Vēl var pagūt apēst rabarberu: kā pagatavot skābenā kāruma saldējumu un saldo zupu ar klimpām
Teju katram zināms, ka rabarberi ēdami tikai līdz Jāņiem, tāpēc vēl īsu brīdi jāpagūst tikt pie skābenā kāruma no dekoratīvā krūma.
"Kurzemes Vārds"
Tas ir vērtīgs vitamīnu avots, turklāt 100 grami rabarberu satur vien 21 kaloriju, jo tā pamatu – 95% – veido ūdens.
Rabarbers ir daudzgadīgs augs un var zaļot pat 10–15 gadus. Interesanti, ka sezonas laikā viens krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu.
To, ka rabarberus var kraukšķināt tāpat, tikko rautus no dobes, šķiet, zina ikviens, bet no tiem var pagatavot arī lieliskus saldēdienus.
Jaunā pavāre entuziaste Lība Smildziņa saka:”Arī mūsu laukos kuplo rabarberi – man ļoti patīk, kā tie izskatās. Mana mazā māsa tos ēd ar brūno cukuru. Viņai šī kombinācija – salds kopā ar ko skābu – ļoti garšo.”
Lība iesaka rabarberus sasaldēt un lietot arī ziemā, turklāt no saldētiem rabarberiem sanāks lielisks saldējums, ko varēsiet ēst arī pēc Jāņiem.
RECEPTES
Rabarberu saldējums
Vajadzēs 300 g iepriekš sasaldētu rabarberu (saldē vismaz 3 stundas), 400 g saldēta mango, 200 ml saldā krējuma, 50 ml kļavu sīrupa.
Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un maļ, līdz izveidojas salds aukstais gardums.
Rabarberu un zemeņu klimpu zupa
Būs nepieciešami 300 g rabarberu, 300 g zemeņu, saldētu vai svaigu, 60 g (vai pēc garšas) cukura, 400 ml ūdens. Klimpām vajadzēs 1 olu, 1–2 ēd.k. cukura, šķipsniņu sāls, 3–4 ēd.k. kviešu miltu un ūdeni pēc nepieciešamības.
Rabarberus sagriež šķēlītēs un liek katlā kopā ar zemenēm, cukuru un ūdeni. Vāra aptuveni 6–10 minūtes, līdz viss savārījies. Sajauc klimpu sastāvdaļas un liek caurdurī. Maisot mīklu, klimpas caur caurduri pilina tieši rabarberu zupā vai verdošā ūdenī. Ja gatavo ūdenī, klimpas pievieno rabarberu zupai pēc tam.