Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā atvērs Jāņa Žīmanta darbu katalogu

Muzejā atvērs Jāņa Žīmanta darbu katalogu
Foto: Mārtiņš Krūmiņš
15.04.2019 13:16

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Ceturtdien, 18. aprīlī, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 izstādes ”Jūtu gradācijas” ietvaros paredzēta tikšanās ar koktēlnieku Jāni Žīmantu, un notiks viņa darbu kataloga atvēršana, informē muzeja direktore Dace Kārkla.

Mākslinieka Jāņa Žīmanta darbu kataloga ”Jūtu gradācijas” ievadtekstu rakstījusi mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, grafikas dizainu veidojis Uldis Baltutis, kataloga fotoattēlu autors ir Mārtiņš Krūmiņš.

Kaut arī mākslinieks vairākkārt piedalījies Liepājas vizuālās mākslas kopizstādēs un citās mākslinieku grupu izstādēs, šī ir pirmā viņa lielākā darbu parāde Liepājas muzejā.

Līdz šim koktēlnieka J. Žīmanta darbus visplašāk varēja apskatīt viesu nama ”Sīpoli” mākslas galerijā Bernātos, kā arī pilsētas vidē Liepājā, Rucavas novadā, kur dzīvo mākslinieks, un citur Latvijā, kā arī Lietuvā.

Koktēlniekam Jānim Žīmantam nav speciālas mākslinieciskās izglītības. Lai raksturotu viņa daiļradi, ļoti trāpīgs ir mākslas zinātnieka Aivara Leiša piedāvātais apzīmējums – tīrradnis. Un tam ir dziļas un plašas saknes kā pasaules mākslā, tā Latvijā.

”Jāņa Žīmanta darbus nav viegli raksturot, jo mulsina to sižeta un formas ietilpība, kuru var tulkot no dažādiem skata punktiem. Faktiski var runāt par trīs lielām grupām: sievietes tēls, dzīvnieku atveidojums, ar mitoloģiju saistītie darinājumi. Katrā šajā tematiskajā virzībā Jānis Žīmants strādā ar lielu interesi un pašizteiksmes iespējām”, atzīst Ingrīda Burāne.

Raksturojot Jāņa Žīmanta darbus, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne uzsver, ka interesantākās un pilnvērtīgākās ir animācijas: kaķu, krupju, putnu atveidojumi, visi, kuriem izsenis sava vēsturiskā, mitoloģiskā, simboliskā nozīme un jēga. Mākslinieka rīcībā ir prasmes, tiešie iespaidi, talanta rosinājumi, labi instrumenti un materiālu daudzveidība, kaut vislabprātāk viņš savus tēlus cērt oša un ozola bluķos.

Koktēlnieka Jāņa Žīmanta darbu izstāde Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 skatāma līdz 3. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz