Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

No adatu spilventiņa līdz vērienīgiem mākslas darbiem

No adatu spilventiņa līdz vērienīgiem mākslas darbiem
01.02.2017 18:54

liepajniekiem.lv

Šodienas, 1.februāra, pievakarē Liepājas Latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā notika nu jau par tradicionālu kļuvušās rokdarbu izstādes ”Manis paša radīts…” atklāšana, pārliecinājās portāls.

Liepājā rokdarbu izstāde ”Manis paša radīts…” tiek rīkota jau piekto reizi. Un tajā redzamos darbus veidojuši nevis profesionāli mākslinieki, bet gan sievietes, kuras ar rokdarbiem nodarbojas savā brīvajā laikā.

Ja iepriekšējos gados izstādes pamatu nereti veidoja gleznas, tad šogad apmeklētājiem ir iespēja novērtēt daudz miniatūrus darbus – izšūtus spilventiņus, interjera dekorus, izšūtas apsveikumu kartiņas, rotas un aksesuārus – brošas, aproces, apkakles, kaklarotas, rotu komplektus.

Tomēr neatņemama sastāvdaļa izstādei arī šoreiz ir apjomīgas un smalki izstrādātas gleznas dažādās tehnikās un mākslas stilos, kas apliecina arī senās tradīcijas veiksmīgu pielietošanu mūsdienās.

Izstādē apskatāmos darbus savā brīvajā laikā, realizējot prasmes, kas apgūtas un pilnveidotas pašmācības ceļā, radījušas dažādu vecumu dāmas.

Jā, un viens no stendiem atvēlēts arī mazo dāmu – Liepājas 10.vidusskolas meiteņu darinājumiem – aprocēm, adatu spilventiņiem u.c. spodršuvukā un krustdūrienā tapušajiem darbiņiem.

Neatkarīgi no ikdienā pildāmās profesijas, ar izšūšanu nodarboties un radīt mākslas darbus var katrs. Tieši to apliecina šī izstāde.

Izstādē redzami gan rokdarbu laikmetīgi risinājumi, gan kultūrvēsturiskas vērtības. Skatītāju vērtējumam izstādīti arī tērpi ar grezniem izšuvumiem, tostarp Rucavas tautastērps un Lielvārdes aube, kas darināta par paraugu ņemot Lielvārdes muzeja fondos atrodamās 300 gadu senās aubes elementus.

Turklāt šogad izstādē eksponētajos darbos skatāmas ļoti dažādas izšūšanas tehnikas – lentīšu izšūšana, krustdūriena tehnika, pērlīšu izšūšana, cilpu dūriens, pamatdūriens, raganu dūriens, kātu dūriens, taisnais dūriens, ķēžu dūriens, ielocītais raksts, pītais dūriens, veiklais dūriens, etnogrāfiskais līklocis, mašīndūriens, spodršuvums, klājdūriens, taisnais klājdūriens, slīpais dūriens, līklocis, caurās vīles, apjomīgā izšūšana, īru mežģīņu tehnika un izšuvums, Luneviļasizšūšana, zelta izšūšana, izšūšana ar sēkliņpērlēm un fliteriem.

Kā ik gadu, arī šogad izstādei tika saņemts liels skaits pieteikumu – 40 autoru 80 darbi, kuru autores mīt ne tikai Liepājā un Grobiņā, bet arī Rīgā, Jaunjelgavā un Saldū.   

Kā portālam atzina liepājniece Marija Grise, viņa izstādē piedalās kopš pašiem tās pirmsākumiem: ”Pirmos divus gadus bija krustdūrienā izšūtas gleznas, tad bija tautastērps. Šogad ir mašīndūrienā izšūta kaklarota – apkaklīte, kaklarota no mākslīgajiem akmeņiem un pērlītēm, kā arī īru mežģīņu tehnikā darināta veste.

”Man ik pa laikam vajag pamainīt tehnikas. Nevis tāpēc, ka ātri apniktu, bet daudz ko vēl gribas pamēģināt,” klāsta pensionētā pedagoģe, kura uz izstādes atklāšanu ieradusies oriģinālā pašas darinātā tērpā un ar rokdarbiem aizraujas kopš mazotnes:

”Tā ir ģimenes tradīcija. Vecmāmiņa bija ļoti liela adītāja. Kā jau laukos, vajadzēja ne tikai cimdus un zeķes. Arī mammīte bija čakla rokdarbniece.”

Pati Marija Grise ar rokdarbiem aizrāvusies jau kopš pamatskolas laika.

Ievērojams apmeklētāju skaits spietoja ap izšūto gleznu ”Zelta rudens”. Tā autore ir liepājniece Ludmila Volkova. Viņa, pēc profesijas būdama šuvēja, ar izšūšanu nodarboties iesākusi salīdzinoši nesen – pirms gadiem pieciem.

”Ieraudzīju izšūtu gleznu, kurā bija ceriņu ziedi. Man ļoti patika. Un tad sev pateicu: es sev arī tādu gribu! Tas bija kā grūdiens,” stāsta Ludmila Volkova.

Ar ceriņiem viss arī sācies: ”Bet pēc tam es kļuvu kā narkomāne – atkarīga no izšūšanas.” Šoreiz izstādē apskatāms ne tikai viņas ”Zelta rudens”, bet vēl vairāki darbi. Bet aizraujas kundze arī ar tamborēšanu un adīšanu.

Pensionētā mājturības skolotāja Rita Pogoska, ieradusies uz izstādes atklāšanu, pauž atzinību darbiem, kas darināti neierastā tehnikā. Proti, glezna papildināta ar izšuvumiem.

Taču vislielākais prieks viņai ir par Liepājas 10.vidusskolas meiteņu veikumu: ”10.skolā ir brīnišķīga rokdarbu skolotāja. Un tas, kas te ir redzams, ir pirmsākums, kam vispār ir jābūt. Tie ir kvalitatīvi un skaisti veidoti darbiņi pamata dūrienos. No meitenēm, kas darinājušas šos darbiņus izaugs tās, kuru darbus nākotnē redzēsim pie sienas.”

Izstādei iesniegtos darbus atbilstoši izstādes mākslinieciskajai koncepcijai izvērtēja un izstādi iekārtoja eksperti – māksliniece Ginta Stavrovska un Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra administrācijas pārstāvji.

Savukārt skatītāju ziņā ir tas, kurš darbiņš tiks atzīts par populārāko. Proti, izstādes apmeklētāji aicināti balsot par sev tīkamākajiem izstādē eksponētajiem darbiem, kā rezultātā tiks noskaidrots apmeklētāju vislielāko apbrīnu raisošākais darbs.

Tā autors saņems arī simbolisku balvu no veikala ”Kumode”. Pārsteiguma balvu izstādes noslēgumā iegūs arī kāds izlozē noskaidrots balsotājs.

Jāpiebilst, ka izstāde Biedrības namā būs apskatāma līdz šā gada 28.februārim – ik dienu no pulksten 10 līdz 19. Ieeja izstādē ir bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz