Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka, kā pagatavot sulīgu šašliku lustīgai Jāņu svinēšanai

Vasaras saulgriežu sagaidīšana un Jāņu svinības nav iedomājamas bez lustīga noskaņojuma un svētku tradicionālajiem ēdieniem, un dzērieniem. Jau izsenis viens no aktuālākajiem jautājumiem Jāņu dienas sagaidīšanā ir, kā pagatavot pēc iespējas garšīgāku un sulīgāku šašliku.

Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka, kā pagatavot sulīgu šašliku lustīgai Jāņu svinēšanai
Ilustratīvs (Foto: Shutterstock.com)
22.06.2023 18:00

liepajniekiem.lv

Lai katrā mājā pašu spēkiem izdotos pagatavot izcilu šašliku, noslēpumos un ieteikumos dalās šefpavārs Raimonds Zommers.

Gaļas izvēle un sagatavošana marinēšanai

Populārākā un iedzīvotāju iecienītākā gaļa šašlika pagatavošanā ir cūkgaļa un vistas gaļa.

Tomēr, lai šašliks būtu patiesi sulīgs un mutē kūstošs ir jāpievērš uzmanība konkrētam gaļas gabalam, no kā šašliku gatavosi.

Ja esi iecienījis cūkgaļas šašliku, ieteicams izvēlēties kakla karbonādes vai cūkas pavēderes gabalu, jo tai klāt ir speķis, kas nodrošinās gaļas sulīgumu.

Savukārt, ja esi vistas gaļas šašlika entuziasts, ieteicams marinēšanai izvēlēties vistas kājas gabalu, jo tas satur ādu, lielāku mitrumu un tajā atrodas vairāk muskuļu, līdz ar to arī galarezultāts būs sulīgāks.

Kad esi izvēlējies šašlika gaļas gabalu, nākamais solis ir tā sagriešana.

Ja šašliku gatavo no cūkgaļas, ieteicams to sagriezt aptuveni 4×4 cm lielos gabaliņos, savukārt, ja izvēlies vistu – vistas šķiņķīti sadali aptuveni četrās daļās, tādējādi cepšanas procesā tā pārlieku nesarausies, turklāt rezultāts būs arī vizuāli pievilcīgāks.

Gaļas marinēšana – uzmanīgi ar sāli

Šašlika marinādes gatavošana ir īpašs posms, jo ikviens var pagatavot īpaši savām garšas kārpiņām iemīļotu marinādi.

R. Zommers iesaka šašlika marinēšanas procesā izmantot sausās garšvielas bez sāls. Tas ļaus izcelt marinādes garšu.

Šādi izvairīsies no situācijas, kad gaļu pārsāli vai pārsniedz uzturā ieteicamo sāls devu, jo nereti dažādu garšvielu maisījumu sastāvā jau ir sāls.

Pieejamās garšvielas, piemēram, sinepju sēklas, koriandra sēklas, kā arī citus garšaugus vari pirms tam arī sablenderēt un tikai tad pievienot sāli.

Marinējot gaļu, šefpavārs iesaka izmantot aptuveni 10 g sāls uz 1 kg gaļas.

Kad garšvielu maisījums ir gatavs – pievieno to gaļai kopā ar eļļu, lai tā marinētos. Ļauj gaļai iestāvēties marinādē vismaz divas diennaktis.

Izcila šašlika pamatā – regulāra iesma grozīšana

Nav noslēpums, ka marināde izcila šašlika sagatavošanai ir kā puse no uzvaras, tomēr tikpat svarīga ir arī tās grilēšana.

Lai šašliks būtu sulīgs uz iesma katru gabaliņu nepieciešams salikt ļoti cieši kopā un likt uz karstām oglēm.

Nereti ir priekšstats, ka šašlikam jāļauj ilgāku laiku cepties no vienas puses un tikai tad jāpagriež uz otru pusi, taču tas veicinās gaļas apdegšanu, vai tieši otrādi – to, ka tā vidū ir jēla.

“Lai gaļa būtu sulīga, iesaku to nepārtraukti grozīt – tiklīdz šašliks nedaudz apbrūninās, nepieciešams to pagrozīt, līdz ar to lēnām veidojot šašlika garoziņu.

Šāda veida cepšana aizver gaļai poras, tādējādi nenāk šķidrums ārā un šašliks veidojas sulīgs un saglabājas garšas buķete. Kā cūkgaļas, tā arī vistas gaļas šašlika pagatavošanas laiks ir līdzīgs – grilējot uz karstām oglēm – aptuveni 20 minūtes,” ieteikumā dalās R. Zommers.

Šašlika pasniegšana

Kad šašliks ir gatavs, pēdējais posms ir tā pasniegšana un garšas izbaudīšana. Nav noslēpums, ka Jāņos šašliku varam ēst vienu pašu, tā arī pasniegt kopā ar dažādām piedevām – salātiem vai piekost kopā ar sieru.

Ja esi iecienījis, ka šašlikam ir nedaudz skāba piegarša, šefpavārs iesaka īsi pirms šašlika pasniegšanas uzspiest virsū citrona sulu, kas paspilgtinās tā garšu atsvaidzinošām un nedaudz skābākām garšas niansēm.

“Šašliks nav iedomājams bez mērcītes, iesaku pagatavot pavisam vienkāršu, bet ļoti garšīgu mērcīti – sajaucam savu iecienītāko majonēzi ar īpaši daudz ķiplokiem, pievienojam šķipsniņu sāls un smalki sakapātu rukolu, un ļaujam mērcītei iestāvēties,” stāsta R. Zommers.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz