Trešdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Sablendēts spēks. Vitamīniem un minerālvielām bagātu smūtiju receptes

Gaidot laiku, kad daba modīsies no ziemas miega, arī mēs, cilvēki, kļūstam možāki, priecīgāki, enerģiskāki. Lai pavasarī pietiktu spēka, ļoti svarīgi ir ēst pilnvērtīgas, svaigas, vitamīniem un minerālvielām bagātas maltītes.

Sablendēts spēks. Vitamīniem un minerālvielām bagātu smūtiju receptes
Kantridziedātāja Linita Mediņa un viņas jaunais sabiedrotais virtuvē: "Tagad nesaprotu, kā agrāk varēju iztikt bez blendera!" (Foto: no personīgā arhīva)
24.04.2021 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

“Man nebija plāna apzināti mainīt savu ēdienkarti. Nebija arī nepieciešamības ēst mazāk kaloriju, lai tiktu vaļā no liekiem kilogramiem,” pieredzē dalās bijusī liepājniece, kantridziedātāja Linita Mediņa. “Bet mana dzīve ir ievērojami mainījusies, kopš iegādājos rokas blenderi.”

Šis virtuves rīks gadiem ilgi bijis Linitas vēlmju sarakstā, bet pirkums atlikts un atlikts. Kad pirms apmēram mēneša iegājusi lielveikalā, tieši blenderiem piedāvāta atlaide un plauktā stāvējis vairs tikai viens, pēdējais. Sapratusi, ka nav ko ilgāk atlikt, jāņem.

Linita smaidot atzīst: “Kopš tas ir mājās, mana dzīve būtiski mainījusies. Jā, es viņu dievinu! Tagad praktiski visas maltītes gatavoju ar blenderi.”

Dziedātāja saka, ka viņai vienmēr garšojušas visdažādākās biezzupas un, kad vien bija iespēja, agrāk, ēdot ārpus mājām, izvēlējusies tieši tās. Nu gatavojot pati. “Kad agrāk vārīju zupu no dārzeņiem, tās apjoms bija gana liels, bet, kad tagad vārītos vai sutinātos dārzeņus sablendēju, zupas apjoms samazinās un apēst var vairāk. Zupu vāru katliņā divām dienām. Daudz biežāk pērku veselīgo ķirbi un lieku pie citām sastāvdaļām. Agrāk veikalā tam skatījos garām!

Šķiet, ka nekad iepriekš neesmu apēdusi tik daudz dārzeņu, augļu un ogu kā tagad. Galvenais, ka pašsajūta ir patīkami viegla.”

Vēl gatavojot visdažādākos smūtijus no ogām, augļiem, dārzeņiem. Arī tos vairāk un garšīgāk var apēst sablendētā veidā. Internetā kādā veselības blogā izlasījusi, ka smūtijam var pievienot želatīnu, kas ir dabiskais kolagēns. Nu arī to liek klāt, gatavojot kokteiļus.

Kā liecina jaunā pieredze, ēdot smūtijus un biezzupas, apjoma ziņā tiek apēsts mazāk nekā agrāk, jo ēdiens ir vitamīniem bagāts un sātīgs. Kādu dienu sanācis ēst agrāk ierasto maltīti un pēc tam piedzīvota sen aizmirsta, smaga sajūta.

“Iepriekš, pirms blendera ēras, pēc ēdienreizēm vēl kārojās kādu desertu, smalkmaizīti. Tagad tā vairs nav. Pat kafiju vairs negribas,” pārsteigta ir dziedātāja.

“Notiekošo varu izskaidrot tikai ar to, ka organisms no augļiem un dārzeņiem saņem visas nepieciešamās barības vielas un vitamīnus. Secinu, ka pat domāšana mainās!

Piemēram, nekad agrāk mājās neesmu vingrojusi, bet nu to esmu sākusi. Man nav bijušas problēmas ar lieko svaru un neko no iepriekš stāstītā nesāku, lai speciāli uzlabotu figūru vai veselību. Man nebija tāda plāna!”

Agrāk kā desertu sev un ģimenei bieži vien pirkusi lielveikala kulinārijas cehā gatavotos smūtijus vai svaigos ogu kokteiļus, taču tagad, kopš sablendē pati, secinājumi šādi: mājās gatavotais sanāk daudz garšīgāk un noteikti lētāk. Turklāt, katru reizi izvēloties atkal citas sastāvdaļas, tas notiek radoši un ātri.

L. Mediņa: “Pieļauju, ka daudzu māju virtuvēs saimniecēm glabājas ne tikai blenderi, bet arī lielāki un mazāki virtuves kombaini, kurus lieto reti, taču arī tajos var pagatavot kā svaigos kokteiļus, tā biezzupas ikdienas ēdienkartes dažādošanai.”

Daloties pieredzē, Linita saka, ka sākumā labu brīdi apsvērusi, kur lai savu pirmo smūtiju gatavo. Skaidrs, ka, maļoties seklā traukā, sastāvdaļas lidos uz visām pusēm. Paņēmusi 700 ml burku, un tas izrādījies ideāls risinājums. Gan blendera galva ar nazīšiem perfekti iet iekšā, gan virtuve tīra! Kad gatavo lielāku porciju, tad izmanto 1 l tilpuma burku.

Nobeigumā dziedātāja piekrīt atklāt savu vienas dienas ēdienkarti. Lūk: pirmajās brokastīs ūdenī izvāra 5 ēdamkarotes auzu pārslu. Klāt gabaliņos sagriezts kivi. Brīnišķīgi garšo ar lielu karoti plombīra saldējuma! Otrajās brokastīs augļu-ogu smūtijs. Pusdienās dārzeņu biezzupa, kuru papildina ar nedaudz saldā krējuma. Vakariņās atkal svaigais kokteilis.

Linitas iecienītā kokteiļa recepte ir 1 banāns, 1 bumbieris, 1/2 konservēta persika, 1 vai 2 kivi, mazliet vanilīna vai vaniļas cukura un 1 tējkarote želatīna. Ja gribas šķidrāku, pielej kādu no augu pieniem. Bet šokolādes smūtijam vajadzēs 1–2 banānus, 150 ml augu piena, 1 tējkaroti želatīna, kanēli, 1 tējkaroti linsēklu, 2 dateles bez kauliņiem vai kļavu sīrupu saldumam.

RECEPTES

Dažādi smūtiji

Kafijas
Alternatīva ierastajai kafijai. Traukā ielej svaigi pagatavotu kafiju, pievieno saldētu vaniļas jogurtu, 1 banānu un šķipsnu kanēļa. Visu sablendē. Iegūst maigu, garšīgu dzērienu.

Vitamīnu
Vajadzēs mandeļu pienu, banānu, mango, ananasa, melones šķēles un dažas mandeles. Sajauc. Pasargās no nevēlamas saaukstēšanās.

Attīrīšanai
Sablendē svaigi spiestu biešu un burkānu sulu kopā ar āboliem, bumbieriem un ingveru. Smūtijam pievieno nedaudz citronu sulas.

Atslodzei
Blendē pienu, kuram pievienots ledus, kopā ar banānu un dažādām ogām, piemēram, avenēm, zemenēm un mellenēm. Pieliek nedaudz čia sēklu un proteīna pulveri.

UZZIŅAI

Kā produktos saglabāt un apēst vērtīgās vielas? Iesaka uztura speciāliste Zane Timpare

  • Dārzeņus un augļus ir labi ēst svaigus. Īpaši tos, kas bagāti ar C vitamīnu, jo karsējot tas iet bojā. Tas pats attiecas uz zaļo lapu dārzeņiem, kas satur vērtīgos šūnu sargus pret slimībām – folātus.
  • Burkānus un ķirbjus var grauzt svaigus, bet labi būs arī sautēt vai cept cepeškrāsnī, pievienojot nedaudz eļļas. Oranžie dārzeņi satur iedarbīgos antioksidantus karotinoīdus, kuri, viegli termiski apstrādājot, kļūst vēl efektīvāki.
  • Brokoļus un ziedkāpostus ir labi īsu brīdi maigi patvaicēt.
  • Tomāti satur likopēnu – vielu, ko īpaši pēta saistībā ar labvēlīgu iedarbību uz prostatas veselību, to saista arī ar novecošanas aizkavēšanu. Likopēna daudzums tomātos paaugstinās un kļūst arī organismam vieglāk uzsūcams, ja tomātus sautē, apcep.
  • Grilējot gaļu, to vajag labi izcept, taču ne sadedzināt, un baudīt kopā ar svaigiem salātiem.
  • Riekstus savukārt vislabāk ēst svaigā veidā – necept, negrauzdēt. Mandelēs ir daudz kalcija, pistācijās – kālijs, valriekstos – triptofāns, kas veicinās laimes hormona serotonīna veidošanos.
  • “Extra virgin” olīveļļu var lietot gan svaigu pie dažādiem salātiem, pievienot pupiņu un zirņu pastētēm, gan tajā droši var sutināt, jo pētījumi rāda, ka tā tiešām ir termiski izturīga.
  • Arvien populārāk un arī veselīgāk kļūst “Extra virgin” olīveļļu izmantot kā pamata taukvielu kēksiem un plātsmaizēm.
  • Kvalitatīva olīveļļa satur gan daudz labo taukskābju, gan polifenolus. Regulāri lietojot uzturā, tas labvēlīgi ietekmē gan sirds un asinsvadu veselību, gan svaru un nervu sistēmu.

Rokas blenderi izmanto

  • Tas labi noder augļu smūtiju pagatavošanai. Lai sasmalcinātu veselīgos zaļos kokteiļus, vajadzēs jaudīgāku blenderi.
  • Kokteiļos var jaukt jebkurus augļus, jebkurus zaļumus, pievienojot tikai ūdeni vai jogurtu, saldējumu vai pienu.
  • Lai pagatavotu biezzupas: gan aukstas, gan karstas.
  • Sakuļ, sajauc mīklu, piemēram, plānajām pankūkām.
  • Protams, pesto var saberzt piestā, bet ne visi zaļumi ir tik maigi un viegli saberžami kā baziliks. Izmanto blenderi.
  • Saberz rīvmaizi no tās maizes, kas mājās. Apgrauzdē uz pannas un gatavo desertu.
  • Sakul pati savu majonēzi vai mērcīti salātiem.
  • Sasmalcini cepumus, kad cep siera kūku vai biezpienmaizi. Kādēļ mīcīt mīklu, ja kūkas pamatni var pagatavot no drupinātiem cepumiem un sviesta?
  • Sakul nevainojamu putukrējumu, īpaši, ja jākuļ neliels daudzums. Traukā ielej saldo krējumu un blendē ar pūdercukuru.

Avots: delfi.lv

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz