Pirmdiena, 30. marts Nanija, Ilgmārs, Igmārs

Apaļā brāļa pārvērtības

Apaļā brāļa pārvērtības
Foto: Publicitātes
27.12.2019 18:50

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Ieraugot jebkuru recepti, kura kaut nedaudz piesaistījusi uzmanību, laikam jau ikviena sieviete iztēlē uzbur ainu, kas pēc tās sanāktu, ja ķertos klāt un gatavotu. Ir namamātes, kuras nebaidās no vissarežģītākajām receptēm, bet ir tādas, kuras riskēšana neaizrauj. Pēdējās izvēlas kaut ko vienkāršāku.

Recepti, kuru mājās izmēģināju, vasarā biju atradusi internetā. Izdrukājusi un nolikusi gaidīšanas režīmā, jo galvenā sastāvdaļa tajā ir ķirbis, tātad, pieejams tikai rudenī. Uz lapas nebija ēdiena nosaukuma, bet pēc sastāvdaļām un gatavošanas veida varēja noprast, ka sanāks salds sacepums jeb pīrāgs.

Pieļauju, ka šī recepte iepriecinās visus tos, kas saka striktu “nē” dzīvnieku un putnu izcelsmes produktiem (šajā gadījumā olām) un jebkam treknam (sacepuma pagatavošanai nav vajadzīgas pilnīgi nekādas taukvielas).

Aizsteidzoties notikumiem priekšā, atklāšu, ka gatavoju un produktu sastāvdaļas liku strikti tā, kā bija prasīts, taču tad, kad deserts bija gatavs un nogaršots, zināju skaidri, ko nākamo reizi es darītu citādāk. Tāpēc beigās būs daži ieteikumi no pieredzes.

Vēl nianse par cepšanas ilgumu, – receptē tas nebija norādīts, vien uzrakstīts “ielikt mīklu formā un izcept cepeškrāsnī”. Cik grādos? Cik ilgi? Atlika vien riskēt un eksperimentēt.

GATAVOJAM

Ķirbja pīrāgs

300 g sarīvēta ķirbja,
250 ml kefīra,
100 g cukura mīklai,
200 g cukura sīrupam,
270 g mannas,
1 citrons,
2 tējkarotes cepamā pulvera,
120 ml ūdens.

Nomizotais ķirbis jānosver, jo pīrāgam vajag tikai 300 gramus tīrās masas.

Ķirbi sarīvē rupjās skaidiņās. Vienlaikus uz rīves smalkākā sāna norīvē arī citronam miziņu, cenšoties neskart balto daļu, kas zem dzeltenās mizas.

Bļodā pie ķirbja un citrona ielej kefīru, pieber mannu un cukuru.

Maisot mīklu, sākumā šķiet, ka tā būs pārāk sausa, taču galu galā izveidojas pastingra, viendabīga mīkla. 

Masu ieliku silikona veidnē (bez jebkādām taukvielām!) un – cepeškrāsnī. To iepriekš nesildīju, bet noregulēju uz 180 grādiem un 45 cepšanas minūtēm.

Receptē bija teikts, ka pēc izcepšanas pīrāgs jāpārlej ar sīrupu, kas pagatavots no 120 ml ūdens, samaisot ar 200 g cukura un 1 citrona (kuram iepriekš tika norīvēta miziņa) sulu. Jau tūlīt zināju, ka cukuru klāt likšu daudz mazāk, jo 200 grami – tas, manuprāt, ir ļoti daudz. Ūdenī iejaucu tikai 100 gramus un klāt citrona sulu.

SECINĀJUMI

1. Pilnīgi noteikti daudz mazāk cukura var likt kā pīrāgam, tā sīrupam. Mīklai pietiks pat ar 50–70 gramiem. Sīrupam – ar 100 gramiem. Protams, ja ir vēlme pēc izteikti salda, cukuru var likt tik, cik norādīts receptē.

2. Kad pīrāgu izņem no krāsns, vēl karstu to jāpārlej ar sīrupu. Ātri vien sapratu, ka 120 mililitri manai cepšanas formai ir daudz par daudz. Pilnīgi pietiktu ar 60 ml, kas sajaukti ar cukuru un citrona sulu.

3. Taču tas, cik daudz sīrupa vajadzīgs, tiešām būs atkarīgs no formas, kādā ielikta mīkla. Ja forma ir zema un apaļa, pārlejamo šķidrumu vajadzēs vairāk.

4. Ja citrons ir mazs (kādu biju nopirkusi es), tad ar vienu noteikti nepietiks, jo nebūs sajūtama ne tā garša, ne miziņas aromāts. Labāk ņemt vienu lielu (varbūt pat pusotra!) vai divus mazākus.

5. Arī sīrupam vajadzētu būt vairāk skābenam, nevis pārlieku saldam, jo tad rausis iegūs atsvaidzinošu garšu.

6. Cepot mannas putraimi sabrieda un gatavā masa bija diezgan stingra. Man to būtu gribējies gaisīgāku, tādēļ nākamo reizi klāt liešu nevis 250, bet gan 300 ml kefīra.

7. Galu galā sanāca pīrāgs, kuru kā desertu var pasniegt gan siltu, gan atdzisušu. Katru porciju papildina ar krietnu karoti saldējuma un atlaidinātām ogām. Ogu vietā var ņemt konservētus persikus.

8. Vēl lētāks variants ir uzvārīt ogu ķīseli un pīrāgu pasniegt kopā ar to.

9. Gatavojot mannas mīklu cepšanai, tai pieliku arī šķipsnu sāls, jo atceros kāda šefpavāra ieteikumu: gandrīz pie visiem desertiem var pielikt šķipsniņu sāls. Tā nemanāmi, bet pārliecinoši uzlabojot katra deserta garšu!

RECEPTES

Ķirbja buberts

Vajadzēs smalkgraudainu un sulīgu ķirbi. Šim aprakstam vislabāk atbilst zemesriekstu ķirbis. To notīra, sagriež gabaliņos, liek katliņā un minimāli pārlej ar ūdeni, lai gabaliņi tik tikko nosegti. Savāra pavisam mīkstus jeb putriņā. Pieliek šķipsnu citronskābes un pēc garšas cukuru. Mazliet padzesē un ar rokas blenderi turpat katliņā kārtīgi saputo. Pielej pienu pēc izjūtas, atkal uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Uguni noslēdz! Ķirbja un piena masai (atkal pēc sajūtām) lēni ber klāt mannas putraimus un nepārtraukti maisa. Ļoti svarīgi, lai neveidotos kunkuļi un stingra masa! Katliņu vēlreiz liek uz plīts un karsē, turpinot maisīšanu. Pēc tam atkal atdzesē un ķeras pie blendera. Nosacīto ķirbja biezputru blenderē tik ilgi, kamēr izveidojas vārītajam krēmam līdzīga masa. Liek deserta trauciņos un pasniedz ar skābenu ievārījumu.

Ķirbja ķīselis

Uzvārītam pienam pieber cukuru pēc garšas, vaniļas cukuru un mazliet malta kanēļa. Karstajam pienam pieliek sviestu. Katliņā atsevišķi mazā ūdens daudzumā sasautē ķirbi. Masu izberž caur sietu vai sablenderē, pievieno pienam. Aukstā ūdenī izšķīdina kartupeļu miltus. Tos pielej piena un ķirbja masai un uzvāra. Ķirbja ķīselis garšos ar skābenu augļu mērci.

Ķirbja pankūkas

500 g sarīvēta ķirbja sajauc ar 3 sakultām olām un 3–4 ēdamkarotēm miltu. Pieliek šķipsnu sāls un cukuru pēc garšas. Kārtīgi sajauc mīklu. Liek uz karstas pannas un cep. Ēd ar krējumu vai ievārījumu.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Aizmirsu paroli