Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vistas spārniņi – marinādes, mērces, padomi gardu uzkodu pagatavošanai

Vistas spārniņi – marinādes, mērces, padomi gardu uzkodu pagatavošanai
22.02.2020 07:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Reiz spēcīgu emociju uzplūdā kāda laba paziņa iesaucās: “Ko gan es ēstu, ja nebūtu vistu!” Dažādu lopiņu gaļu viņa ignorē, un maltīšu gatavošanai tad paliek tikai putni. Vista ir ļoti pateicīgs lidonis, kuru sadalot gabalos (spārni, fileja, kājas, muguras gabali utt.), var tikt pie visdažādākajām sastāvdaļām un sajūtas, ka katru reizi ēd kaut ko citu. Šajā reizē būs spārniņi.

Patiešām, pērkot vai nu veselu putnu, vai vistas daļas, vienmēr var pagatavot kaut ko interesantu. Kad apnikuši stilbiņi un šķiņķīši, jāķeras pie spārniem. Arī tajos ir kauliņi, kurus var apskrubināt un apsūkāt ar baudu. Ja to pie pusdienu vai vakariņu galda ar gardu muti dara visi ēdāji – ļoti omulīgs pasākums! Turklāt ar 1 kilogramu spārniņu pietiks veselai četru cilvēku ģimenei. Piemēram, pērkot malto cūkas vai jaukto gaļu, par kilogramu jāmaksā vairāk nekā 4 eiro. Kilograms spārniņu maksā no 2 līdz 2,30 eiro. Tā kā cena ir laba, ļoti izdevīgi šo produktu pirkt, kad gaidāma mājas ballīte ar radiem vai draugiem. Arī siltākā laikā, sākoties grilēšanas sezonai, marinēti un apcepti spārniņi ir ideāla uzkoda un laika kavēklis.

Gatavojot šo produktu, nekāda izcilība kulinārajā mākslā nav vajadzīga, turklāt viss notiek gana ātri. Svarīga nianse – marinēšana, jo tieši tā gaļai piešķir izvēlēto garšas buķeti, un gatavie spārniņi būs brūni un kraukšķīgi. Spārniņi, šķiet, nekad neapniks, jo marināžu gatavošana ir ļoti radošs process. Marinādēs var apvienot skābumu (citronu sula, jogurts vai etiķis), augu eļļas (olīvu, sezama, sojas, kukurūzas utt.), kā arī aromatizētājus (sāls, pipari, garšaugi, augļi, sinepes, medus, sezama sēklas, ingvers utt.). Kad marināde pagatavota un samaisīta ar spārniņiem, trauku istabas temperatūrā atstāj ne ilgāk kā 1 stundu. Ideālais laiks – pusstunda. Ja līdz gatavošanai vēl palicis laiks vai to darīsiet tikai nākamajā dienā, tad trauks obligāti jāglabā ledusskapī.

Klasisku marinādi iegūst, ja eļļu un skābumu sajauc 1:1, taču atsevišķos gadījumos eļļu var vispār neizmantot. Vērā ņemams ieteikums: ja vien iespējams, marinēšanai izmantojiet svaigus garšaugus. Ja pieejami tikai žāvētie, tie jāsaspiež, jāsasmalcina starp pirkstiem, lai pirms pievienošanas marinādei atbrīvotos aromātiskās eļļas. Garšvielas var miksēt pēc savas gaumes vai arī izmantot jau gatavus veikalā nopērkamos maisījumus. Internetā var atrast ļoti daudz recepšu spārniņu pagatavošanai. Piedāvāsim trīs dažādus gan marināžu, gan cepto spārniņu, gan mērcīšu veidus.

MARINĀDES

Tās paredzētas apmēram 600–800 gramiem spārniņu. Sastāvdaļas samaisa un sajauc ar spārniņiem. Ātrajā variantā marinē 20–30 minūtes.

Mājas gaumē
2 tējk. vistas gaļas garšvielu, 30 ml gaišās sojas mērces, 3 ēd.k. majonēzes, 3 ēd.k. olīveļļas, šķipsna sāls.

Asā
1 tējk. sezama eļļas, 1 ēd.k. gaišās sojas mērces, 1/4 glāzes medus, 1/3 glāzes asās čili mērces, sāls un svaigi malti melnie pipari.

Sojas un ingvera
4 ēd.k. sojas mērces, 1 ēd.k. sarīvētas ingvera saknes, 3 daiviņas saspiesta ķiploka, 1 ēd.k. medus, malti melnie pipari, 3 ēd.k. olīveļļas.

Sinepju
1–2 ēd.k. “Krievu” sinepju, 2 ēd.k. ābolu etiķa, 3 daivas ķiploka, 5 ēd.k. olīveļļas.

Saldā čili un ķiploku
3/4 glāzes saldās čili mērces, 2 ēd.k. Vorčesteras mērces, 5 gabaliņos sagrieztas ķiploka daiviņas, šķipsna sāls, 3 ēd.k. olīveļļas.

PADOMI

# Spārniņus pārdod sadalītus vai veselus, ar visām trim locītavām. Ja nopirkti tādi, tad pašus galus (kuros maz gaļas) nogriež un no tiem var izvārīt buljonu.

# Cepšanai, gatavošanai spārniņus ieteicams sadalīt locītavu vietās, jo tad tie būs mazāki un ātrāk pagatavojami.

# Izdevīgs produkts, jo var cept kā cepeškrāsnī, tā uz pannas.

# Mazliet pamainot marināžu sastāvdaļas, atkal un atkal var iegūt jaunus garšu baudījumus.

# Ēd ar dažādām mērcēm, svaigiem dārzeņu salātiem, rīsiem, griķiem, kartupeļu biezeni.

Atjautīgi!
Vistas spārniņus ar marinādi iesaka sajaukt stikla bļodā, bet ērti to darīt arī īpašos plastmasas maisiņos ar tā saucamo rāvējslēdzēju (maisiņi pārtikas uzglabāšanai vai saldēšanai). Tajos produktu ar marinādi var kārtīgi sajaukt. Dodoties grilēt pie dabas, šādus iepakojumus vieglāk paņemt līdzi un pēc izlietošanas ielikt atkritumu maisā un aizvest līdz mājas konteineram.

RECEPTES

Ar kariju
Vajadzēs 1 kg vistas spārniņu, 200 g majonēzes, 2 tējk. citrona sulas, 2 tējk.

tomātu mērces, 1–2 tējk. karija, 1–2 tējk. medus, garšvielas ar dārzeņiem, sāli, maltos piparus.

Spārniņus nomazgā, nosusina, liek bļodā. Atsevišķā bļodā majonēzi sajauc ar kariju, citrona sulu, tomātu mērci, medu, sāli, pipariem un garšvielām. Marinādē iemaisa spārniņus un tur 20–30 minūtes. Ieslēdz cepeškrāsni. Spārniņus kopā ar marinādi kārto cepamtraukā vienā kārtā un cep aptuveni 40–50 minūtes 180–200 grādos, līdz tie iegūst zeltaini kraukšķīgu garoziņu. Dekorē ar tomātiem, dillēm un lokiem. Pasniedz ar kartupeļu biezeni vai sautētiem dārzeņiem.

Ar ingveru
Ņem 8 vistas spārniņus, 2 sasmalcinātus sarkanos sīpolus, 1 ēd.k. augu eļļas, 1 bundžu tomātu (sagriezti mazos gabaliņos), 2 tējk. rīvēta ingvera ar ķiploku (1: 1).

Pannā sakarsē eļļu. Sagriež spārniņus (bez ārējās locītavas) un liek karstā eļļā. Pievieno sasmalcinātos sīpolus un labi apcep, tad pieliek ingveru un ķiploku un sautē 2 minūtes. Pievieno tomātus, labi samaisa un turpina sautēt vēl 5–7 minūtes. Pievieno 2 glāzes ūdens, samaisa. Vāra, līdz gaļa mīksta.

Ar kurkumu
Vajadzēs 4 daiviņas ķiploka, 1 sasmalcinātu sarkano čili, 1 smalki sagrieztu sīpolu, 1 tējk. kurkuma pulvera, 1 tējk. sāls, 1 ēdk. brūnā cukura, 4 tējk. olīveļļas, 12 vistas spārnus, kas sadalīti 2 daļās.

Sajauc visas marinādes sastāvdaļas un iemaisa gaļu. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi vai foliju un marinē 40 minūtes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Liek cepšanas traukā un cep zeltaini brūnus.

Klasiskā
Jāņem 12 vistu spārniņi, 4 ēd.k. tomātu mērces, 4 ēd.k. saldās čili mērces, 4 ēd.k. tumšās sojas mērces, 4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 3 ēd.k. brūnā cukura.
Spārniņus saliek bļodā, pārlej mērci, kas sajaukta no minētajām sastāvdaļām, un visu samaisa. Liek cepšanas traukā un 180 grādos cep 40–50 minūtes.

Austrumu gaumē
Būs nepieciešams 1 kg vistas spārnu, 1 glāze miltu, 2 ēd.k. sviesta, 1 sasmalcināts sīpols, 2/3 glāzes apelsīnu sulas, 1/3 glāzes kečupa, 1 ēd.k. brūnā cukura, 1 ēd.k. sojas mērces, 1/3 tējk. malta ingvera, 1 tējk. sasmalcinātu ķiploku, 2 ēd.k. sezama sēkliņu.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Spārnus apviļā miltos un apcep pannā sviestā vai margarīnā. Pēc tam tos liek cepšanas traukā. Pannā sīpolus, apelsīnu sulu, kečupu, brūno cukuru, sojas mērci, maltu ingveru un ķiploku pulveri, sāli sajauc un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Uzlej karsto maisījumu uz spārniņiem un cep cepeškrāsnī 50–60 minūtes.

MĒRCES

Zilā siera mērce
Vajadzēs 2 tases skāba krējuma (ne vairāk kā 20% tauku), 2 sakultus olu dzeltenumus, 2–3 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, 3 ēd.k. sasmalcinātu pētersīļu, 1 ēd.k. citrona sulas, 2 ēd.k. ābolu sidra etiķa, 200 g sadrupināta siera “Dor Blue”, sāli un piparus. Ar blenderi (var iztikt arī bez tā) sajauc visas sastāvdaļas un 2 stundas tur ledusskapī, lai garšas sajaucas.

Sinepju mērce
150 ml majonēzes sajauc ar 2 ēd.k. sojas mērces, pievieno 2 caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas, 4 ēd.k. citrona sulas un 1 tējk. “Krievu” sinepju.

Saldā kečupa mērce
Mērci gatavo, kečupā iejaucot čili garšvielu, smalki sakapātus ķiplokiem un mazliet sāls, ļauj garšām ievilkties.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz