Veselīgi nav dārgi. Vienkāršas un lētas produktu kombinācijas
"Kurzemes Vārds"
Cilvēkiem nereti liekas, ka pilnvērtīgs, uzturvielām bagāts ēdiens izmaksā dārgāk par ātrajām uzkodām un pusfabrikātiem.
Uztura speciāliste Eva Kataja uzsver: “Veselīgs ēdiens ir tāds, kurš pēc iespējas mazāk ir cietis no rūpnieciskās pārstrādes un satur organismam vērtīgus savienojumus. Svaigi augļi, ogas un dārzeņi, nehidrogenēti produkti, nesaldināti piena produkti, zivis, olas, pākšaugi un mērenā daudzumā tīra gaļa ir tie produkti, kuri apgādā mūsu ķermeni ar tam nepieciešamajām uzturvielām. Veselīgi ēst nozīmē arī ēst nesteidzīgi un ar baudu.”
Viņa aktualizē mājās gatavota ēdiena nozīmi un atgādina patiešām vienkāršas un samērā lētas produktu kombinācijas:
-
īstas rupjmaizes šķēle ar svaigo, smērējamo sieru un kādu dārzeni;
-
vārīti kartupeļi ar mizu, ko papildina biezpiens ar krējumu, marinētu siļķi un gurķīti;
-
apcepti vistas stilbiņi ar dārzeņu sautējumu;
-
tvaicēta zivs fileja ar dārzeņiem;
-
svaigu dārzeņu salāti ar drupinātiem valriekstiem, mocarellas sieru un olīveļļu;
-
omlete ar sēnēm;
-
pilngraudu putra ar zemesriekstu sviestu;
-
sakņaugu zupa ar gaļu vai rīsiem;
-
pelēkie zirņi vai pupiņas ar ceptiem sīpoliem un kefīru;
-
svaigi vai žāvēti augļi kombinācijā ar sieru vai riekstiem.