Baltais brīnumēdiens jogurts – svaigs, mērcēs un desertos
Daiga Lutere
"Kurzemes Vārds"
Galvenais jogurta gatavošanā ir pareizas temperatūras izvēle, kad pienam tiek pievienots jogurta ieraugs. Ja piens būs par karstu, tad ieraugs sabojāsies. Ja par vēsu, tad – nesāks darboties. Katrā ziņā, ja ir vēlme jogurtu mājās pagatavot pašam, būs jāeksperimentē un jāatrod vispiemērotākais variants. Piedāvājam receptes izmēģinājumiem!
Un atcerieties, ka veikalos nopērkamais jogurts tiek bagātināts ar taukiem, saldo krējumu, cukuru un citām piedevām, tāpēc tas ir biezs. Mājās gatavotais jogurts būs slāņaināks un tam veidosies it kā sūkalas.
1. variants. Litru piena uzvāra un atdzesē līdz 40 grādiem. Pieliek 3 ēdamkarotes biojogurta (grieķu vai turku – bez piedevām) un samaisa. Trauku ietin siltā dvielī un siltumā tur 5–6 stundas. Gatavo jogurtu ēd ar svaigām ogām un augļiem.
2. variants. Vajadzēs termosu ar platu kaklu. Tajā ielej pienu, kas sakarsēts līdz 38–40 grādiem. Pieliek 2–3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta un samaisa. Uzskrūvē vāku, termosu ietin segā un atstāj uz visu nakti. No rīta jogurts gatavs.
3. variants. Sakarsē cepeškrāsni līdz 50 grādiem un izslēdz. Čuguna katliņā vai citā cepeškrāsnij piemērotā podā ar biezām sienām ielej 950 ml piena, kas sasildīts līdz 40 grādiem, pievieno 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta. Izmaisa. Katlam vai podam uzliek vāku un liek siltā (izslēgtā!) cepeškrāsnī. Atstāj visu nakti.
4. variants. Vienu litru 2% piena uzkarsē un atdzesē līdz 40–42 grādu temperatūrai. Nelielam daudzumam piena, kas ieliets atsevišķā trauciņā, pieliek apmēram 4 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta. Lej iekšā pārējā pienā. Izmaisa. Trauku nosedz ar pārtikas plēvi, ietin segā un noliek siltumā pie radiatoriem. Jogurts būs gatavs pēc 8–12 stundām.
Jogurta mērces
Ar ķiplokiem: bezpiedevu (grieķu) jogurtam pievieno izspiestu/-as ķiploka daiviņas. Samaisa. Pasniedz ar makaroniem vai gaļas ēdieniem.
Ar kariju: grieķu jogurtu sajauc ar pustējkaroti karija un medus. Visu kārtīgi samaisa. Pēc garšas var pievienot sāli.
Ar Tobasko mērci: bļodā sajauc grieķu jogurtu, citronu sulu, Tobasko mērci (dažus pilienus!) un naža galu ar sāli un pipariem. Kārtīgi samaisa.
Ar zilo sieru: jogurtā iemaisa sakapātus lociņus un sasmalcinātus pētersīļus. Pierīvē zilo sieru.
Ar olām: traukā sadrupina vārītu olu dzeltenumus, pievieno jogurtu, baltvīna etiķi, sinepes, cukuru, sāli un piparus.
Ar svaigu gurķi: jogurtā ieliek sarīvētu gurķi, sasmalcinātus zaļumus, sāli, piparus, mazliet citrona sulas, samaisa. Tāpat var izmantot marinētus gurķus.
Ar avokado: iztīrītu avokado ar dakšiņu smalki saspaida un sajauc ar 1 glāzi turku vai grieķu jogurta, 2 sasmalcinātām ķiploka daiviņām, citrona sulu, sāli, pipariem.
Ar mārrutkiem: jogurtam pievieno citronu sulu, mārrutkus un no citrona norīvētu miziņu. Samaisa, papildina ar sāli un cukuru.
Ar saldo krējumu: 150 gramiem jogurta bez piedevām pielej 100 gramus saldā krējuma. Klāt vēl 1 sīki sakapātu sīpolu, 1 caur spiedi izspiestu ķiploka daiviņu, sakapātas dilles, cukuru, sāli pēc garšas.
Ar spinātiem: spinātus sablenderē kopā ar jogurtu un jūras sāli.
DESERTS
Cepumu kārtojums ar jogurtu un ogām
1 kārtīgai porcijai vajadzēs 170 g beztauku jogurta, kurā iemaisa 3 ēdamkarotes aveņu vai kāda cita ievārījuma. Trauka apakšā ieber sadrupinātus cepumus (var arī piparkūkas!), pāri liek atlaidinātas ogas, pārlej ar jogurtu un tā – vairākas kārtas. Virsū uzkaisa atlikušos sasmalcinātos cepumus un ogas. Lai garša bagātīgāka, var uzbērt mandeļu skaidiņas.