Otrdiena, 11. augusts Liega, Olga, Zita, Zigita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Auksto zupu pasniedz tikai aukstu!

Auksto zupu pasniedz tikai aukstu!
Foto: Egons Zīverts
04.07.2020 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Tas tikai loģiski, ka aukstā laikā meklējam ēdienus un dzērienus, kas sasilda, bet vasarā, kad karsti, ļoti labprāt izvēlamies kaut ko atvēsinošu. Pusdienās vai vakariņās auksto zupu? Ļoti laba doma! Izpētot dažādas tīmekļa vietnes, apkopojām informāciju par šo interesanto ēdienu.

Precīzi, kur, kā, kāpēc un kad radās aukstā zupa, kādu to pazīstam šodien, nav zināms. Var jau būt, ka latvieši ar savu sen pazīstamo skābputru ir tie, kas iedvesmojuši jaunām gastronomiskām idejām? Tiek uzskatīts, ka pirmie auksto zupu viduslaikos izdomāja vienkāršie ļaudis, zemes kopēji. Iespējams, viņi skābā pienā iemeta sakaltušu maizi un citus produktus, kas bija pie rokas. Tā arī sanāca sātīgs paēdiens. Spāņu zemnieku zupu gaspačo senatnē gatavoja no sakaltušas maizes, ķiplokiem, olīvu eļļas, sāls un etiķa. Tikai vēlāk tai attapa pielikt tomātus un papriku.

Gadsimtiem ilgi Krievijā pazina okrošku, ko gatavoja, kvasā iedrupinot maizi. Tā virums sanāca sātīgāks. Pēc laika izmēģināja un atzina par labu esam, ja strebjamajam dažādās kombinācijās pievieno gaļu, zivis, sīpolus, kartupeļus, desu, gurķi, vārītas olas, krējumu, skābu ābolu, zaļumus, skābētus kāpostus, sālītas sēnes, rutkus, mārrutkus un vēl daudzas citas sastāvdaļas. Lai iznāktu laba okroška, nepietiek produktus vienkārši sabērt kvasā. Vispirms cieti novāra olu, dzeltenumu izberž caur sietu, tam piejauc sinepes, cukuru un krējumu un maisot pamazām lej klāt kvasu. Pēc tam pievieno sīki sagrieztus un ar sāli saberztus lokus un kubiņos sagrieztu svaigu gurķi un diļļu zaļumus, visu sajauc un atdzesē, tad pieliek sagrieztu ceptu vai vārītu liesu gaļu, dažādu šķirņu desas un sakapātu olas baltumu. Jāizmanto dzīvais maizes kvass vai īpašs biešu kvass. Lietuvā iecienīta ir aukstā biešu zupa, Bulgārijā un Turcijā gatavo atspirdzinošu gurķu zupu uz jogurta bāzes. Arī daudzām citām tautām ir savas tradicionālas aukstās zupas.

VERSIJAS

Viola Grīnbarte, sociālā pedagoģe, kinoloģe:
– Manu asociāciju rindā aukstā zupa atrodas blakus vārdiem “vasara” un “tveice”. Toreiz, kad to vēl gatavoja Grobiņas omīte, tā garšoja citādi, jo viņa pamatā izmantoja vārītu ūdeni. Mēs savā ģimenē zupu gatavojam uz kefīra bāzes. Doktordesu, svaigu gurķi, vārītas olas sagriež kubiņos, pievieno marinētas, rīvētas bietes, smalki sagrieztu sīpolu, angļu sinepes, zaļumus, sāli, piparus pēc garšas. Klāt pasniedzam siltus, vārītus jaunos kartupelīšus ar visu miziņu. Smeķīgi! Domāju, ka šo zupu līdzīgi gatavo lielākais vairums. Parasti virtuvē ļoti labprāt rosās vīrs Mārcis, bet aukstā zupa top manā izpildījumā.

Dace Baumane, Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja:
– Manas attiecības ar auksto zupu ir tādas – drīzāk neitrālas. Bērnībā to ēdu diezgan reti. Arī tagad sanāk līdzīgi, jo bietes nav mans iecienītākais dārzenis. Taču vasarā aukstā zupa ir ātrs pusdienu vai vakariņu ēdiens, kuru nevajag ne vārīt, ne cept. Visbiežāk auksto zupu gatavoju vīra dēļ, jo viņam tā ļoti garšo. Izmantoju marinētas bietes, kefīru, svaigu gurķi, nedaudz vārītas desas un vārītas olas. Noteikti pievienoju sinepes asumiņam un zaļumus: lociņus, dillītes! Reizēm pie aukstās zupas klāt ēdam vārītus kartupeļus.

Dace Pumpure, tūrisma biroja “Ap sauli” vadītāja:
– Mana mīļākā aukstā zupiņa ir ar marinētām bietēm un kefīru. Klāt vēl pieliek lociņus, pētersīļus, dilles, vārītas olas un doktordesu. Galvenais, lai būtu labi daudz zaļumu. Šādu zupu gatavoju gan tikai karstajās vasaras dienās. Drēgnā un aukstā laikā tā no ēdienkartes pazūd. Šī ir vienīgā aukstā zupa, ko ģimenē gatavojam un ēdam.

Igeta Ozoliņa, mūziķe, pedagoģe, psihodrāmas speciāliste:
– Aukstā zupa ir tiešām iecienīts vasaras ēdiens manā ģimenē kopš bērnības. To gatavojusi omamma, mamma un, protams, arī es. Mana mamma allaž uzsvērusi, ka svarīgākā aukstās zupas sastāvdaļa ir zaļumi – dilles un lociņi. Tie piedod zupai vasaras smaržu. Zupas ēšana saistās ar vasaras karstumu, pārnākšanu no jūrmalas, kurā aizvadīta puse dienas. Tad zupa ir kā veldze! Dzimtas sievietes auksto zupu gatavojušas ūdenī ar daudz, daudz īsta lauku krējuma. Es pati gatavoju kefīrā. Man ļoti svarīgas ir labas kvalitātes bietes. Zupa nedrīkst būt ar etiķa piegaršu, tomēr bietītēm jābūt gaumīgi marinētām. Vislabākās prot pagatavot mana mamma un jaunākā dēla omamma. Es doktordesu klāt nelieku, bet, ja liktu, tai būtu jābūt izcilai. Svaigi gurķīši, marinētas bietītes, vārīta ola, dilles un loki, kefīrs. Aukstā zupa jālej un jāēd no melnās keramikas bļodām. Tās man ir no izcilās mākslinieces Ingas Pērkones cepļa.

PADOMI

  • Pirms likšanas galdā aukstā zupa jāpatur ledusskapī vismaz 2 stundas, lai izveidotos pilnīgs aromāts. Var pagatavot vakarā un ēst nākamās dienas pusdienlaikā.
  • Auksto zupu pasniedz ne siltāku par 12 grādiem.
  • Ja aukstajā zupā liek vārītus dārzeņus, tos izvāra ar visu mizu, lai saglabātos vairāk vitamīnu. Mizo un griež īsi pirms pievienošanas zupai.
  • Ja iznākusi par šķidru, var pievienot sadrupinātu maizes mīkstumu.
  • Smalku garšas niansi aukstajai zupai piešķirs karotīte sausā baltvīna.

RECEPTES

Klasiskā aukstā zupa

1 puslitra burciņa marinētu biešu, 1 litrs kefīra, 1 garais vai 3 īsie gurķi, 250 g vārītas desas, 4 novārītas olas, 1 ēdk. krējuma, 1 tējk. cukura, sāls, sagriezti zaļumi, drupināti pipari, ūdens (ja nepieciešams).

Visas sastāvdaļas sagriež – gurķus un desu salmiņos. Smalki sagriež lokus, sakapā dilles. Bļodā ieliek bietes ar visu marinādi, pievieno gurķus, desu, lokus un dilles, uzlej kefīru un ūdeni, pievieno krējumu, sāli, cukuru un piparus. Kārtīgi samaisa, uzkaisa zaļumus un sakapātās olas. Daļu no tām jau var iemaisīt zupā, bet daļu atstāj porciju pārkaisīšanai.

Aukstā zupa ar sinepēm

1 l paniņu vai kefīra, 4 vārītas olas, 1 garais gurķis, loki, dilles, 2 ēdamkarotes galda etiķa, sinepes pēc garšas, sāls, 4 vārīti kartupeļi.

Sastāvdaļas sasmalcina, iejauc paniņās, pievieno etiķi (bez tā var arī iztikt), sinepes pēc garšas.

Kefīra zupa

1 l kefīra, 1/2 l paniņu vai rūgušpiena, 1 iepakojums rasola majonēzes, 1/2 l marinētu biešu, 4 cieti novārītas olas, 4 gurķi, 1 sarkanā paprika, dilles, loki, sāls pipari.

Sastāvdaļas sagriež, iejauc kefīra, paniņu un majonēzes maisījumā. Pieliek bietes, visu samaisa. Uz stundu atstāj ledusskapī.

Skābputra

1,5 l rūgušpiena, 250 g miežu putraimu, viens litrs ūdens, nedaudz skāba krējuma, klāt biezpiens, rupjmaize, sālīta siļķe, sīpoli. Ūdenī bez sāls izvāra miežu putraimus, pamazām pa karotei liek klāt rūgušpienu, lai tas savelkas kunkuļos. Uz diennakti atstāj ieskābt, tad samaisa. Ja vēlas stipri aukstu, var padzesēt ledusskapī. Salej bļodiņās, pievieno skābu krējumu. Ēd ar biezpienu, rupjmaizi, siļķi un sīpoliem.

Aukstā avokado zupa

Viens litrs buljona, viena glāze saldā krējuma, viens asais sarkanais pipars, viena ķiploka daiviņa, divi avokado, sāls, pipari; svaigi zaļumi, augu eļļa, apceptas, kraukšķīgas lavaša strēmeles.

Buljonu ar krējumu uzvāra, tad samazina liesmu, lai tas turētos karsts, bet nevārītos. Blenderī sasmalcina piparu un ķiploka daiviņu, pievieno avokado, pagatavo biezeni, tad pievieno buljonu un saputo viendabīgu zupu. Pieliek sāli, piparus, nekavējoties atdzesē.

Gurķu un jogurta zupa

Vajadzēs 1 gurķi, 150 g jogurta bez piedevām, 60 g skāba krējuma, vienu ķiploka daiviņu, vienu tējkaroti citrona sulas, mazliet piparmētru zaļumu, dažas ļoti plānas citronu šķēlītes, sāls, pipari.

Gurķi nomizo, sagriež ripiņās. Dažas atstāj rotāšanai, pārējās liek blenderī, pievieno spiedē saspiestu ķiploka daiviņu, jogurtu, krējumu, pagatavo biezeni. Pievieno sāli, piparus un citrona sulu. Ja zupa šķiet par biezu, var piejaukt nedaudz piena. Piejauc sakapātus piparmētru zaļumus, trauku aizvāko un liek ledusskapī uz vairākām stundām. Pasniedzot šķīvjos liek gurķu un citronu šķēlītes.

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par digitālā satura pakalpojuma liepajniekiem plus abonementa pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: info@liepajniekiem.lv), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI.  PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. a) PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNES maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. b) Liepajniekiem plus ir maksasdigitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus” , un kura abonementu PIRCĒJS  ir tiesīgs iegādāties, turpmāk tekstā – PAKALPOJUMS,
  3. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

 PAKALPOJUMA abonements ir fiksēta termiņa – 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par  cenu  – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi). PAKALPOJUMA abonementa maksā ietverts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 21% apmērā. PAKALPOJUMA abonementa cenu KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā . KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. 

  1. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu, un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

Šī Līguma ietvaros KV sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

 Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

 LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

 Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Seko mums

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz