Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Receptes: Vēsturiski ieteikumi lauku sievietēm

1966. gada izdevumam “Kalendārs sievietēm” nu jau ir tikpat gadu, cik man, tāpēc bija interesanti izpētīt, kādas receptes piedāvāja izmēģināt namamātēm gadā, kad piedzimu.

Receptes: Vēsturiski ieteikumi lauku sievietēm
Foto: Ilustratīvs
25.09.2022 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Lai arī pirms 56 gadiem, ēdienus gatavojot, nebija pieejama mūsdienās bieži izmantotā mazā virtuves tehnika vai precīzi noregulējama un jaudīga elektriskā cepeškrāsns, arī toreiz saimnieces gatavoja gardus un sātīgus ēdienus.

Sadaļā “Ēdienu gatavošana” galvenais raksts sākas ar tekstu:

“Lauku sievietes visvairāk interesējas, kādu ēdienu var pagatavot no sālītas un dūmotas gaļas.”

Tad tiek skaidrots, ka no šo divu veidu gaļām var izvārīt visas nedzidrās zupas.

Gatavai zupai ieteicams pievienot nedaudz sviesta, krējuma vai olas dzeltenuma un krējuma maisījumu. Ja gaļa liesa un pēc vārīšanas joprojām sausa, ar rupjām šķiedrām, to labāk samalt un pēc tam izmantot arī sacepumiem vai gaļas mērcēm.

Gaļas un dārzeņu sautējumos sālītās un žāvētās gaļas un dārzeņu devas var ņemt dažādas, piemēram, 100 gramus gaļas uz 300 gramiem dārzeņu.

Kad sālītā vai dūmotā gaļa izvārīta un samalta, var gatavot šādus sautējumus:

  • Gaļa, kāļi, sīpoli, ķimenes, kartupeļi, milti, krējums, pētersīļu zaļumi.
  • Gaļa, svaigi kāposti, sīpoli, selerijas, milti, krējums, dilles u.c. zaļumi.
  • Gaļa, pupiņas (izmērcētas, ar vai bez pākstīm), sīpoli, selerijas, tomāti vai tomātu biezenis, krējums.
  • Gaļa, skābi gurķi, kartupeļi, burkāni, sīpoli, milti, skābs krējums, ķiploki.
  • Gaļa, kartupeļi, selerijas, sīpoli, tomātu biezenis, milti, skābs krējums.
  • Gaļa un dažādi dārzeņi: kāļi, burkāni, kāposti, puķkāposti, sīpoli, puravi, selerijas, pētersīļi, tomāti vai tomātu biezenis, zirnīši, milti, krējums.
  • Gaļa, burkāni, zirnīši, kartupeļi, milti, piens vai salds krējums.
  • Gaļa, sēnes, kartupeļi, sīpoli, milti, krējums.
  • Gaļa, grūbas (vai rīsi), burkāni, sīpoli, tomātu biezenis, krējums.
  • Gaļa, kabači, pupiņas, baklažāni, sarkanie pipari, krējums.
  • Gaļa, skābi kāposti, sīpoli, putraimi, krējums.

Ja sautējumā vāra arī kartupeļus, tad, ilgāk vārīti, tie pašķīdīs un ēdiens būs tumīgāks. Ja gribas, lai sautējumā dārzeņi paliek gabaliņos, tad vārīšanas beigās šķidrumu uztumē ar pienā, saldā vai skābā krējumā iejauktiem miltiem vai pierīvē svaigu kartupeli.

Samaltu vai sīkos gabaliņos sagrieztu dūmoto gaļu izmanto sacepumiem. Gaļai pieliek sasmalcinātus sīpolus un piparus, bet, ja gaļas masa pasausa, pielej buljonu.

Ar taukvielām iziestā veidnē liek kārtu sagatavoto dārzeņu, kārtu maltās gaļas masas. Virsējā kārtā liek dārzeņus un pārlej ar olu un krējuma maisījumu vai olu un piena maisījumu. Var pārliet arī mērci, piemēram, no krējuma, sīpoliem, tomātiem.

No sālītas vai dūmotas gaļas maltās masas var gatavot tefteļus. Jāpievieno kāda no saistīgajām biezputrām (mannas, auzu pārslu, rīsu). Uz apmēram 500 gramiem gaļas ņem pusglāzi biezputras. Tās vietā var izmantot arī sastampātu kartupeļu masu vai izmērcētu baltmaizi.

Tefteļu masai katrā ziņā jāpievieno olas un sīpoli – uz 500 gramiem gaļas 2 olas un 1 sīpols. No sagatavotās maltās gaļas masas veido apaļas bumbiņas – tefteļus. Liek verdošā ūdenī, kam pievienota bagāta deva garšsakņu: pētersīļu un selerijas saknes, sīpoli, dilles.

Kad tefteļi novārīti, tos liek dziļākā traukā un pārlej ar mērci, kas pagatavota no taukvielās saceptiem miltiem un šķidruma, kurā vārījās gaļas bumbiņas. Mērcei pievieno tomātu biezeni, krējumu, kapātus zaļumus. Tefteļus pasniedz ar kartupeļu biezeni vai novārītiem kartupeļiem.

RECEPTES

Svaigu kāpostu salāti

Kāposta galviņai noņem ārējās lapas. Kāpostu sagriež vai sarīvē un pēc garšas pieber sāli. Tad kāpostus ar stampu saspaida vai starp plaukstām saburza, līdz tie kļūst mīksti, sulīgi.

Kāpostu salātus var pagatavot ar citu dārzeņu piedevu, piemēram, sīki sasmalcinātiem vai sarīvētiem sīpoliem, skaidiņās sarīvētiem burkāniem, āboliem, selerijām, kāļiem, mārrutkiem, dzērvenēm, brūklenēm vai to masām, džemiem, zaļo vai sarkano piparu pākstīm.

Kartupeļu salāti

Novārītus un atdzesētus kartupeļus sagriež kubiņos vai šķēlītēs, pārlej ar krējumu, majonēzi vai eļļas un etiķa garšvielu maisījumu.

Šādi sagatavotiem kartupeļiem var pievienot skābētus vai svaigus gurķus, sīpolus, tomātus, ābolus, novārītas sarkanās bietes vai burkānus, skābētus kāpostus, novārītas selerijas, skābenes, spinātus, lapu salātus, dilles, lokus.

Kartupeļu salātus pasniedz gan aukstajā galdā, gan arī kā piedevu siltajiem gaļas, zivju vai medījumu ēdieniem.

Biešu salāti

Bietes nomazgā, notīra, sīki sarīvē. Katliņā izkausē taukvielas, pievieno bietes, maisot viegli apcep. Tad pielej karstu šķidrumu – ūdeni vai buljonu.

Lai sautēšanas laikā nezustu biešu sarkanā krāsa, pieliek mazliet citronskābes vai etiķi. Kā garšvielu pievieno ķimenes. Sautē gatavas aizvākotā traukā.

Kad bietes mīkstas, tumē ar krējumā iemaisītiem miltiem. Salāti labi garšo pie jēra, cūkas gaļas ēdieniem un medījumiem.

Cepumu–šokolādes torte

Vajadzēs 500 g cepumu. Pildījumam 150 g cukura, 100 g ūdens vai piena, 2 olu dzeltenumus, 35 g kakao, 250 g sviesta, konjaku vai rumu. Greznošanai rieksti, rīvēta šokolāde.

Vispirms gatavo krēmu. 2/3 no paredzētā cukura daudzuma ieber ūdenī vai pienā un vāra 10 minūtes. Olu dzeltenumus sakuļ, maisot lej karstajā sīrupā un vēl dažas minūtes pavāra. Tad pieber kakao, kas samaisīts ar atlikušo cukuru. Sviestu puto, pamazām pielej līdz 25 grādiem atdzesēto sīrupu, garšai pievieno konjaku vai rumu.

Torti no cepumiem veido četrstūrainu vai garenu. Pirmajā kārtā liek cepumus, kas no vienas puses iemērkti pienā un ar sauso pusi uz leju liek uz tortes paliktņa cieši citu pie cita. Pārziež krēmu. Nākamajā kārtā atkal liek cepumus, pārziež ar krēmu – liek cepumu kārtas un krēmu, līdz cepumi beidzas.

Virspusi un sānu malas noziež ar krēmu un grezno ar apgrauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem un rīvētu šokolādi.

Augļu torte

Sviesta un olu mīklai jāņem 400 g sviesta, 400 g cukura, 6 olas, 400 g miltu, citrona miziņu, briežraga sāli. Vēl jāsagādā augļu biezenis no 1 kg āboliem un 200 g cukura.

Pildījumam nepieciešami 3 olu dzeltenumi, 75 g cukura, 200 g piena, 400 g sviesta, vaniļa. Greznošanai augļi un ogas.

Sviestu ar cukuru un citrona miziņu puto un pamazām pievieno veselas olas. Masu sastrādā gaišu, čauganu, vienveidīgu. Pieliek aukstā ūdenī izšķīdinātu briežraga sāli, izsijātus miltus un samaisa.

Mīklu sadala 3 vai 4 daļās. Atsevišķi katru daļu cep vidējā siltumā. Izcepto mīklu atdzesē un liek kārtām ar augļu pildījumu, krēmu. Virsu un malas pārziež ar krēmu un grezno ar cukura sīrupā vārītiem augļiem.

INTERESANTI

Virtuves vārdene

  • Abēda – svaigi kautas cūkas gaļas ēdiens, gan zupa, gan arī cepta gaļa, skābu kāpostu zupa ar svaigu cūkgaļu un aknām, ar vai bez miežu putraimiem.
  • Berzumi – rīvmaize.
  • Cingulis – mazs gaļas vai kā cita gabaliņš.
  • Čubis – paēdiens karstam vasaras laikam – ūdenī vai pienā iedrupināti rupjmaizes gabaliņi.
  • Dankarēt – kult, sist, dauzīt, stampāt sviestu vai putru.
  • Ēriņģe – siļķe.
  • Flamerijs – buberts.
  • Gapele – dakša.
  • Himmelšpeize – debesmanna.
  • Iejavs – mīkla, ko gatavo raudzēšanai.
  • Izsūkums – ekstrakts.
  • Jūgs – iedzeršana.
  • Kalācis – rausis, kliņģeris.
  • Lupiķis – rācenis.
  • Muncis – biezputra.
  • Ņira – dradži, kausēti tauki.
  • Olīt – lobīt, mizot, šķirot.
  • Paberi – milti, ko pirms cepšanas pabārsta zem maizes klaipa.
  • Rusls – apbrūnināts.
  • Sailas – siekalas.
  • Šmatrs – gabals, ņuka.
  • Tīre – kartupeļu biezputra.
  • Vidriecis – gaļas viducis, speķis.
  • Zalēties – badoties.
  • Žūrēt – brūvēt alu vai citu alkoholisku dzērienu.

Avots: Janīna Kursīte “Virtuves vārdene”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz