Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ne Londona, ne Ņujorka, bet Liepāja. Teātra jauno sezonu gaidot

”Show must go on!” – izrādei ir jāturpinās, un priekškars atvērsies noteiktajā laikā. To pateikt sabiedrībai pēc lielas daļas aktieru neuzticēšanās balsojuma vēlējās Liepājas teātra direktors un mākslinieciskais vadītājs Herberts Laukšteins. Lai kādas peripetijas risinātos vadītāju kabinetos, Liepājas teātra 117. sezona ir sākusies un pirmais jauniestudējums savus skatītājus satiks 22. septembrī.

Ne Londona, ne Ņujorka, bet Liepāja. Teātra jauno sezonu gaidot
Septembris Liepājas teātra kalendārā izskatās patukšs tāpēc, ka aktieri Artūrs Irbe (no kreisās), Edgars Pujāts un Sandis Pēcis ar iestudējumu “Vilki” dodas pie Amerikas latviešiem. Šajā sezonā skatītāju vērtējumam tiks nodotas astoņas jaunas izrādes. (Foto: Justīne Grinberga)
Septembris Liepājas teātra kalendārā izskatās patukšs tāpēc, ka aktieri Artūrs Irbe (no kreisās), Edgars Pujāts un Sandis Pēcis ar iestudējumu “Vilki” dodas pie Amerikas latviešiem. Šajā sezonā skatītāju vērtējumam tiks nodotas astoņas jaunas izrādes. (Foto: Justīne Grinberga)
30.08.2023 06:05

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Esam uzvarējuši

Liepājas teātrim 2022. gads finansiāli noslēdzies ar 75 000 eiro zaudējumiem. ”Dažas personas to apspēlēja – ”kā tad tā, šausmas!” Bet tas ir bez iedziļināšanās cēloņos,” pauž H. Laukšteins.

Viņš atgādina, ka gads sākās ar Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem, nācās izretināt skatītājus un atcelt jau saplānotas un pārdotas izrādes. ”Pandēmijas izskaņa ļoti ietekmēja teātri, arī publiskos pasākumus kopumā.

Rezultāti sausā atlikumā, ja skatās uz rādītājiem, nav tik jauki, kā bija iepriekš, normālos apstākļos,”

skaidro teātra vadītājs.

Citādi gads esot labs, jo kopš pandēmijas beigām pārvarētas bažas par iespējamo cilvēku atradināšanos iet uz publiskām vietām, kur jāsēž citiem blakus. Liepājas teātris no tā neesot nobijies, darījuši visu, lai skatītāji atgrieztos.

Jau uz gada beigām droši varējuši teikt – esam uzvarējuši! Tradicionālie gadumijas koncerti bija pārdoti līdz pēdējai vietai.

Runājot par budžeta veidošanu, Latvijas teātri katra sezonu aizvada divos finanšu gados. 2022./2023. gada sezonu Liepājā H. Laukšteins vērtē kā labu, jo ”Spēlmaņu nakts” žūrija piešķīrusi deviņas nominācijas.

Nominēta gan lielās skatuves, gan mazās formas izrāde, kas ir liels sasniegums, tāpat aktieri, mākslinieki.

Teātris esot gājis pareizu ceļu, veiksmīgi piesaistot īstās radošās grupas un ilgtermiņā atbilstoši veidojot trupu – audzinot aktierus savās programmās, nevis individuāli piesaistot no citiem teātriem.

Teātra vadītājs atzīmē, ka atsevišķi aktieri gan devušies pretējā virzienā.

Vaicāts, vai izdevies vienoties ar Dailes teātri, jo uz to pārgājušajai aktrisei Madarai Viļčukai ir vairākas lomas Liepājas repertuāra izrādēs, H. Laukšteins atbild: ”Jā, mēs strādājam kopā un saprātīgi respektējam otra repertuāru, mēģinām sabalansēt Dailes teātra un mūsu vajadzības.”

Tāpat tas notiekot ar Nacionālo teātri, kura štatā darbu sācis Egons Dombrovskis, kuram arī vēl ir jāspēlē savas lomas Liepājā.

Ar 2022. gadu tika izveidota galvenā režisora štata vieta. ”Tas bija ļoti organisks ceļš teātrim. Es biju vērojis Dmitrija Petrenko iestudējumus Dailes teātrī un pamanījis režisora īpašības, kuras, man liekas, ir nepieciešamas pedagoģiskajā darbā. Tādēļ paaicināju viņu piedalīties mūsu jaunā kursa audzināšanā Liepājas Universitātē, konsultējos, sastādot mācību programmu visiem četriem gadiem,” stāsta H. Laukšteins.

Viņš nosmejas, ka tradicionāli esot labais policists un sliktais policists, un topošajiem aktieriem viņš kā kursa vadītājs bijis sliktais, bet D. Petrenko – labais, kurš pietuvojies jauniešiem, arī gadu starpība viņiem nebija tik liela. ”Tad arī sapratu, ka viņa klātbūtne teātrī, ienākot kopā ar jauno kursu, būs ar plusa zīmi.

Laiks parādīja, ka tas ir ļoti veiksmīgi gan klimata, gan kontakta nostiprināšanai.

Pozitīvi vērtēju visu iepriekšējo sešu gadu sadarbību un ceru uz to arī tālāk,” pauž H. Laukšteins.

D. Petrenko šoruden sāk darbu mākslinieciskā vadītāja amatā Igaunijas Krievu teātrī Tallinā un būs galvenais režisors Liepājā vien līdz gada beigām.

Viņa pašreizējās lielās aizņemtības dēļ ”Kurzemes Vārdam” neizdevās ar režisoru aprunāties par aizvadīto darba periodu un nākotnes iecerēm Liepājā.

Dažāds krāsu spektrs

Jaunā sezona Liepājā būs ar ļoti lielu latviešu oriģināldramaturģijas īpatsvaru – seši no astoņiem jauniestudējumiem.

Sākums visam bijis D. Rukšānes romāns ”Krieva āda”, kas H. Laukšteinam iepaticies, šķitis uzliekams uz skatuves, turklāt stāsts ir par Liepāju.

Rakstniece devusi atļauju, taču uzreiz teikusi, ka dramatizējumu neveidos. Meklējot, kas to varētu izdarīt, teātra vadītājs nonācis pie fakta, ka aktrise Laura Jeruma studē rakstniecību.

Ar režisori Ingu Krasovsku Liepājas teātrim ilgus gadus bijusi sadarbība ar labiem rezultātiem. Tā šis darbs kļuvis par pirmo impulsu latviskajai sezonai.

Pandēmijas laikā režisors Mārtiņš Kalita izveidoja seriālu par teātra puteklītes Patakoļako piedzīvojumiem. Bija apsvērta arī doma par tā nonākšanu uz skatuves, kās arī notiks sadarbībā ar Rasu Bugavičuti-Pēci.

Domājot par lugu lielajai skatuvei, ar D. Petrenko apsprieduši iespējamos variantus, arī ārzemju klasiku, līdz nonākuši pie tā, ka vajag latviešu darbu. Režisors uzreiz teicis, ka tāds viņam esot padomā, gribot iestudēt Ingas Ābeles lugu ”Jasmīns”.

Horeogrāfe Kristīne Brīniņa, veidojot Liepājas aktierkursa diplomdarbu ”Upe”, līdz pastaigu izrādes formai nonāca, intervējot reālus cilvēkus. ”Rezultāts bija ļoti silts, interesants. Tādēļ es ar abām rokām balsoju par darba turpināšanu teātrī tādā pašā virzienā.

Režisore ilgāku laiku runājusies ar ieslodzījumā esošiem vīriešiem par to, kas viņus novedis līdz noziegumam un cietumam,”

pastāsta H. Laukšteins.

Uz teātra vadītāja ieteikumu iestudēt kādu latviešu lugu režisors Regnārs Vaivars atbildējis, ka pats uzrakstīšot. Darbs ”Latviešu raķetes” būs par mūsu bobslejistiem.

R. Bugavičute-Pēce piedāvājusi veidot izrādi par savu tēvu, diriģentu Jāni Zirni, un to režisēs Valters Sīlis.

Pēc Valmieras teātrī iestudēto darbu noskatīšanās H. Laukšteins uzrunājis režisoru Jāni Znotiņu, lai viņš veido izrādi jauniešiem, iestudējums ”Mīlestības vārdā” būs skatāms uz sezonas beigām.

Pavasara pusē taps vēl viena mazās formas izrāde ”Ziloņa dziesma”, ko iestudēs D. Petrenko.

”Sezonā jābūt vienai komēdijai,” ir pārliecināts teātra vadītājs.

”Lai neapvainojas latviešu dramaturgi, bet ar komēdijām mums ir pasmagi.”

Literārā padomniece Zanda Borga meklējusi materiālu pie britiem. ”Es un Merilina” ir stāsts par vientuļa cilvēka iemīlēšanos dīvā Merilinā Monro, kuras plakātu uzdāvinājusi vīrieša nelaiķa sieva. ”Tā viņi dzīvo divatā ar Merilinu, kura izkāpj no plakāta. Vīrieša bērni domā, ka tēvs ir sajucis prātā, bet viņam ir labi, jo ir mīlestība,” pauž H. Laukšteins.

Saliekot kopā visus plānus, pēc grūtuma sajūtas viņam pēkšņi sākusi patikt jaunā sezona.

”Skatītājiem ir vajadzīgs pazīstams stāsts ar pārsteigumiem, ar negaidītībām. Sezonas sabalansētībai ir ļoti liela nozīme, lai būtu dažāds krāsu spektrs, lai nebūtu tikai smaguma sajūta. Cilvēka ikdienā pietiek negatīvu un nepatīkamu notikumu. Tepat blakus ir karš, to nedrīkst aizmirst. Bet tikai un vienīgi ciest arī nevar,” ir pārliecināts H. Laukšteins.

“Vilki” brauc uz Ameriku

Preses konferencē pirms sezonas sākuma teātra vadītājs pauda lielas cerības par Mazo zāli. Šogad liepājnieki atmeta ideju ievākties agrākajā bankas ēkā, plānos ir piebūves celtniecība.

”Esam pastrādājuši teātra kolektīvā ar visiem dienestiem, esam definējuši mūsu vajadzības ar visiem kvadrātmetriem un loģistiku, piedāvājuši risinājumus, ko iedot speciālistiem, kas projektus zīmē, un rēķinātājiem, kas pateiks, cik tas maksā, lai nonāktu līdz tāmēm. Ir iestrādes sarunu un solījumu veidā par finansējuma piesaistīšanu.

Mūsu uzdevums šobrīd ir neļaut tam visam kaut kur iesprūst, nepalikt kādā atvilktnē, un panākt, ka process iet uz priekšu,”

situāciju vērtē H. Laukšteins.

Pašlaik Liepājas pašvaldība kopīgi ar Kultūras ministriju, Klimata un enerģētikas, kā arī Finanšu ministriju izskata dažādas finanšu piesaistes iespējas teātra Mazās zāles būvniecībai, izmantojot Eiropas Savienības fondus, pastāsta Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

Finansiāli teātris pagaidām tiekot galā. Sākot sezonu, ieņēmumi bija plānoti jau septembrī. ”Bet tad nāk piedāvājums no ASV latviešiem, kuri grib redzēt latviešu teātri, un šoreiz uzrunā Liepājas teātri. Ko darīt – atteikties?” saka H. Laukšteins.

Viesizrādēm izraudzīta izrāde ”Vilki”, kas viegli pārvadājama, aizņemti trīs aktieri. Taču Edgars Pujāts, Sandis Pēcis un Artūrs Irbe ir ļoti nodarbināti aktieri, līdz ar to īsti nav repertuāra, ko spēlēt uz vietas, un nebūs arī septembrī plānoto ieņēmumu.

Izrādes kolektīvs lido prom 3. septembrī un atgriežas mēneša beigās.

Teātris tāpēc mēnesi neslinkos, uzsver direktors. Tajā laikā notiks mēģinājumi divām izrādēm, un ”Svešā āda” jau nonāks pie skatītājiem.

Finansiāli nekāda ieguvuma no Amerikas viesizrādēm nebūšot. ”Tā ir reputācija, tas ir vārds. Tas ir goda jautājums un arī idejiski svarīgs, jo teātrim jau uzdevums nav peļņa, bet citas vērtības, kuras nevar izmērīt ar lineālu vai cipariem.

Teātra galvenais uzdevums ir ārstēt garu,”

saka H. Laukšteins.

Nevar neskart jautājumu, kāpēc Latvijas teātros pašlaik tik nemierīgi, notiek publiska viļņošanās. Daži kritiķi izteikušies, ka notiekot cīņa par skatītājiem. ”Tam galīgi nepiekrītu. Mūsu tirgus ir neliels. Neesam ne Londona, ne Ņujorka. Kāda tur cīņa? Ir jāpalīdz jaunajiem skatītājiem nonākt teātru publikas rindās.

Ja es šeit taisīšu trīs četrus mūziklus gadā, diez vai dabūšu vairāk skatītāju. Pirmkārt, tas ir pirktspējas jautājums, otrkārt, uz teātri iet pieradināti cilvēki, un to ir tik, cik ir. Es redzu uzdevumu pieradināt uz teātri nākt jaunu skatītāju,” norāda H. Laukšteins.

Teātru pārvaldīšanas pārskatīšanu Kultūras ministrija aizsāka pandēmijas laikā, bija izveidota darba grupa, kas izskatīja Liepājas teātra iespējamo nodošanu valsts pārraudzībā. ”Tas ir apstājies, ideja ir palaista miglā, jo ir problēmas. Nav nodefinēts, kas ir profesionāls repertuāra teātris. Mēģināja to darīt, bet netika izdarīts,” saka H. Laukšteins.

Teātra vadītājs arī uzsver, ka nav normāla tāda situācija, ka Liepājas aktieri saņem mazāku atalgojumu nekā kolēģi citos Latvijas teātros. ”Šobrīd vēl nezinām nākamā gada budžeta iespējas, bet jautājums par teātra darbinieku algām regulāri nonāk domes darba kārtībā un noteikti tiks skatīts, arī jauno budžetu veidojot,” sola G. Ansiņš.

Varēšana, spēks un briljanti aktieri

Henrieta Verhoustinska, teātra zinātniece, ”Spēlmaņu nakts” žūrijas locekle

Par Liepājas teātra pagājušo sezonu gribas spriest pēc grandiozajām beigām. Sezonu noslēdza Elmāra Seņkova iestudējums ”Grieķi”, kas bija ļoti jaudīgs un atstājis ļoti labu pēcgaršu.

Skatoties uz sezonu kopumā, par ne pārāk lielu veiksmi varu nosaukt Mārtiņa Kalitas veidoto ”Medus garšu”, kur bija inscenējuma grūtības. Šī luga neizskanēja tik spēcīgi kā luga par līdzīgu tēmu ”YEN”, ko iestudēja Dmitrijs Petrenko.

Šo izrādi vērtēju ļoti augstu, tāpat kā šī režisora neizsīkstošo vēlmi teātrī runāt par jauniem cilvēkiem. Arī viņa iestudētajā ”Kaijā”, kuru nevar vērtēt ne ar pozitīvu, ne negatīvu zīmi un kura varbūt neizvērtās tā, kā D. Petrenko bija iecerējis, ir akcents uz jaunajiem cilvēkiem – Trepļeva un Zarečnajas savstarpējām attiecībām un attiecībām ar pārējo pasauli, viņu vēlmēm un ambīcijām.

D. Petrenko ir apliecinājis sevi kā jaunās paaudzes pētnieku.

Mans pozitīvais pārsteigums bija Matīsa Budovska debija režijā ”Dziesmu svētki”. Arī pateicoties Rasai Bugavičutei-Pēcei, šis darbs ir ārkārtīgi interesants izteikums par visiem latviešiem aktuālu tēmu un bija ideāli atbilstošs laikā pirms Dziesmu svētkiem. Šajā mazajā izrādē ir latviešu nācija šķērsgriezumā.

Regnāra Vaivara ”Igauņu bēres 1999” žūrijā izraisīja vislielākās diskusijas. Režisora konceptuālais uzstādījums, ka pati luga risinās kaut kur trešajā plānā, bet priekšplānā notiek pašam R. Vaivaram svarīgas norises, man sajauca galvu.

Toties režisore Māra Ķimele teica, ka tas esot absolūti briljants ”netīrā teātra” paraugs. Izrāde, kas raisa diskusijas, arī ir saucama par veiksmi.

Ļoti aktuāla izrāde man likās Dž. Dž. Džilindžera ”Vārdiņš”. It kā salonkomēdija, bet vienlaikus Ukrainas kara kontekstā ar pārspriedumiem un diskusijām par to, ko drīkst un ko nedrīkst verbalizēt. Ļoti profesionāli izveidota un izskanēja ļoti aktuāli.

Tādējādi kopumā es uzskatu, ka tā bija veiksmīga sezona, kas apliecina Liepājas teātra spēku, varēšanu un briljantos aktierus, kuriem ir bijusi iespēja izpausties.

Jaunajā sezonā redzu pārsvarā latviešu dramaturģes, latvisku pētniecības darbu. Man nākamā sezona liekas ļoti interesanta.

Uzziņai

2023./2024. gada sezonas jauniestudējumi

  • Dace Rukšāne ”Svešā āda”, režisore Inga Krasovska (22. septembrī).
  • Rasa Bugavičute-Pēce ”Patakoļako un teātra visums”, rež. Mārtiņš Kalita.
  • Inga Ābele ”Jasmīns”, rež. Dmitrijs Petrenko.
  • Kristīne Brīniņa, Henriks Eliass Zēgners ”Gaišās naktis”, rež. K. Brīniņa.
  • ”Latviešu raķetes”, rež. Regnārs Vaivars.
  • Ziemassvētku koncerts, rež. Herberts Laukšteins.
  • Pīters Kvilters ”Merilina un es”, rež. Dž. Dž. Džilindžers.
  • R. Bugavičute-Pēce ”Tēvs”, rež. Valters Sīlis.
  • Nikolā Bijons ”Ziloņa dziesma”, rež. D. Petrenko.
  • Ance Muižniece ”Mīlestības vārdā”, rež. Jānis Znotiņš.

Avots: Liepājas teātris

Mēnešalgas diapazons (bruto, eiro) Latvijas teātros

TeātrisAktieru atalgojumsVadības atalgojums
Liepājas teātris 900–1600 2375–2950
Valmieras Drāmas teātris 1100–2400 1700–3929
Jaunais Rīgas teātris 1070–1595 2250–4561
Dailes teātris 950–2400 4599
Latvijas Nacionālais teātris 970–1850 3677
Daugavpils teātris 930–1400 1550–3453
Avots: teātru vietnes

Es domāju tā: Cik bieži ejat uz teātri?

Inese Borga – strādā:

– Kādreiz gāju biežāk. Šobrīd mani neuzrunā repertuārs. Man teātris ir vieta atpūtai, kur smiekli, dziesmas, gaišas, humorpilnas emocijas. Šobrīd tā pietrūkst Liepājas teātrī. Agrāk manai ģimenei bija tradīcija iet uz Ziemassvētku koncertiem, bet pēdējos gadus neejam, jo vīlāmies – pārāk daudz nopietnā, pietrūkst viegluma, skaistuma. Gaidu, kad teātrī kaut kas mainīsies.

Marina Pančenko – skolotāja:

– Man dzimtā ir krievu valoda, tāpēc dziļi saprast nopietnas izrādes latviešu valodā ir grūti. Teātris patīk, un, ja vien iespējams, eju uz krievu teātra viesizrādēm, kas dažreiz notiek Liepājā. Šādas viesizrādes ir vajadzīgas, tai skaitā baleta. Esmu redzējusi iestudējumus latviešu valodā Liepājas teātrī. Ļoti patika ”Kaupēn, mans mīļais!”.

Monta Rakšte – sociālā darbiniece:

– Aizvadītajos sešos gados uz teātri neesmu bijusi, jo studēju un strādāju. Pēdējais, ko redzēju, bija Ziemassvētku koncerts. Man drīz būs atvaļinājums, tad noteikti paskatīšos, uz kādu izrādi varētu aiziet. Teātris man ļoti patīk un ir sirdslieta kopš bērnības. Pirms tiem sešiem gadiem uz teātri gāju vismaz reizi mēnesī, jo patīk baudīt kultūru.

Jānis Elsberģis – biškopis:

– Kopā ar sievu uz izrādēm katru sezonu ejam bieži. Patīk gan jaunie, gan jau pieredzējušie aktieri, patīk, kā viņi spēlē. Izrādes Liepājas teātrī ir labas. Skatāmies gan drāmas, gan komēdijas. Dažas pat ir tādas, uz kurām gribas iet atkārtoti. Ko skatīties, izvēlas sieva, viņa arī biļetes sagādā.

Irina – angļu valodas skolotāja:

– Šobrīd ne pārāk bieži. Esmu no Daugavpils, un mūsu teātra trupa spēlē divās valodās. Uz izrādēm esmu vedusi skolēnus, aizeju arī pati, bet ne bieži. Agrāk pie mums ar viesizrādēm brauca teātri no Krievijas. Aiziet uz teātri ir tikpat interesanti, kā lasīt grāmatu, skatīties kino. Tas atmodina emocijas, liek domāt un piedalīties, sekot līdzi izrādē notiekošajam, veidojas netverams kontakts ar aktieriem, kas ir uz skatuves.

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz