Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lauku sētas krāszieds Liepājas muzeja krājuma gleznu izstādē

Lauku sētas krāszieds Liepājas muzeja krājuma gleznu izstādē
01.06.2010 11:57

No 3. jūnija Liepājas muzejā K. Ukstiņa ielā 7/9 skatāma Liepājas muzeja krājuma gleznu izstāde “Lauku sēta”.

Izstādes atklāšana notiks 10. jūnijā plkst. 15 pasākumu ietvaros, kas veltīti 1941. gada 14. jūnija deportāciju piemiņai.

Latviešu zemniecība, lauku ļaudis ir bijuši tie, kas uzkrāja tautas enerģiju, sargājot to no izdilšanas un izmiršanas fiziskā un garīgā, materiālā un sociālā ziņā. Lauku sēta, lauku ainava, lauku darbi latviešu glezniecībā ir iedzīvināti ļoti pārliecinoši, mākslas darbu, kuri valdzina gan ar glezniecisko meistarību, gan lauku neatkārtojamo skaistumu, ir ļoti daudz.

Jānis Sudmalis (1887 – 1984) nodzīvoja garu mūžu, savu dzīvi veltīja gan pedagoģiskajam darbam, gan Liepājas muzejam, tāpēc glezniecībai bieži vien atvēlētais laiks pašam šķita par niecīgu. Būdams tautas mākslas pētnieks, viņš ar sirsnību raudzījās Dienvidkurzemes ainavā, tverdams tikai tai raksturīgo kā ēkās, tā ļaudīs.

Nora Drapče (1887 – 1968) daiļradi caurauž kā dzimtās Latgales dzīves ainas, tā Kurzemes kolorīts. Viņas ”Pagalms” suģestē ar savu maģisko zaļumu un kluso rosību, kad trokšņi zūd, it kā caur aizrasojuši logu lūkojoties ārā.

Izcila personība latviešu ainavu glezniecībā bija Konrāds Ubāns (1893 – 1981). Viņš veidoja romantiski liriskām noskaņām bagātu Latvijas dabas tēla skatījumu, kurā dominē plenēriskā tonalitāte. 

Ainavas izpratnē tuvs Ubānam bija Kārlis Lejnieks (1911 – 1984). Savulaik Liepājā viņš apmeklēja Konrāda Ubāna mākslas studiju, bet, esot Latvija Mākslas akadēmijas students, kādu laiku radis pat pajumti pie sava meistara. Būdams ļoti ražīgs mākslinieks, Kārlis Lejnieks nevairījās ne asu kontrastu, ne maigas un liegas noskaņas, ienesot tās savās gleznās. Par Ubāna studiju Liepājas Lejnieks savulaik atcerējās: ”Ap 1932. gadu sākām pulcēties Staņislava Diņģeļa dzīvoklī, izveidojām mākslas studiju. Tur bija Edmunds Liepiņš, Voldemārs Pauzers, pats Diņģelis, es. Zīmējām un gleznojām, tad sametām ceļanaudu un aicināja no Rīgas skolotāju – Konrādu Ubānu”.  Izstādē eksponēta arī Edmunda Liepiņa glezna (1911 – 1991), kurš tā pat kā Lejnieks izveidojās par spēcīgu ainavistu.

“Gandrīz visi no mūsu paaudzes esam Ubāna skolnieki. Man vēl tagad pārmet viņa manieri. Bet es tās nekaunos,” sacīja Kārlis Lejnieks.

 Roberta Stārosta (1908 – 1958) dzīvē lauku vide bija viņa ikdiena, viņš izbaudījis gan tās skaistumu, gan sūrumu, izveidojoties par vienu no niansētākajiem latviešu pašportreta gleznotājiem. Taču arī klusā daba un sižetiskās gleznas pārliecina ar savu glezniecisko kvalitāti, prasmi atrast skaisto ikdienišķajā.

Kārļa Frīdriha Šaumaņa (1905 – 1971) gleznās, sākot jau ar viņa diplomdarbu 1931. gadā beidzot Latvijas Mākslas akadēmiju, dabas tēlā ienāk pagātnes noskaņa, kuru ienes gan tautastērpi, gan gadskārtas ritējumā zīmīgu svētku uztvērums.

Oļgerts Saldavs (1907 – 1960) gleznotājs un mākslas vēsturnieks, ar savu glezniecību sabiedrības uzmanību piesaistījis bieži. Savulaik laikrakstos cildināts gan par to, ka, 1937. gadā, dienot 4. Valmieras kājnieku pulkā, dāvinājis tam savu gleznu ”Pļaujas laiks”, gan par to, ka Kultūras Fonda rīkotajās izstādēs nopirkti visi viņa izstādītie darbi. Arī nesenā pagātnē – 1999. gadā – toreizējais Latvijas Republikas vēstnieks Dānijā Aivars Baumanis kā Latvijas mākslas reprezentētāju vēstniecības telpās izvēlējās Oļģerts Saldava gleznu no Liepājas muzeja krājuma. Tagad šis 1937. gadā tapušais darbs ”Labības laiks” eksponēts izstādē. Glezna līdz 1941. gadam rotāja Liepājas pilsētas valdi.

Arvīds Egle  (1905 – 1977), kura daiļrade sākotnēji saistīta ar Rēzekni, vēlāk ar Rīgu un darbu Mākslas akadēmijā, darbojies kā stājglezniecībā, tā monumentālajā glezniecībā, arī grāmatu grafikā un plakātu māksla’, gleznojis akvareļus. Viņš atzīts par vienu no spilgtākajiem mazpilsētas ainavu un sadzīves žanra gleznotājiem.

Jānis Zuntaks (1906 – 1985), dzimis liepājnieks, gleznojis Latvijā, Vācijā, Argentīnā, Kanādā, it visur pārliecinoši apliecinot savas mākslinieka saknes: Liepājas mākslas  un amatniecības vidusskola, Latvijas mākslas akadēmija.

Krājuma gleznu izstāde ”Lauku sēta” Liepājas muzejā, K. Ukstiņa ielā 7/9 skatāma no 3. jūnija līdz 1. augustam.

Uļa Gintnere,
Liepājas muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja

Foto: Jānis Gintners

Oļģerts Saldavs (1907 – 1960). Labības laiks. 1937

Edmunds Liepiņš (1911 – 1991). Lauku ainava. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz