Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dvēseles atspulgi Dainas Kopštāles pasteļos

Dvēseles atspulgi Dainas Kopštāles pasteļos
21.09.2006 17:25

0

Atslēgvārdi

Mākslas galerijā “Māja” vēl tikai šonedēļ skatāma Dainas Kopštāles personālizstāde “Brīvsolis”, kurā eksponētas mākslinieces pasteļgleznas un nedaudz arī keramikas darbu. D.Kopštāle ir keramiķe, kura daudzus gadus skatītājus ir iepriecinājusi ar saviem mālā veidotajiem, formā smalkajiem un izteiksmīgajiem darbiem. Bet tad visai negaidīti māksliniece grupu izstādēs sevi pieteica ar pasteļgleznojumiem, kas tūlīt pievērsa ne tikai izstāžu apmeklētāju, bet arī profesionāļu uzmanību.

Šobrīd galerijā “Māja” skatāmi darbi, kas tapuši pēdējo divu gadu laikā, bet daži darbi tikai īsi pirms izstādes iekārtošanas. Jaunākajos pasteļos atšķirībā no līdz šim mākslinieces iecienītajiem zilizaļajiem un zeltainajiem toņiem parādījušies brūnie. “Nevaru teikt, ka brūnie man ir tie mīļie, bet pati sev izvirzīju uzdevumu pamēģināt savādāk. Es taču lielāko daļu mūža esmu nostrādājusi par skolotāju, tāpēc, ja nav citu, ko pamācīt, mācu sevi,” smejas Daina. “Esmu sevi pieķērusi, ka man patīk meklēt un izmēģināt, man patīk riskēt. Gleznojot dažkārt liekas, ka tā nu gan nedrīkstētu, bet kaut kas dzen izdarīt kaut ko pavisam traku. Un zināt, tas ir to vērts, jo, kas neriskē, tas nevinnē, vai ne. Tādās reizēs esmu sapratusi, kādas izjūtas, kāds kaifs šādos brīžos pārņem mākslinieku,” atzīstās Daina.

Māksliniece glezno it kā vienkāršas, visiem saprotamas lietas – dabu, puķes, augļus, mūsu piekrastes ainavu, pa retam arī kādu ēku, taču ne skrupulozi izzīmējot detaļas, bet liegās krāsu pārejās un līniju savijumā radot tikai Kopštālei raksturīgu, viegli aizplīvurotu un ļoti glezniecisku ainavu vai kluso dabu. Gandrīz katrā darbā, ciešāk ieskatoties, aiz krāsu laukumiem un līniju ritmiem var nojaust kādu cilvēka stāvu, priekšmetu vai kaut ko citu. Ne tikai gaišās krāsu paletes dēļ no šiem pasteļiem staro gaišums, saulainums un labestība, it kā pašas mākslinieces dvēseles atspulgi.

Runājot par Dainu Kopštāli, gribas atkārtot mākslinieka Alda Kļaviņa vārdus: “Ne viens vien mākslinieks laika gaitā no tēlotājas mākslas ir pievērsies lietišķajai mākslai. Tad saka – redz, viņš arī glezno? Dainas pasteļi ir tik gleznieciski, ka arī atkrīt.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz