Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā pagatavot vistu aknas?

Kā pagatavot vistu aknas?
Ilustratīvs (Foto: burst.shopify.com)
25.07.2020 06:04

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jāatzīst, ka iepriekš ne reizi nebiju pirkusi vistu aknas vakariņām, jo īsti nezināju, ko ar šo subproduktu darīt. Kā tās vispār garšo? Tomēr jāteic, ka pagatavot tās ir visai vienkārši un rezultāts neliks vilties. Turklāt izmaksas ir ļoti mazas.

Tomēr vispirms ir neliels apmulsums. Ko ar aknām darīt? Cept, vārīt, sautēt? Ar ko kopā tās ēdamas? Atbildi var viegli atrast internetā. Tur vistas aknu gatavošanas recepšu ir diezgan daudz.

Piemēram, viegli apceptas akniņas var izmantot salātos kopā ar citrusaugiem – apelsīnu vai greipfrūtu. Mājas ballītēm noderēs recepte, kur akniņas ietin plānā bekona šķēlītē un caurdur ar kociņu, tad cepeškrāsnī apkraukšķina. Tādas uzkodas ēdamas gan aukstas, gan siltas. Katrā ziņā pavāri aicina uzmanīties ar garšvielām, jo vistu akniņas ir maigas, bet dažādas mērces var gatavot droši, arī, tāpat vien miltos apviļātas un uz pannas apceptas, aknas būs ļoti gardas.

Mani galvenie kritēriji bija, lai pēc iespējas mazāk vajadzētu meklēt citas nepieciešamās sastāvdaļas un lai recepte būtu vienkārša. Galu galā izvēlējos variantu, kuru, pēc visa spriežot, būtu grūti sabojāt, jo bija nepieciešams tikai 400 g vistas aknu, 1 sīpols, 1 ķiploka daiviņa, 200 ml saldā krējuma, 200 ml Ķīnas saldskābās mērces, sāls un pipari.

Vispirms pannā ielej nedaudz eļļas. Plānos pusmēnestiņos sagriež notīrītu sīpolu. Aknas attīra no cīpsliņām un sagriež mazākos gabaliņos. Notīra ķiploka daiviņas. Vienas vietā ņēmu divas, jo šķita, ka ar vienu būs par maz.

Sakarsētā eļļā vispirms liek sagriezto sīpolu un ķiploka daiviņas, uzber smalkos, melnos piparus. Cep, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi. Tad pieliek aknu gabaliņus, cep, līdz tie maina krāsu.

Kad viss cepts minūtes trīs, jāpielej saldais krējums.

Pannas saturam sākot vārīties, pieliek saldskābo mērci. Es nolēmu Ķīnas mērci nepirkt, bet izmantot pašgatavotos, pērnvasar konservētos kabačus ar burkāniem, sīpoliem, kariju un kečupu. Receptē bija teikts, ka vajadzīgi 200 ml Ķīnas mērces, bet es savu biezeni pieliku vismaz 400 ml.

Samaisīju un tad uz mazas uguns pannā, kam uzlikts vāks, visu sautēju 15–20 minūtes. Sāli nepieliku, jo tā gana daudz bija klāt konservētajiem dārzeņiem.

Akniņu mērce sanāca neticami garšīga, salda un viegli skābena vienlaikus. Vai nu visu, kā ierasts, glāba saldais krējums vai arī pašas gatavotie kabači. Maz piepūles, vienkāršas sastāvdaļas, ātri pagatavojama mērce, kuru var pasniegt kā ar jaunajiem kartupeļiem, tā makaroniem, griķiem un rīsiem.

UZZIŅAI

  • Vistu aknas satur daudz vērtīgu B grupas vitamīnu, īpaši vitamīnu B12, selēnu, folija skābi un retinolu. Vēl tās bagātas ar dzelzi.
  • Pirms pērc aknas, uzmanīgi tās aplūko un pasmaržo (ja nav safasētas). Kvalitatīvas vistu aknas ir tumši brūnas jeb bordo tonī.
  • Nekādā gadījumā nepērc produktu, ja uz tā ir zaļgani pleķi. Tie paliek, ja, ņemot ārā aknas, ir plīsis žultspūslis.
  • Gaišs, dzeltenīgs tonis liecina, ka aknas ir pārsaldētas, tad garšīgs ēdiens nesanāks.
  • Ja vien ir iespēja, pērc svaigas, nevis atdzesētas aknas.
  • Nebaidies, paosti! Svaigām aknām ir patīkama, nedaudz saldena smarža. Jebkuras citas smaržas nianses, piemēram, amonjaka, liecina, ka produkts nav pirmā svaiguma vai arī tas nav pareizi glabāts. Tad labāk nepirkt!
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz