Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Spokaini gardumi: sāļas raganu slotas, mūmijas un zaļā pasta ar acīm

Svētdien, 31.oktobrī, daudzās pasaules valstīs tiks atzīmēts Helovīns jeb Visu svēto diena. Katrā pasaules malā šos svētkus atzīmē citādi: bērni un pieaugušie gatavo maskas, grebj ķirbjus, dekorē māju un gatavo spocīgus mošķu ēdienus. Šogad, kad valstī esošās situācijas dēļ jāpaliek mājās, “Rimi Bērniem” eksperti sagatavojuši receptes, ar ko savus mājiniekus pārsteigt un varbūt pat nedaudz nobiedēt.

Spokaini gardumi: sāļas raganu slotas, mūmijas un zaļā pasta ar acīm
Gardās mūmijas (Foto: Publicitātes)
30.10.2021 06:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

“Pasniegt jautri noformētu ēdienu iesakām ne tikai Helovīnos un citos svētkos, bet arī ikdienā – īpaši tagad, kad citas izklaides iespējas ir liegtas. Tas ēšanas procesu padarīs jautrāku, un visi var iesaistīties arī gatavošanā,” iesaka Lība Smildziņa.

Lība kopā ar māsu Sāru un brāli Klāvu dalās idejās, kā ēdienu pasniegt spocīgās noskaņās.

Priecīgu noskaņu galdam var radīt ar dažādām, atbilstošās noskaņās dekorētām uzkodām vai kārumiem. “Piemēram, efektīgi izskatīsies saldēdiens, kas izskatās pēc spainīša ar zemi un sliekām. Tādu var pagatavot ļoti vienkārši – glāzē sadrupina tumšos Oreo cepumus un papildina tos ar tārpu formas želejkonfektēm. Tāpat ļoti spocīgs ēdiens un dekors vienlaicīgi būs raganu slotiņas. Šajā receptē jāpalūdz palīdzība vecākiem vai kādam citam pieaugušajam, jo pirms tam jāblanšē lociņi,” slotiņas iesaka pagatavot Lība un Sāra.

Raganu slotiņas (4 porc.)

Nepieciešams:

4 PikNik siera nūjiņas
8 sāļie salmiņi
Neliela buntīte blanšētu lociņu

Pagatavošana

Siera nūjiņas pārgriež uz pusēm, vidū iedur salmiņu un sieru saplucina strēmelēs, līdz galam nenoplēšot. Ap izveidoto slotiņu apsien tievu blanšēta lociņa strēmeli.

“Helovīnos populāra tēma ir “nedzīvie” ēdieni. Piemēram, cepumi, kam piešķirta pirkstu forma un galā naga vietā ielikta mandele. Vienkārši ir pagatavot arī smieklīgas mūmijas – to var izdarīt, mīklas strēmeles aptinot, piemēram, ap cīsiņu vai pildītas paprikas pusīti,” stāsta Klāvs.

Foto: Publicitātes

Gardās mūmijas (4 porc.)

Nepieciešams:

8 vārītas desiņas
200 g kārtainās mīklas
1 ola
Sinepes pēc vajadzības

Pagatavošana

Kārtaino mīklu sagriež astoņās vienādās strēmelēs. Ap desiņām aptin kārtainās mīklas strēmeles, atstājot nedaudz brīvas vietas sinepju acīm. Mūmijas apsmērē ar sakultu olu un liek cepties, līdz mīkla izcepusies zeltaina. Kad mūmijas atdzisušas, tām uzliek sinepju acis.

“Visvienkāršāk ēdienu “atdzīvināt”, tam ieliekot acis. To var izdarīt, piemēram, ar paipalu oliņām, mini tomātiņiem vai kādām ogām,” iesaka Lība, norādot, ka acis piestāvēs teju ikvienam ēdienam – sākot no cepumiem un saldēdieniem un beidzot ar vakariņu maltīti. Viņa stāsta, ka mazā māsa Sāra savam ēdienam regulāri veido dažādu emociju sejiņas, un šāds ēdiens vienmēr sagādā prieku.

Pasta ar acīm (4 porc.)

Nepieciešams:

200 g vārītu spageti
Saujiņa melno olīvu
8 mocarellas bumbiņas
400 g siera mērces ICA
3 ēdamkarotes zaļumu pesto

Pagatavošana

Pannā uzkarsē siera mērci, pievieno pesto un izvārītus spageti. Visu kārtīgi samaisa un, uzrullējot spageti, kārto šķīvī. Katrai mocarellas bumbiņai virsū liek melnās olīvas šķēlīti, tā izveidojot acis. Gatavās acis kārto uz spageti.

Savukārt pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divu Visu svēto dienas priekšvakaram piemērotu ēdienu receptes, kas nodrošinās veselīgu maltīti, turklāt to vizuālais noformējums sevišķi iepriecinās bērnus.

Ar makaronu “smadzenēm” pildīta paprika (4-6 porc.)

Nepieciešams:

3 saldās paprikas
150 g pilngraudu spageti
1 ķiploks
2 sīpols
1 ēdamk. olīveļļas
2 ēdamk. tomātu pastas
100 ml kokosriekstu piena
1 tējk. kaltēta oregano
sāls, melnie pipari
 
Pagatavošana

Paprikām nogriez augšu (neizmet – tā būs cepurīte), izņem sēklas un ar asa naža galu izgriez nelielus caurumiņus, kas veidos acis, degunu un muti.

Izvāri spageti atbilstoši ražotāja norādītajai instrukcijai.

Pagatavo mērci – smalki sakapā sīpolus un ķiplokus, apcep tos uz pannas olīveļļā, kamēr dārzeņi kļūst zeltaini. Pievieno tiem tomātu pastu, oregano un vēl nedaudz apcep. Pielej kokosriekstu pienu, sāli un piparus un apmaisi.

Kad spageti ir gatavi, pievieno tos mērcē un samaisi, lai makaroni ir pārklāti ar mērci no visām pusēm.

Piepildi paprikas ar spageti un pasniedz. Pildītās paprikas vari uz 12-15 minūtēm ielikt cepeškrāsnī – tad tās nedaudz zaudēs formu, bet būs karstas un vēl garšīgākas.

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ķirbju pankūkas ar šokolādes “indi” (2-4 porc.)

Nepieciešams:

160 g pilngraudu kviešu miltu
2 tējk. cepamā pulvera
2 tējk. brūnā cukura
1 tējk. kanēļa
šķipsniņa sāls
1/2 tējk. rīvēta muskatrieksta
150 g paniņu
150 g ķirbju biezeņa (var pagatavot, uzvārot vai cepeškrāsnī izcepot ķirbja mīkstumu)
1 tējk. tomātu pastas
1 ola
1 tējk. vaniļas cukura
nedaudz augu eļļas cepšanai

Šokolādes “indei”:
50 g tumšās šokolādes
50 g 10% saldā krējuma
Melnā pārtikas krāsviela (piemēram, ogle)

Pagatavošana

Samaisi bļodā ķirbju biezeni, olas, paniņas, tomātu pastu un cukuru. Pievieno masai miltus, garšvielas, sāli, cepamo pulveri un samaisi viendabīgā mīklā. Ļauj mīklai pastāvēt 5-10 minūtes.

Cep pankūkas uz sakarsētās pannas.

Pagatavo mērci, mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē izkausējot šokolādi kopā ar krējumu un melno krāsvielu. Pārlej pankūkas ar melno mērci un baudi uzreiz pēc cepšanas.

Foto: Viktorija Kožemjakina
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz