var pagatavot garšīgu uzkodu. Tirgū nopērk cūku ādas, kurām klāt speķa kārtiņa. Ādas gabalus liek katliņā ar ūdeni un vāra 15 minūtes. Tad ādas daudz vieglāk sagriezt plānās strēmelītēs. Sagrieztos gabaliņus uz lielas uguns 20 minūtes cep pannā. Uzber sāli un maltus melnos piparus pēc garšas. Cepšana notiek zem vāka, un lieliski, ja tam ir caurumiņš, pa kuru izplūst tvaiks. Ik pēc brīža, vāku nenoņemot, ādiņas pakrata, lai tās apceptos no visām pusēm.

PADOMS

Kā mazināt pīlādža ogu rūgtumu?

Daudz svaigu pīlādža ogu patērēt nav ieteicams. Noteikti nevajag dzert sulu, lai cik veselīga tā būtu. Nolasītos pīlādžus liekt ledusskapja saldētavā. Rūgtā garša stipri samazināsies, bet vitamīni un vērtīgās vielas saruks tikai nedaudz. Vislabāk pīlādžus uzturā iekļaut pēc atbilstīgas apstrādes.

Lai to panāktu, ogas jāblanšē karstā 2–3% sālsūdenī. Pagatavo sālsūdeni, trim litriem vāroša ūdens pievienojot tējkaroti sāls. Blakus noliek katlu ar aukstu ūdeni, kurā salikti ledus gabaliņi. Notīrītus un nomazgātus pīlādžus 3–5 minūtes mērcē karstā sālsūdenī (visvieglāk to darīt, ja ogas iebērtas sietā), tad izņem un strauji atdzesē aukstajā ūdenī. Notecina lieko mitrumu un ogas diennakti tur saldētavā. Pēc šādas apstrādes pīlādžu želejām, ievārījumiem, biezeņiem u.c. rūgtums būs jūtams minimāli.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz