Gaļu maisiņā, bet burkānu – pliku. Kā pareizi uzglabāt pārtikas produktus?
Iegādāties pārtikas produktus ilgākam periodam ir ne tikai drošāk kovidlaikā, lai retāk apgrozītos tirdzniecības vietās, bet arī vispār ietaupa laiku, kuru tērējam iepērkoties. Kā pareizi glabāt sagādāto ēdmaņu, lai tā nezaudētu savu vērtību un nesagādātu raizes vēderam?
"Kurzemes Vārds"
Zemnieku saimniecība “Kinsleri” gadu gadiem audzē dārzeņus un paši tos uzglabā pagrabos, kur vienīgais nosacījums ir piemērota temperatūra. Protams, pilsētniekam dzīvoklī tādas iespējas nav.
Saimnieces Jana Krētaine un Ulrika Krētaine iesaka izmantot laiku, kamēr nevalda sals, un dārzeņus koka kastē izlikt uz balkona, nedaudz piesedzot. Ja laukā izliek kartupeļus, tad gan vajag ļoti sekot līdzi termometra stabiņa rādījumam, jo tupenis jau pie plus viena grāda kļūs salds.
Šī paša iemesla dēļ kartupeļus nevajag uzglabāt ledusskapī. Arī āboliem ledusskapī nepatiks, tāpat aukstumā savas garšas īpašības zaudē tomāti.
Ledusskapī droši var glabāt burkānus, bietes, ķiplokus, kuri ļoti nemīl siltumu, jo tad ātri izžūst. Cilvēki, kuriem “Kinsleri” piegādā dārzeņus, parasti tiem rezervējot ledusskapja apakšējās atvilktnes.
Ja tas palīdz labāk sakārtot, var dārzeņus likt maisiņos, taču nekādas vajadzības nav. Arī papīra maisiņš ir labs piegādei, bet dārzeņu glabāšanai nav vajadzīgs, jo nedod ne labumu, ne sliktumu.
Svaigus zaļumus var ielikt ūdenī kā vāzītē vai arī ietīt mitrā papīrā vai drāniņā. Tad tie divas trīs dienas saglabās svaigumu. Slēgtā maisiņā tie kļūst ļengani.
Sīpolus droši var glabāt siltumā. Ja reizi nedēļā iepērk dārzeņus, arī burkāns var šo laiku palikt istabā un nekas nenotiks, saka dārzeņu audzētājas.
Ja īstā lauku maizīte ir ilgi raudzēta kā senos laikos – 48 stundas ar ieraugu, tad to var arī uzglabāt. “Ievleju” maizes cepēja Agita Pētersone norāda, ka šādu maizi var glabāt un ēst divas nedēļas. Ja maizīte kļūst stingrāka, tā sazied ar visām garšām un kļūst pat garšīgāka nekā svaiga.
Cepēja maizi ledusskapī neliek. Tā glabājama parastā maizes kastē vai auduma maisiņā. Tikai ne plastmasas maisiņā! Tā īstu maizi varot droši nopirkt vismaz nedēļai un nav katru otro dienu jāmeklē veikals. Garoziņa kļūs stingrāka, bet mīkstums būs ēdams.
Kalvenes “Trušu muižas” saimnieks un gaļas ražotājs Lauris Tomsons iesaka gaļu saldētavā likt tikai speciāli saldētiem produktiem paredzētos maisiņos. Tie nelaiž salu uzreiz iekšā pašā gaļā, kā arī tik viegli nesaplīst, pārkrāmējot saldētavu.
Ja gaļu nolemts izlietot svaigu, jāskatās uz derīguma termiņu un tas stingri jāievēro. Ja nopērk veselu vistu, kas nav vakuuma iepakojumā, derīguma termiņš, uzglabājot aukstumā, parasti ir trīs dienas. Ja vistas tirgo pa frakcijām, katrai ir cits derīguma termiņš.
Filejas termiņš vakuumā esot “reiz trīs”, salīdzinot ar citām vistas daļām. Svaiga gaļa ledusskapī jāglabā augšējā plauktā, kur ir visvēsāk, un nekādā gadījumā ne pliku – gaļai jāatrodas maisiņā, citādi tā izžūst. Šim nolūkam derēs arī parasti plastmasas maisiņi.