Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gardās gaļas bumbiņas skandināvu gaumē

Gardās gaļas bumbiņas skandināvu gaumē
Šajā reizē garnējumam izmantoti zirņu dīgsti, kas ir bagāti ar C un A vitamīniem, kā arī folskābi, palīdz organismam cīņā ar brīvajiem radikāļiem. (Foto: pexels.com)
05.09.2020 06:00

Agnese Kuplēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Kurš gan nav gatavojis frikadeles? Gaļas bumbiņu pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu. Pamatmasai var izvēlēties jebkādu malto gaļu un pievienot tai visu, kas atrodams ledusskapī. Ir receptes, kurās ieteikts pievienot arī olu, izmērcētu maizi, rīvētus burkānus, selerijas sakni vai rīvmaizi, bet, ja gaļa ir kvalitatīva, tad ieteicams izmantot mazāk piedevu, lai varētu izbaudīt gaļas garšu.

Dāņu virtuves lepnums

“Atceros šīs gaļas bumbiņas no savas bērnības. Mamma tās visu mūžu gatavo, un tā ir viena no manām mīļākajām garšām,” raksta dāņu blogeris Kims Nilsens. Viņš izveidojis savu blogu “Nordic food and living”, kurā ievieto dažādas ēdienu receptes. Viņš ceļo pa pasauli, lai izzinātu jaunas garšas, eksperimentē virtuvē un iesaka receptes saviem lasītājiem.

Blogera piedāvātā recepte – dāņu gaļas bumbiņas karija mērcē – vecmāmiņu pūralādēs glabājoties jau ļoti sen.Jāteic, ka šo recepti speciāli meklēju blogera krājumos, jo gardās gaļas bumbiņas esmu baudījusi gan mazā Kopenhāgenas kafejnīciņā, gan pie dāņu draugiem. Ja vien jums garšo mūsu pašu frikadeles, tad jums noteikti garšos arī gaļas bumbiņas dāņu gaumē.

Šo ēdienu Dānijā tradicionāli pasniedz ar rīsiem, bet savā virtuvē katrs var variēt pēc saviem ieskatiem. Blogeris uzsver, ka, stingri ievērojot recepti, garšas kārpiņas noteikti jutīsies palutinātas, turklāt pagatavot šo silto ēdienu nav sarežģīti. Viņš arī piekodina, ka karijs ir gana specifiska garšviela, tāpēc ļaudis, kas kariju ikdienā nelieto vai lieto maz, receptē ieteikto garšvielas daudzumu droši var samazināt.

Arī zviedru šķīvjos

Lai gan latviešu un zviedru virtuves tradīcijas ir līdzīgas, pastāv arī dažas ievērojamas atšķirības, piemēram, zviedri gaļas ēdienus mēdz pasniegt kopā ar ogu ievārījumu. Viens no populārajiem zviedru ēdieniem ir gaļas bumbiņas ar brūkleņu ievārījumu, raksta ēdināšanas uzņēmuma “Ikea Food” Latvijā vadītāja Laura Jordāne.

Pamata garšvielas Zviedrijas tradicionālajām gaļas bumbiņām ir sāls un pipari, bet malto gaļu var izvēlēties kā viena veida – cūkgaļu, jēra vai vistas gaļu, tā sajaucot kopā pēc saderības. Brūkleņu mērci var pagatavot, viegli savārot brūklenes, bet var izmantot arī vienkārši brūkleņu ievārījumu.

Zviedriem tipiski ir pasniegt bumbiņas ar kartupeļu biezeni, bet brūkleņu ievārījums nebūt nav vienīgais, kas sader ar gaļas bumbiņām. Citā skandināvu versijā tās pasniedz krējuma mērcē. Populārais angļu pavārs Džeimijs Olivers, kurš jau sen ir arī mūsu mājsaimnieču mīlulis, ieteicis recepti, ko viegli pagatavot ļoti īsā laikā, jo izmanto to pašu eļļu, kur bumbiņas apceptas (zviedriem bumbiņas labāk patīk cept, nevis vārīt).

RECEPTE

Gaļas bumbiņas karija mērcē

Lai pagatavotu šo ēdienu trīs porcijām, vajadzēs 0,5 kg maltās gaļas (puse liellopa gaļas un puse cūkgaļas). Gaļas masai pievieno sāli, piparus un smalki sakapātu sīpolu. Kad gaļas bumbiņas ir izveidotas, tās uzmanīgi liek verdošā ūdenī un 10 minūtes vāra. Pa to laiku var gatavot mērci. Tai būs nepieciešams sīpols, 2 tējkarotes karija pulvera, ābols, 2,5 ēdamkarotes miltu, 600 g ūdens (nosmeļ no grāpīša, kurā vārījās gaļas bumbiņas) un mazliet sviesta cepšanai.

Nomizo un smalki sagriež sīpolu un ābolu. Citā katliņā vai ļoti dziļā pannā ielej eļļu vai ieliek gabaliņu sviesta. Tajā vispirms vienu minūti apcep sīpolus, tad pievieno kariju un turpina cept vienu minūti. Nākamo pievieno sagrieztu ābolu un visu kopā cep vienu minūti. Pievieno miltus un, kārtīgi maisot, cep, līdz sastāvdaļas ir vienmērīgi saplūdušas ar miltiem. Pievieno ūdeni, kurā vārījās gaļas bumbiņas. Uz mazas uguns mērcei ļauj gatavoties vēl 15 minūtes. Tad uzmanīgi mērcē ievieto novārītās gaļas bumbiņas un ļaut tām sautēties vēl piecas minūtes. Kad ēdiens ir gatavs, pasniedz kopā ar vārītiem rīsiem, garnējumam var izmantot katram tīkamus zaļumus.

Krējuma mērce gaļas bumbiņām

Lai pagatavotu mērci, ņem eļļu, kas palikusi pannā pēc bumbiņu cepšanas. Pievieno sulu, ko izspiež no puses citrona, 200 mililitrus liellopa buljona, tējkaroti kviešu miltu, 160 gramus saldā krējuma, 3 ēdamkarotes brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma un sāli. Visu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un uz mazas liesmiņas turpina vārīt, līdz mērce sāk sabiezēt un kļūst krēmīga. Tad no pannas mērci ielej karstumizturīgā traukā un sablendē. Gatavo mērci pārlej gaļas bumbām, porciju dekorē ar zaļumiem.

Interesanti

  • Labu apetīti dāņu valodā ir god appetite, zviedru – smaklig matlid;
  • Gaļas bumbiņas dāņu valodā ir frikadeller, zviedru – kottbullar;
  • Kartpeļi dāņu valodā ir kartofler, zviedru – potatisar;
  • Ievārījums dāņu valodā ir marmellade, zviedru – sylt;
  • Mērce dāņu valodā ir sovs, zviedru – sas.

Padoms

Parasti viens no netīkamākiem darbiem virtuvē ir sīpola mizošana. Ja mizojot sīvo dārzeni, gribas raudāt, tad te daži ieteikumi, kā aukstasinīgi, bez asaru birdināšanas notīrīt negantos sīpolus:

  • apstrādā sīpolu zem tekoša ūdens, lai sīpola kairinošā sula neizplatītos gaisā;
  • mizojot sīpolu, zobos paņem citrona šķēli vai rupjmaizi;
  • pirms sīpola mizošanas paturi to uz piecām minūtēm ledusskapī.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz