Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Zibakcijā ieskandē diždzejnieka jubileju

Zibakcijā ieskandē diždzejnieka jubileju
Foto: Egons Zīverts
11.01.2017 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

No Liepājas Universitātes kāpnēm vakar plūda dziesmas vārdi “Pašā vidū Liepājai”. Tieši vakar, 10. janvārī, dzejniekam Olafam Gūtmanim apritētu 90 gadu. Godinot mūsu dzejas Maestro, studenti aicināja ikvienu pievienoties zibakcijai un izdziedāt dziesmu ar Olafa Gūtmaņa tekstu, kuras mūzikas autors ir Juris Pavītols. Drosmīgākajiem studentiem, kurus nebiedēja aukstais vējš, pievienojās rektore Dace Markus, prorektore Ieva Ozola.

Tas, ka dziesma ar jubilāra Olafa Gūtmaņa vārdiem skan pie Liepājas Universitātes galvenās ēkas, nebūt nav nejaušība. Viņš ir šīs augstākās mācību iestādes himnas “Celt aizvien jaunas gaismas pilis, Iz mūžu dzīlēm” vārdu autors, (mūziku komponējis Andris Kontauts). Olafa Gūtmaņa dzeju mūzikā ietērpuši daudzi komponisti, to vidū Imants Kalniņš, Agris Engelmanis un citi. Īsti liepājnieciski līdz Rožu laukumam izskanēja dziesmas vārdi:

“Kamēr lauva līdzi mums

Mūsu dziesmu līdzi rūks,

Mums tad dziesmu nepietrūks, nepietrūks

Pašā vidū Liepājai.”

Olafa Gūtmaņa jubilejai par godu iecerēti vairāki sarīkojumi. Jau noticis Centrālās zinātniskās bibliotēkas un LiepU Kurzemes Humanitārā institūta rīkotais pasākums “Olafa Gūtmaņa personības un daiļrades tuvplāni”. Tajā ieskatu Olafa Gūtmaņa daiļradē deva Humanitārā institūta pētniece Karīna Krieviņa, kura ar pietāti un mīlestību runāja par jubilāra dzejas galvenajām tēmām. Profesors Edgars Lāms pastāstīja par Olafa Gūtmaņa nepublicētajiem darbiem, jo dzejnieka ģimene profesora rīcībā ir nodevusi Olafa Gūtmaņa  “rokrakstu kalnus”. Edgars Lāms, akcentējot, ka vēl joprojām notiek pētniecības process, ļāva klātesošajiem ielūkoties dzejnieka darbos, kas vēl glabājas rokrakstos. Tanī vakarā ar īsu uzruna uzstājās arī Olafa Gūtmaņa dēls Dāvis Gūtmanis, sakot: “Kad es augu, tēvs strādāja divas reizes dienā pa divām stundām rītā un vakarā. Vakara rakstīšanas reizi varēja izlaist, ja bija hokejs vai basketbols pa televizoru, vai nāca ciemiņi, bet rīta cēliens bija neskarams. Rakstīt ir smags darbs. Viņš ilgi sēdēja pie sava smagā ozolkoka rakstāmgalda. Kā bērnam man tas palicis atmiņā kā darbs. Paldies pētniekiem, kas pēta, un tiem, kas lasa.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz